网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
来自日本的ALPHAVILLE Architects享了他们在滋贺县的一个工作室+住宅项目,建筑平面布局呈平行四边形,坡屋顶沿四边形对角线设置。工作室和住宅分别位于建筑的北侧与南侧,中间用卧室,卫生间还有功能房阻隔,一条过道联系两种日常用途。形成相似却又各得其所得不完全相同的对称。
业主是一对画家和设计师夫妇。他们全天候与独子居住于此。同时这里还定期充当画廊展出作品,举办聚会。因此,此工作室和居所将根据不同的用途,调整边界,以多维度使用。为了容纳各种活动,将会设计额外的风量系统和空间布局。通过使大空间内部变形,建筑师设计了一个活跃的空间,以应对各种活动。
(form the architect:)The building is an atelier and residence for a couple of painter and a designer.It is a  space to spend their whole day with their only son and will be used to regularly exhibit works as a gallery  and host a party. Therefore, the atelier and the residence will be used multi-dimensionally by shifting boundaries depending on usages. In order to house various activities, extra air volume and spatial intonation  were sought. By distorting the inside of one big volume, we searched for a vibrating space that responds to the weight of activities.

Skyhole / ALPHAVILLE Architects第1张图片

因为气候严酷,伴有强风和降雪,房屋只在南面和北面设有开口。这一计划在一个平行四边形内设计,直接面对南北向的多余线条切割了场地东西边沿。山墙脊呈对角线设计,天花板高度不同,就像空间从南面向北面扭曲。需要高质量光照和高层天花板的工作室被定位在北面,而居所则在南面,在这里光能可以得到最为有效的利用。空间在纵向上被划分为三部分,工作室和居所间设置有一个核心区域。在核心区域中心周围,有一条过道通向工作室和居所。
As the climate is harsh with strong wind and fallen snow, openings were made only at the south and the north sides. The plan was designed in a parallelogram, cutting the site’s east and west edges with additional lines that confronts directly to the south-north direction. The ridge of the gable was designed on the diagonal line and ceilings’ height difference was given as if twisting from the south to the north. The atelier that requires even quality light and high ceiling was positioned on the north and the residence on the south where the sunlight energy is most efficient. The volume was divided into three in the longitudinal direction and a core was placed between the atelier and the residence. At around the centre of the core, a passage to connect the atelier and the residence was provided.

Skyhole / ALPHAVILLE Architects第2张图片

Skyhole / ALPHAVILLE Architects第3张图片


Skyhole / ALPHAVILLE Architects第4张图片


Skyhole / ALPHAVILLE Architects第5张图片


Skyhole / ALPHAVILLE Architects第6张图片


Skyhole / ALPHAVILLE Architects第7张图片



Skyhole / ALPHAVILLE Architects第8张图片


Skyhole / ALPHAVILLE Architects第9张图片


Skyhole / ALPHAVILLE Architects第10张图片


Skyhole / ALPHAVILLE Architects第11张图片


Skyhole / ALPHAVILLE Architects第12张图片



Information:
Use / atelier and housing
Site / Shiga, Japan
Site area / 367.99m2
Building area / 83.54m2
Total floor area/ 77.35m2
Building scale / single story
Structure system / wood frame
Structural engineer / Takashi Manda (Takashi Manda Structural Design)
Complete / 2014
Photo credit / Yohei Sasakura



via:gooood.hk
_c_3JERs3H7WBZYNyA9syOhQ1SM3__K49ApEs9j5PEHVWUAq4AbH5QJgrbIanAC54M1BSydygRjzOYs2.jpg
_c_fzF4ezopURdVTzJmKeB06sC45ZnvXqtnuqXj88JTHVFw4AiWnV8jrRzz_PUiFMZVnlHxUBGK0891R.jpg

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9494 articles)


居住建筑 (2915 articles)


日本 (897 articles)


滋贺县 (13 articles)


2014年 (164 articles)


木材 (2352 articles)