网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
喧嚣后的上海世博会浦西城市最佳实践区近年来逐步转变为集创意设计、交流展示、娱乐体验为一体的文化创意街区,星巴克特别店被添置其中,以完善园区配套。

After all the hoopla of Shanghai World Exposition, the best practical district in Puxi City has developed into a cultural creativity block integrated with creative design, exchange and display, and entertainment experience in recent years. Starbucks have been added to improve the zonal facilities.



↑ 鸟瞰 Bird's eye view



作为后来者,在这样一个已然穷尽了各种造型可能的场所,在一个已然对各种造型审美疲劳的后世博会时代,建筑师选择植入形体简单的玻璃方盒子予以应对。连续的外置斜向玻璃肋将周遭极度丰富的影像切片化处理,纷繁中寻找统一。

As a later comer, in such a place with all sorts of possible modeling, the architects choose the simple form of glass boxes to deal with the aestheticfatigue about the diverse modeling after the expo. The continuous external oblique glass ribs processed the extremely rich shadows around intoslices, looking for unification among complication.



↑ 大庭院 Large courtyard



玻璃方盒子的中部面向道路有一个小的开口,内部一个旋转45度的庭院将行人从道路引入,庭院的角度与周边两条园区主要道路平行。庭院由几片白卵石肌理的片墙围和而成。片墙提供了一种隐约的指向,它带有含蓄的邀请意味,在进入与不进入之间存在着些许犹豫与微妙的不确定感。横向长窗以极平静的方式悄然打开窥视的通道,却又拒绝实质性的接触。在“迎”与“拒”之间左右摇摆构成了暧昧的态度。

The central section of these glass boxes had a small opening towards the road. Inside, a rotated 45 degrees courtyard introduced the pedestriansfrom the road. The angle of the courtyard paralleled to the main roads in the surrounding two districts. The courtyard was rounded by a few wallswith white pebbles texture. The walls provided a subtle direction, and they had a sense of implicit invitation, which had a subtle and hesitating sense of uncertainty between entering and not entering. The lateral window quietly opened the passage in an extremely calm way, but refused to have substantive contact, which formed an ambiguous attitude between greeting and resisting.  



↑ 外部总体 External overall view



↑ 外部总体 External overall view



↑ 外部总体 External overall view



↑ 外部总体 External overall view



院内栽植了一棵乌桕,提供了四季多变的表情。墙面与地面均为白色卵石铺砌,以此为纸,阳光为笔,乌桕丰富的枝桠所形成的变幻光影与树下两块石头共同构筑了喧闹园区中心平静的图景。

A Chinese tallow tree is planted in the yard to provide seasonally changing expression. Taking the white pebble paved ground and wall as paper while sunshine as pen, we have drawn a calm scenery in the center of lively garden using two stones under the tree and changing shadow shapedby the tallow sprigs.



↑  大庭院 Large courtyard



↑  大庭院 Large courtyard



↑  大庭院 Large courtyard



↑  左:大庭院 右:小庭院 Left: Large courtyard Right: Small courtyard



↑  小庭院 Small courtyard



建筑面向公园一侧界面完全打开,营业区为出挑无柱空间,从室内外看形成一幅连续的宽幅长卷。建筑利用高达1500mm的主梁划分定义空间。封头梁延伸至立面,成为整个屋顶结构逻辑的外化表现,参与内庭院的构图,免去了立面装饰的纠结。主梁两两一组的形式双梁出挑,利用双梁间的空间顺势将设备管线一并梳理收纳,由此解放出其余的大片完整空间,实现“建筑结构设备一体化”的目标。

One side of the building facing the park has been unfolded completely, and  the business area presents column-free structure, developing a continuous extended picture seen from interior and exterior of this building. This building makes fully use of the girder (1500mm height) to divide the space. The end of this girder is extended to the facade, becoming the full embodiment of externalisation of the whole roof's logicalstructure. It is involved in the composition of picture in the inside courtyard, avoiding the disturbing structure of facade decoration. Two girdersare sorted into one group to reveal double-beam. The pipelines of equipment are collected together by taking the advantage of the space between double-beam, therefore, an extensive and complete space can be laid out to realise the goal of 'the integration of construction,structure and equipment'.




↑ 室内 Interior



↑ 室内 Interior



↑ 室内 Interior



↑ 室内 Interior



↑ 左:室内 右:楼梯 Left: Interior Right: Staircase



循着一个藏于片墙之后的室外钢楼梯一路向上,便可上到建筑的屋面。屋面兼做咖啡厅的外摆服务区,提供了不同标高的观园视角。作为底层庭院的延续,地面铺装亦选用白色卵石,在非营业时间向公众开放。

A steel stair behind the wall leads people up to the building roof which serves as the extending area of cafe, providing different sights in anotherheight. White pebble is chosen as paving material once more in order to extend ground yard. The roof is open to public in non-business hours.



↑ 楼梯 Staircase



↑ 细部 Details



建筑师:原作设计工作室(章明/张姿)设计团队:张姿、章明、孙嘉龙、张之光项目地点:上海市2010世博会城市最佳实践区(南车站路564号)设计时间:2012/10-2013/2建成时间:2014/2建筑面积:500平方米摄影:苏圣亮、王远

Architect: Original Design Studio (Zhang Ming / Zhang Zi)Design Team: Zhang Zi, Zhang Ming, Sun Jialong, Zhang ZhiguangLocation: Urban Best Practices Area of 2010 EXPO, Shanghai, ChinaDesign Period: 2012/10-2013/2Completion: 2014/2Building Area: 500㎡Photographer: Su Shengliang, Wang Yuan





↑ 左:区位图 右:施工过程图 Left: Location map Right: Construction process





↑ 剖面图 Section





↑ 墙身大样图 Wall details

MORE: 原作设计工作室 Original Design Studio
via:gooood.hk

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (8599 articles)


娱乐休闲建筑 (305 articles)


中国 (1082 articles)


上海 (354 articles)


2012 (376 articles)


原作设计工作室 (3 articles)


混凝土 (2122 articles)