网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
该多功能体育场坐落于法国昂蒂布的工业区"Trois Moulins"。该区分为西部现有的商业园区以及南部的拟建园区。东北部为体育场和葱郁的植被。新建成的Azur体育馆成为象征该区域身份的名片。周围的道路将用地围成了三角形,该项目是一个包含蹦床厅和篮球场两个部分的综合建筑。

The multifunctional hall is located in "Trois Moulins", the industrial area of Antibes. The site is split into the existing business park in the Westand a planned park on the South of the lot. In the North-East you will find a landform shaped by sport infrastructure and rich vegetation. Thenew Azur Arena becomes the figurehead which works as a regulatory and identity-defining element. The triangular shape of the site, defined bythe course of the roads, dictates the locations of the two large bodies of the complex, the trampoline hall and the sport arena with its stands.



在该项目的设计中,除了受到外部因素的影响外,建筑本身的功能排序和平面布局决定了体育馆的外形特点。容纳5000名观众的篮球场为该综合建筑的核心元素。内部所有半公共和公共功能区都围绕篮球场设置。第二大功能区是东北角的蹦床厅。体育馆四周的外壳将蹦床厅和篮球场连为统一的整体。立面为流畅的曲线形,与Azur体育馆充满活力的设计语言相契合。突出于建筑体的天蓬为东部庭院带去宜人的阴凉,为下午和傍晚的赛事提供了完美的场地。

Besides the exterior factors which influence the design, functional sequences and layout assignments determine the form of the building. The central element, the sport arena, which houses 5000 spectators is the core of the complex. All internal semi-public and public functions are formed around it over two main floors. The second large functional element is the trampoline hall, located in the North-East. Both of these volumes are jointly enveloped by a shell. The facade does not vary at all according to the orientation, which corresponds to the dynamic languageof the hall. The canopy extrudes from the shape of the building and delivers pleasant shade to the eastern courtyard for events in the afternoon and early evening.





水平延展的金属板形成了建筑立面。金属板中间的条纹为立面的主要组织特点并形成了延伸到屋顶的柔和而鲜明的过渡结构。夜晚,立面上的带状玻璃窗投射出一缕缕明亮的光线,让体育场散发出无限活力。

Horizontally mounted bands of expanded metal structure the surface. The lines which emerge from these bands is the main organizational principle of the facade and supports the central theme of soft, vivid transitions all the way to the roof. At night, the ribbon windows intersect asbeams of light on the facade, which animate and represent the dynamism of sport.





通道根据高低不平的地形特点进行设计,所有楼层和入口通道形成了一个连通环。在东部可从二层进入主入口;观众通过东北停车场进入主庭院,然后经由环形门廊进入透明的入口大厅。

从内部可通往所有分区和篮球场。运动员入口位于一层的西面,与观众通道隔开,同时西南入口和运输通道也位于该层。

The development utilizes the various heights in topography to straighten walkways and builds a connected ring of all floors and access points.The main access is via the upper floor on the East: Spectators make their way to the main courtyard from the parking in the North-East, andfrom there gain access to the transparent entrance hall using the directly connected, encircling foyer-ring.

This inner section allows entry to all services and leads to the main arena through "vomitories". The athletes enter using an entrance separatedfrom the public in the West on a lower floor. The South-Westerly access and delivery point is also situated on this level.







多方向、多层次的入口通道让同时举办多项赛事成为可能—如在蹦床厅和热身厅举办比赛的同时可在篮球场举办体育比赛或文化活动。

Due to the variety of entry-points, large flexibility is obtained which enables the hosting of concurrent events, such as sporting activities in thetrampoline and warmup halls while simultaneously hosting sporting or cultural events in the arena.















Client: Ville d’Antibes Juan-les-PinsDesign Architect: Auer+Weber+Assoziierte, MunichCompetition: - Stefan Niese (Associate),Markus Hennig (Project Architect)Mohan Zeng (Architect)Project Team: - Stefan Niese (Associate),Eric Frisch (Project Architect),Marius Drahtler, Markus Hennig,Tina Kierzek, Jakob Plotz, Mohan Zeng (Architect)Construction: - Eric Frisch (Project Architect)Local Architect: Fradin Weck Architecture, Aix-en-Provence, FranceMichael Christophe (Project Architect)Structural+Services Engineer, Quantity Surveyor, Energy Plan Facade planning: SLH Ingénierie, Aix-en-Provence and Gentilly, FranceMetal Structure: T/E/S/S, Paris, FranceAcoustic Engineer: Acoustique & Conseil, Venelles,FranceFinal Inspection: Apave, Valbonne, FranceCompetition: February 2009, 1st prizeProject start: April 2009Completion: August 2013Gross Floor Area: 12,120 m2





↑ 总平面图 Site plan





↑ 地面层平面图 Level 00





↑ 一层平面图 Level 01





↑ 二层平面图 Level 02





↑ 立面图 Section





↑ 详图 Detail



MORE: Auer Weber Office
via:gooood.hk

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • 博塔004
  • 2015.09.28 20:52
    给楼主点赞
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (9245 articles)


    体育建筑 (147 articles)


    法国 (523 articles)


    2009 (88 articles)


    金属板 (34 articles)


    混凝土 (2219 articles)