网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
奥地利Maria Enzersdorf幼儿中心/ illiz architektur第1张图片

由专筑网雷君,刘庆新编译

随着逐渐上升的出生率,维也纳南部艺术性的儿童福利设施开始崭露头角。因此一个新的幼儿中心投标竞争在2008年激烈展开。

An influx and increasing birth rate in the community situated to the south of Vienna called for the creation of more, particularly state-of-the-art child care facilities. Therefore a competition tender submission for a new child care centre was issued in 2008.

奥地利Maria Enzersdorf幼儿中心/ illiz architektur第2张图片
© illiz architektur

19世纪现存的Gründerzeit学校被延展为八个小学等级、一个课后辅导中心、还有带厨房的幼儿园。建筑师MAGK illiz协会赢得了比赛,并获得投标。

The existing 19th century 'Gründerzeit' school was to be extended by eight primary school classes, a after-school care club and a kindergarten with kitchen. The association of architects MAGK illiz won the competition and was awarded the tender.

奥地利Maria Enzersdorf幼儿中心/ illiz architektur第3张图片
© illiz architektur

该建筑是一个L型结构,建筑自由气息浓厚,是个可以供人们劳逸结合的好地方。两楼的功能区之间是简单的路线系统,定向好、路途短,可供儿童和成年人使用。

通向学校的新的主要入口也是大礼堂,把学校建筑和新建筑连接在一起。建筑外立面呈现像素白。

The draft of the project team MAGK illiz breaks up the construction into L-shaped bodies which are interlaced in such a manner that different places and free spaces to play in and for learning are formed in the interstices. Good orientation and quick ways for children and adults are provided by a simple routing system between the functional areas of the two-floor ensemble.
The new main entrance to the school is also the assembly hall and connects the existing school building with the new building. The façade is developed as a 'pixeled' white envelope.

奥地利Maria Enzersdorf幼儿中心/ illiz architektur第4张图片
© illiz architektur

窗户的形式和连接方式满足目前的使用需求,从外面能透过窗户看到后面的房间,个体建筑的检索值也被提高。

Format and joining patterns of the "window pixels" meet the current utilisation needs whereby the rooms at the back can be interpreted from outside and the recall value of the individual building sections is enhanced.

奥地利Maria Enzersdorf幼儿中心/ illiz architektur第5张图片
© illiz architektur

外墙在光滑和粗糙的灰泥中交替变换,尤其是在耀眼的阳光照耀下,更是一番生动的景象。不同于高对比度的外观,内部空间的设计,其特征在于通过改变,细微调整颜色和材料组合。

The façade surfaces alternate between smooth and rough plaster which, particularly in grazing light, creates a vivid impression. Unlike the high-contrast façade, the design of the interior rooms is characterised by varying, finely tuned colour and material combinations.

奥地利Maria Enzersdorf幼儿中心/ illiz architektur第6张图片
© illiz architektur

门、衣帽间和墙板,这些不同空间范围颜色都有不同设计,这就增加其识别度,特别是对于儿童来说。

The differing design of doors, cloakrooms and wall panels in an individual range of colour for each area of activity facilitates finding the way and increases their identification, particularly for the children.

奥地利Maria Enzersdorf幼儿中心/ illiz architektur第7张图片
© illiz architektur

儿童单元的衣帽间由木材构成,蜿蜒着就像蜗牛壳进入到民营壁龛。“像素”区从表层进入到走廊,是儿童阅读和依偎的舒适场所。所有活动区都有绿色和开放的顶层。用于休憩且具有耀眼紫色鹅卵石表面的操场也被用来供孩子们攀爬和探险。而那有着光滑混凝土表层的顶层阳台就成为了孩子们的竞技场。

The cloakrooms of the children's groups are covered in wood and meander like snails shells into private niches. "Pixels" protrude into the corridors and from the façade; they are used by the children as nests to read and to cuddle up in. All activity areas have green and free surfaces. The playground used for breaks turns into a climbing and adventure scenery by its dazzling orange rubber surface, the roof terrace with the smoothly concreted surface becomes a race course.

奥地利Maria Enzersdorf幼儿中心/ illiz architektur第8张图片
Drawing/ 绘图。© illiz architektur

托儿所和幼儿园都是一到两层的建筑,还带有庭院。色彩斑斓的门和室内玻璃表面的通风口处也便于设立一个会议室,这些功能都是很灵活转变的。那儿有一个白色的焊接网的两层楼,阳台和彩色玻璃的窗帘在会议室西边的左边,在幼儿园门前。它使得整个建筑看上去完整了,也具有遮阳避雨的功能。

Crèche and kindergarten form a common one to two floor patio which forms a settled pacified centre surrounded by play corridors, multi-purpose and action rooms. The colourful door and ventilation elements of the room-high glass façade allow a for an event room to emerge which can be used flexibly. There is a two-floor loggia of a white-coated welded grid and coloured glass pain curtain to the west of the group rooms on the left, in front of the kindergarten. It complements the monolithic character of the building and is both a sunshade and fall-protection.

奥地利Maria Enzersdorf幼儿中心/ illiz architektur第9张图片
Drawing/ 绘图。© illiz architektur

根据不同的视角,立面似乎从透明到封闭。但是从内部看上去,它体现了一种保护性双层外壳,即使最小的孩子也能瞥见绿地,光线渗透到房间,形成里那多姿多彩的斑点。建筑材料的选取都遵循了生态的可持续性。为了确保建筑施工如期进行,新建筑就建立在一个具备综合施工方法与实芯作为存储质量和预制的系统之下,有着高绝缘木结构表层,实木板结构。

Depending on the viewing angle, the façade appears anything from transparent to closed, from the interior, however, it embodies a protective second envelop, allowing the smallest children a glance into the greenery and conjures colourful spots of light in the room. The material and construction concept is characterised by the high standards imposed on ecological sustainability. To ensure the building period was speedy, the new construction was setup in a composite construction method with a solid core as storage mass and a prefabricated, high-insulation envelope of timber frame construction, of solid wood panel structure respectively.

奥地利Maria Enzersdorf幼儿中心/ illiz architektur第10张图片
Drawing/ 绘图。© illiz architektur

整个新建筑物符合被动内部标准,其目的是最大化的方便性和舒适性,实现尽可能低的操作成本。整个项目遵循一个创新的通风理念,实现了成本和工作时间最小化。横向通风经由声槽开口穿过走廊区域,而且,从走廊流通到教室没有任何噪音,如此一来,教室和会议室就实现了良好的通风。凭借高效的成本控制,剩余预算也可以用来重建和改造现有的健身房。此外,环状条形灯进行了恢复,给周围水平面提供了照明,特别是可移动防晒百叶窗。MAGK illiz托儿中心以传统化、周围小尺寸架构而具有特色。该建筑体量被分成几部分,并相互交织在一起,但是并不与周边环境起冲突。加上现有的教室、新的小学、托儿所和幼儿园,经过三年的规划和建设,相信它定会构成奥地利一个最大的托儿中心。

The entire new building complies with passive house standards, the aim of which is greatest ease and comfort for the user at lowest possible operating costs.. With an innovative ventilation concept it is possible to achieve a minimisation of costs with regard to the operating times of the mechanical ventilation. For this purpose the classrooms and group rooms are aired by transverse ventilation via acoustic slot openings across the corridor zones without noise from the corridor being transported into the classrooms. This concept also technically ensures that overheating in summer is prevented temperatures dropping at night. Thanks to efficient cost control the overall budget could also be used to redevelop and renovate the existing gym in the scope of this extension. Furthermore, the circulating strip lights could be renewed and provided with circumferential horizontal, partially movable sun protection louvers. The childcare centre of MAGK illiz is characterised particularly sensitively by the traditional, small dimension structure of the surroundings. The broken building volume is so interlaced that it by no means competes with the environment. Together with the existing classrooms, the new primary school, the crèche and the kindergarten form one of the largest childcare centres in Lower Austria after a mere period of three years needed for planning and building.

项目信息:

建筑设计事务所:illiz architektur
项目地点:奥地利

Project Credits:
Architect: illiz architektur
Location: Liechtensteinstraße, Maria Enzersdorf, Austria

出处:本文译自www.world-architects.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9494 articles)


教育建筑 (579 articles)


幼儿中心 (2 articles)


奥地利 (124 articles)


维也纳 (37 articles)


illiz architektur (3 articles)


木材 (2352 articles)