网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
Appreciation towards Manthey Kula AS for providing the following description:

该发电室位于P?lsbufjorden大坝下方、处在诺尔发电站水库的最顶端。新的发电室利用旧大坝与湖之间15m的高差进行发电,挖掘了其未被开发的潜在价值。从可持续发展的角度来看,与建筑新大坝或新发电厂相比,提高现有大坝的发电能力更有利于保护自然环境和生态环境。

The building is located just below P?lsbufjorden dam, the uppermost of a series of reservoirs funnelling down to the power station at Nore. The new station generates clean power from the height difference between the olddam and the lake 15 meters below, exploiting an unused potential of the structure. From a sustainable point ofview, optimising the output of existing dams instead of establishing new dams or power plants is an importantcontribution to the preservation of nature and its habitats.



该发电室是位于530m长的大坝前面的独立建筑。连续的圆形折叠线条让整个建筑呈现出雕塑感。采用的混凝土材料延续和强化了已有的建筑风格—硬朗的外形结构、克制的造型和粗犷的工艺。

The generator chamber is situated as a free standing building in front of the 530 meter long dam, emphasizingthe sculptural quality of the unbroken man made line through the landscape. The choice of concrete for the project was made in order to maintain and enhance the existing qualities of the situation; the solidity of forms,the restraint of means and the roughness of the craftsmanship.



发电室的直径为15米,高度为12米,由15个承重的预制混凝土板围绕涡轮机和发电机堆叠而成。52吨的发电室由现浇混凝土框架加以支撑,采用起重机进行架设。发电室的凸起结构外表为毛面混凝土。该建筑未设计排水沟,不锈钢型材焊接在混凝土板内以防水进入预制空洞内。这些预制孔洞既是窗户前面的屏风也是空气流动的开口。屋顶由预制钢桁架构成。

The generator chamber has a diameter of 15 meters and a height of 12 meters. It consists of 15 load bearing precast concrete panels stacked around the turbine and generator. This 52 ton equipment is lifted in place bya crane supported by an in situ concrete framework. The protruding structure of the crane is covered in roughspray-on concrete. There are no gutters; stainless steel profiles are welded to the concrete panels to prevent water from entering the precast holes that serve as screens in front of windows and ventilation openings. The roof is made of prefabricated steel trusses.



发电室的圆形布局和凸起的结构展示了水流在发动机中转动的景象;投射在旧大坝和发电室本身之上的阴影体现了太阳的高度和位置变化。沿着墙壁流下的雨水和融化的雪水会促进混凝土表面地衣的生长,随着时间的流逝慢慢变幻着建筑的容颜。建筑也将逐渐融入这片虽然贫瘠却十分重要的地域中。

The circular layout and the shape of the panels describe the rotation of the water through the generator. The shadows cast onto the old dam and to the building itself indicate the height and the movement of the sun. Rainand water from melting snow running down the walls will enhance growth of lichens on the concrete surfaces, over time transforming the building; slowly making it part of the barren, yet compelling terrain it is situated in.













ARCHITECTS: Manthey Kula ASDESIGN TEAM: Per Tamsen and Beate H?lmebakk STRUCTURAL ENGINEERING: NorconsultCONSTRUCTION MANAGEMENT: Eco bygg ASCLIENT: StatkraftBUILT AREA: 330m2COST: 670 000

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9633 articles)


工业建筑 (80 articles)


2004 (15 articles)