网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
南非开普敦的风景使人过目难忘,让小编印象深刻的豪宅与美景有很多出自南非开普敦坐山观海之地。这栋私人住宅也不例外,它坐落在罗本岛,拥有壮丽的山景与海景,能看到远处的平顶山与绮丽的群峰,临靠坎普斯湾和十二使徒岩。建筑师仔细的应对场地,打造出开放的,通透的,现代的,整洁的,如同雕塑般的美丽家。

Location:  Bantry Bay, Cape Town, South AfricaArchitects:  Architects & Interior Architects: SAOTA Project Team: Philip Olmesdahl, Tamaryn Fourie & Joe Schützer-Weissmann Interior Decor:  Studio Parkington Completion Date:  2014Photographer:  Adam Letch





↑ 泳池区 Pool

1. BriefThe Brief was to create a spectacular home which encapsulated the expansive 360 degree mountain and sea views.  Though views out were paramount this needed to be carefully balanced with the required privacy from within.  The living areas were to be open plan – enhancing everyday life.  “The architecture needed focus on creating a contemporary, uncluttered and sculptural building,” said Tamaryn Fourie, senior associate and project team member.

2. SiteThe site is excellently positioned on the mountain ridge below Lions Head with views of Robben Island to the North and Camps Bay and the Twelve Apostles to the South.





↑ 烤肉露台 Braai Terrace

场地相对陡峭,建筑师在地面上建立了两层建筑(地面一层:主要起居空间,泳池区,院落;地面二层:主要卧室空间),又在山体中埋进了两层建筑(车库,功能房,部分卧室与起居室)。以水平张力为导向而显得低矮的建筑姿态相对谦逊但是又棱角分明,水平结构厚实坚固,垂直表面用玻璃推拉门营造出通透与开放,光和风在房间中自由穿越。四层高的如同艺术品般的楼梯层层明亮,光影丰富。地面一层有很多舒适的室外休闲空间,在室内,拥有大壁炉的厨房是整个起居活动区的心脏,冬天别提有多温暖和亲密。









↑ 夏厅 Summer Lounge





↑ 夏厅 Summer Lounge

  3. Approach

Working with a relatively steep site and the fact that the Southern boundary is shared with a National Park, the design took on a sensitive approach. The secondary spaces were positioned at the lower levels with care taken to limit excavation.  From the road these levels are concealed by a large North facing landscape wall – its customised angular design achieves a natural result.  Strategically positioned penetrations within the landscape wall permit natural light and ventilation to the rooms beyond but glazing is set back and thereby concealed.

“On arrival at a mid-level one is lured through the main garage with its double volume and graffiti walls towards the shaft of light and splash of landscaping emanating from the glazed Entrance Area beyond.  Sculptural timber clad stairs wrap themselves around a centrally positioned glass lift and take one to the upper levels of the house,” says Philip Olmesdahl, SAOTA director and project team member.

The building is limited to only two storeys above the ridge.  The main living areas, pool terrace and garden are below with the family bedrooms strategically positioned at the uppermost level for privacy.

The ‘layering’ of the house permits different experiences in difference spaces.  From the main stairs the linearity of the customised cast bronze coffee bar leads one into the ‘heart of the home’ - the Kitchen.  The Kitchen in turn spills into the Dining Room and the Summer Lounge with its high ceiling of ribbed concrete.  The Winter Lounge is also adjacent to the Kitchen but this time the ceiling is lower – framing the view – which together with the centrally positioned fireplace creates an intimate space for more informal gatherings.





↑ 泳池区 Pool



内与外的模糊让生活与景观不分边界,完全沁入自然的四季变迁,面对万千气象壮丽景色,坐拥宁静与美好。白色混凝土结构,薄锌屋顶,抛光混凝土地面,以及浴室的布什锤花岗岩典雅别致;暖色的橡木面板和黄铜,青铜构件点缀如空间,让家的气氛温馨舒适。顶层的主卧拥有绝佳的私密性,也拥有绝佳的视野。

“Throughout this level boundaries are blurred and there’s a wonderful continuity between internal and external living – it’s a house for all seasons and plays off the mood of the climate and surrounding landscape,” said Tamaryn Fourie.  The large gallery type spaces emphasise the magnetism of the site and its ever present backdrop of the mountains and the sea.

A courtyard ‘cuts’ into main living areas – its waterfeature and delicate weathered Cor-Ten screen ensures a tranquil and sheltered space.  The base of the waterfeature is glazed to scoop refracted light into the main garage below.  The ‘woven’ Cor-Ten  screen playfully reflects light internally whilst also offering privacy to the bedroom level above.

“The aesthetic of the top two storeys – when viewed externally – is of monolithic white concrete beams.  Their weight is accentuated as they seem to ‘float’ on light glazed facades,” says Joe Schützer-Weissmann. With limited walls and columns this house is all about the view – even glazing has reduced mullions wherever possible.  A ribbed pre-cast concrete soffit creates continuity between the living spaces with all services being carefully co-ordinated so as to disappear within recesses.  All off-shutter concrete was cast using a customised white concrete mix.  Once cured this was sandblasted to reveal a fine – carefully selected – aggregate resulting in a robust and unprecious look.

The thin eaves of the zinc roof are also delicate in contrast to the massive beams below and appears to hover above the upper level.

The polished concrete floors of both the internal and external living areas ensure their seamless continuity.  The timelessness of natural oak is celebrated and combined with feature brass insets for bedroom floors and all internal joinery.

The master bedroom which is on the uppermost level is set back from the boundary line to increase privacy from the mountain paths. “An expansive planter off the main bedroom reiterates the importance of the natural surroundings and their connection with the sea views beyond,” noted Philip Olmesdahl.  





↑ 车库 Garage





↑ 夏厅 Summer Lounge





↑ 楼梯间 Stairwell





↑ 家庭室 Family Room





↑ 厨房 Kitchen



3. Materials Used

Cor-Ten screen, white concrete mix, zinc, natural oak, timber cladding, brass, bush-hammered granite, cast bronze, polished concrete & in-situ concrete

Raw materials with varying textures were consciously selected to emphasise the uncluttered, sculptural and contemporary nature of the architecture.? The custom designed ‘white’ concrete when sandblasted highlights the robust and understated nature of the architecture.? In contract to the monolithic structure a lightweight zinc roof with the slimmest of eaves subtly hovers above. ? The polished concrete floors ensure seamless continuity between internal and external living areas.? An external Cor-Ten screen is delicately suspended in a central courtyard to reflect dappled light into the adjacent living areas.? For continuity all the built-in joinery was custom made from natural oak with brass detailing, sandblasting or staining being used to create unique features.? Bush-hammered granite tiles can be found in all the bathrooms.



4. Elements Used

Glazed facades, shutters, Water-feature, landscape wall, pre-tensioned concrete slab, ceiling pond & post-tensioned beams





↑ 楼梯间 Stairwell





↑ 车库 Garage





↑ 楼梯间 Stairwell





↑ 主卧 Master Bedroom



C PROJECT DESCRIPTION - DESIGN & DéCOR

Materials:  

DesignWinter Lounge TV unitDesigned by SAOTA, joinery manufactured by Ken Leiman Furniture

Kitchen Designed by SAOTA, joinery manufactured by Ken Leiman Furniture

Family Room Entertainment Unit Designed by SAOTA, joinery manufactured by Ken Leiman Furniture

External ‘Cor-Ten’ ScreenDesigned by SAOTA, manufactured by Bad Machine

Outdoor ‘Timber’ Dining Table & ChairsDesigned by Studio Parkington, manufactured by Ken Leiman Furniture



























Décor

Family Room:

Couches: Tufty Too - B&B ItaliaArt on wall:  David BromleyLeger Tables - Minotti

Standing lamp: 3am standing lamp - Serge MouilleMarble table - Up & Up

Summer Lounge:Small sofa: Serpentine sofa- Vladimir Kagan Coffee table: Marble table - Angelo MangiorottiChairs: Sculptural high back lounge chairs by Warren Platner for Knoll Side Table: Eros by Angelo Mangiarotti for Skipper Outdoor near ceiling pool:Courtyard dining chairs: Moon Chairs - Tokujin Yoshioka Outdoor seating couches:Cove Sofa & Ottoman - Pavlo LentiWinter Lounge:Lounge suite: sectional seating B. Italia 1971 - Mario Bellini CamaleondaChairs: Le Bambole 2007- B&B Italia, Maria BelliniCoffee table: Charlotte Perriand; Laquered wood - Accordo Coffee Table - Cassina



MORE:  SAOTA
via:gooood.hk

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (8036 articles)


居住建筑 (2530 articles)


南非 (44 articles)


混凝土 (2061 articles)