网站地图关于我们

查看相册 View Gallery

V宅的扩建工程。V宅建于1960年,至今已经履行了50年左右的度假住宅职责,期间家庭成员增多,因此无法满足未来的需求,继续扩建。为了让业主三代同堂一起享受假期,为此扩建紧邻老宅,在老宅的西南侧契合地形打造一个新屋,为年轻两代家人提供居住。新建筑蜿蜒多层的节能外表皮围合出多样性的生活空间。在这纯白的,无包边无像素无纹理的环境中,所有的生活被连续流线的包裹住。该住宅也有相当可持续的环保策略实施。


Casa V / Dosis第1张图片

Casa V consists on the rehabilitation, adaptation and expansion of an existing house, designed and built in the early 1960’s. The family that
inhabits the house has been spending the holidays in it for almost fifty years. In that time, even though the number of family members has
increased, the house had remained the same, being unable to fulfill current and future needs. The intention of the project is to make a place
where three generations of one same family can enjoy their holiday simultaneously. For that purpose, a new house is made for the two younger
generations, which consists on a side wing that articulates itself with the old building on the northeast. The rooftop of this new house serves as
a private garden for the pre-existing house as a landscape response to the existing topography. The original house accommodates now the
spaces for family and social interaction, as well as the rooms of the first generation. Each family member has its own independence while
remaining a part of a single set. A multilayered wall defined by a single construction detail, which serves both as structure and as thermal and
environmental overcoat, meanders in order to embrace the multiplicity of events that occur in the house. Spaces are defined by the unfolding
of matter in space-time, which topologically adapts itself to what happens inside. The new house is formalized by the continuous flow of a
completely neutral wrap – no edges, no color, no texture - and, within this wrapping, life, action, is the protagonist.

Casa V / Dosis第2张图片

ENVIRONMENTAL STRATEGIES: adopting an exergy matching strategy (exergy = useful energy) between energy requirements for use and
specific architectural solution, minimizing maintenance costs and optimizing exergy performance of the building. Thermal insulation is situated
on the outside of the external shell, together with an element that provides thermal inertia mass inside. In the case of the intensive gardening
intensive system, that not only integrates the building in the existing ecosystems, but gives the building a large additional insulation, both
thermal and acoustic, to the additional thermal inertia provided by the slab concrete. The building incorporates a natural heating system within
the orientation of the windows, a reinterpretation of the vernacular glass colonnade of La Coruña. By varying the opening position through
the meander of the facade, the interior receives a greater number of hours of solar incidence, which allows natural warming by greenhouse
effect that in this geographical location is an optimal energy sustainability strategy used in vernacular architecture of La Coruña. The house
also has a solar heating system vacuum tube, which considerably reduces the use of conventional fuel.


Casa V / Dosis第3张图片

Casa V / Dosis第4张图片

Casa V / Dosis第5张图片

Casa V / Dosis第6张图片

Casa V / Dosis第7张图片

Casa V / Dosis第8张图片

Casa V / Dosis第9张图片

Casa V / Dosis第10张图片

Casa V / Dosis第11张图片

Casa V / Dosis第12张图片

Casa V / Dosis第13张图片

Casa V / Dosis第14张图片

Casa V / Dosis第15张图片

Casa V / Dosis第16张图片

Casa V / Dosis第17张图片

Casa V / Dosis第18张图片

Casa V / Dosis第19张图片

Casa V / Dosis第20张图片

Casa V / Dosis第21张图片

Casa V / Dosis第22张图片

Casa V / Dosis第23张图片

Casa V / Dosis第24张图片

Casa V / Dosis第25张图片


Project data:
Project name:  Casa V.
Client:   private
Tipology:  House.
Surface:    Original house: 300 m2                       
Extension: 450 m2
Location:  Oleiros, La Coruña, Spain.
Dates: Conceptual project: January 2007.                    
Executive project: April 2008.                                    
Construction: October 2009 – March 2013.
Authors: Ignacio Peydro + Isabel Collado    (Dosis Architecture Office)
Team: Pilar González Ariza. Fernando Alonso Tuero. Borja Comendeiro. Valentina Micucci. Federica Fiacchini. Rubén Guerrero. Adrián
Jabonero. Jonathan Renier.                       
Consultants:  Jorge Conde. IDEEE Madrid. (Structure). Rafael úrculo y Carlos úrculo (Mechanical engineer). Raúl Pichel. (Quantity surveyor)
Contractor:  Desarrolla Works
Photography:  Alberto Bandín, Ramón Cantero, Santos-Díez|BISimages  


本文来源于:http://www.dosis.es/
via: gooood

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

娱乐休闲建筑 (327 articles)


度假住宅 (7 articles)


西班牙 (600 articles)