网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
“There is a balance between nature, rustication, and modern with the language and materials. It has an unexpected geometry that balances elegantly with the architecture. The architecture and landscape are one composition. The plantings are interesting and the materials are rusticand of the place.”—2013 Professional Awards Jury

“设计语言和材料的运用实现了自然、乡村元素和现代气息三者的平衡。出人意料的几何结构与住宅建筑达成和谐。住宅和景观成为统一的整体。景观的设计十分有趣,栽种的都是当地乡土植物。”—2013专业奖评审委员会

Woodside Residence By Lutsko Associates, San Francisco, CA

该项目同步设计了住宅和景观以模糊风景与建筑之间的界线。建筑、景观墙和大面积植被创造出与建筑内部融为一体的外部空间,毫无临界感。景观设计师运用本区周围的本土植物群落来塑造景观,将加利福尼亚本土风景种进住宅区。

At this residence, the buildings and site were designed together to blur the boundary between landscape and architecture. The buildings, landscapewalls and large-scale plantings were placed to create a series of exterior rooms that integrate with the building interiors and create a seamless experience of place. The landscape architect used plant communities from the surrounding landscape to form the site, bringing an experience of the surrounding native California landscape into the residence.







↑ 总平面图Site Plan.



该项目位于旧金山湾区的郊区,是背靠海岸山脉东部的小规模马术社区“Woodside”之外的一片区域。

业主是一个拥有五个孩子的家庭(其中三个是年龄尚小的孩童),在孩子出生之前便一直在附近居住。现在孩子已经长大,原来的三个卧室已无法满足使用需求,因此业主希望在原居所近旁拥有一处长期住所。他们原计划重新购置新房,但后来决定对该项目区域进行一次大改造。这片3英亩的土地最近一次开发是在20世纪50年代,区域内仅有两处破旧的房子和未经管理的普通景观,毫无特殊之处。其开发潜力在于周围的风景。该区周围环绕着海岸橡树,远方是开阔的历史牧场和绵延的海岸山脉。业主希望将该区域打造成与周围环境统一的宜人居所。

业主深知要想实现这个目标必须要有认真的规划,因此业主家庭聘请了景观设计师和建筑师,建立了长期合作关系。设计团队与业主一起完成了包含住所、仓库/工作室、办公室、泳池和池边小屋的设计蓝图。他们决定建造面积相对较小的体量,并用这些建筑体量来塑造外围空间作为内部空间的延伸。业主希望拥有一个大的休闲草坪、菜园和开阔的聚会场所,因此,设计的首要目标是将项目区域内的景观与周围的自然风景连为一体。建筑将是对加利福尼亚本土风景中传统乡村居所的现代化诠释。

历史上,Woodside西部地区是整片的海岸橡树林地和旱地浅层土壤上的草地。尽管该区已有100多年的开发历史,但大片牧场和宽广的土地提供了大量的空间,让原来林地上的参天大树得以继续繁荣生长。尽管该项目区域内部并无橡树,但从植被茂密的山坡上向西望去可以看到历史林地上遗留下来的散布在临近区域的古老橡树。

景观设计师将橡树林地和原生草场作为其景观设计的基础。不规则的橡树带包覆着项目区域,并与周围的林地一起共同构成了本区景观设计的框架。林间空地的原生草场环绕着建筑及其外围空间,并与西边的开阔草坪建立了视觉联系。草坪上生长着一年生的草类,而原生草场则种植着多年生的本土植物,将历史上的自然景观带入本区,并呈现出一种更加自然的野生状态。由林地到空地带来的紧缩感到开阔感的转换成为该建筑和景观设计的指导理念。

住宅附近小道旁的橡树小林地和当地林下叶层植物构成了该项目区域的屏风。来访者穿过橡树群会到达由一面仓库/工作室和三面低矮石墙围绕而成的小庭院,继续前行穿过仓库/工作室会来到被仓库、居住空间和小办公室环绕的中央庭院。尽管透过居住区可以看到部分草坪和草场,但所及范围十分有限,只有走进内部才能观赏到草坪和远处草场和树木的全景。住宅后面的泳池和池边小屋旁铺满了大片的草坪。

由景观设计师和建筑设计师组成的团队合作让建筑和景观的界限趋于模糊。建筑进深仅有一个房间,设出入通道或半透明玻璃屏,勾勒出建筑周围的外部空间。用砌筑立面和基础墙的石材建成的低矮石墙定义了建筑体的外围空间,并一直延伸至周围的草场。

中央庭院是加利福尼亚传统庭院风格的诠释。设计师将加利福尼亚乡村的主要元素—水以简单现代的形式呈现出来,并在旁边栽种了具有完美雕塑形态和显著白色树皮的加利福尼亚梧桐树和河滨树木以更好地突出水元素。清晰的线条以及树木、碎石、水和石头的简单组合创造了一个沉思的内向型空间,而大的雕像元素强化了这一空间特点。受到当地历史、乡土特征及美丽本地景观的启发,该项目以现代的设计手法将建筑景观与周围环境结合在一起,真正体现了加利福尼亚州的乡村生活。





↑ 新栽种的原生草场包裹着建筑和建筑的外围空间。A newly installed native grass meadow wraps the building and domestic exterior spaces.





↑ 橡树和当地林下叶层植物塑造区域入口,为访客传递抵达的信号。Oaks and a native understory planting shape the entry to the site while establishing a sense of arrival.





↑ 三面低矮石墙和一面工作室构造出小庭院。The auto-court is defined on three sides by low stone walls and the studio on the fourth.







                                                 ↑ 穿过工作室的小道可从小庭院达到中央庭院。The central courtyard is accessed from the auto-court via a passageway through the studio.







↑ 树木、碎石、水和石头的简单组合创造了一个沉思的内向型空间,大的雕像元素强化了这一空间特点。A simple palette of trees, gravel, water and stone creates a contemplative, inwardly focused space, accented by large sculptural elements.





↑ 简单呈现的水元素灵感来自于加利福利州乡村风景,在前门入口处营造了平静的氛围。The simple presence of water references California's rural landscape and provides a calming entry experience to the home's front door.





↑ 房屋、办公室和工作室塑造了中央庭院的格局。The central courtyard space is framed by the house, office and studio.







                                                ↑ 石铺台阶从住宅向下延伸到泳池。Stone steps lead from the family room down to the swimming pool.







↑ 用砌筑立面和基础墙的石材建成的低矮石墙向景观区域延伸,让建筑体在材料和形式上与周围景观融为一体。The same stone selected for building facades and foundation walls extends into the site as low stone walls, integrating the buildings' material and form with the surroundinglandscape.





↑ 原生草场包裹着建筑及建筑外围空间,将历史景观引入区内并与西边的开阔草坪建立视觉联系。A native grass meadow wraps the buildingsand domestic spaces, drawing the historic landscape into the site and creating a visual connection with the open grasslands to the west.





↑ 紧挨泳池南端的封闭式“盒子”菜园。A vegetable garden is tucked into a sheltered spot just south of the pool.





↑ 石墙用来平衡和界定内外部空间。Stone walls serve to balance and define the exterior domestic spaces.





↑ 沿区域边缘种植的小橡树进一步明确了区域界线,同时强化了该区与附近林地的联系Young oaks planted along the property's edge aid in defining a sense of place while reinforcing the site's connection to the adjacent woodlands.



The project is located in the suburban outskirts of the San Francisco Bay Area. It's situated outside of Woodside, a small equestrian community thatbacks up to the east of the coastal range.

The clients, a family of five including three young children, had lived in the immediate area since before the children were born. They had outgrowntheir three bedroom house and were looking for a long term home nearby. Though they originally had hoped to purchase a new house, this site inspired them to take on a larger project. The three acre property had most recently been developed in the 1950's and, with two rundown housesand a neglected formal landscape, was nothing special in itself. Its potential was the surrounding landscape. The property was surrounded by coastlive oaks with glorious views out to a historic ranch and the coastal range beyond. The clients envisioned developing the site to live up to the splendorof its surroundings.

Since the clients understood that thoughtful development of the landscape was essential to their goals, they hired a landscape architect and architect with a long-standing collaborative relationship. The design team worked with the client to create a program that included a main residence, a barn/studio, an office, pool and pool house. They decided to keep the buildings relatively small and use them to frame outdoor rooms to function as extensions of the interior spaces. While the clients desired a large lawn for playing, a vegetable garden and large gathering spaces, their primarygoal for the landscape was to incorporate the surrounding natural beauty. The buildings would be contemporary interpretations of rural and traditional dwellings set within a native California landscape.

Western Woodside was historically a mix of coast live oak woodland and grasslands over shallower upland soils. Although this area has beendeveloped for over 100 years, large ranches and estates have provided space for great trees from the previously existing woodland to flourish. Although no oak trees existed on the interior of the property, ancient oaks from the remnant forest are found scattered on neighboring lots and visible on the forested hillsides to the west.

The landscape architect used the oak woodland and native meadow communities as the basis for the planting design. An irregular band of oaks wraps the property, pulling in the surrounding woodlands as a framework for the development of the site. Within this glade, a native grass meadowwraps the buildings and domestic spaces, creating a visual connection to the open grasslands to the west. Despite these surrounding grasslandsbeing made of weedy annuals, the meadow on the site was composed of native perennial grasses to bring the historic, wild landscape into the siteand actively restore it to a more natural state. The experience of walking from a woodland into a glade, the sense of compression and expansion, became a guiding concept for the arrangement of buildings and landscape.

A grove of oaks and a native understory screen the site from the adjacent road. After moving through the oaks, the visitor arrives in an auto-court, defined by the barn/studio on one side and low stone walls on the other three. The visitor moves through an opening in the barn/studio and steps out into a central courtyard framed by the barn, house and small office. Though the lawn and meadow are partially visible through the house, the extent of space isn't apparent until the visitor steps inside the building with views across the lawn and out to the meadow and trees beyond. At theback of the house, the pool and pool house frame the large lawn.

The design team worked together to blur boundaries between building and landscape. The buildings are one room deep, creating gateways or semi-transparent screens that frame the exterior spaces. The same stone used for building facades and foundation walls was used for low stone walls to define the domestic exterior spaces and reach out into the surrounding meadow.

The central courtyard is an interpretation of a traditional California courtyard. Water, the fundamental element in traditional rural California, is used here in simple, contemporary forms. California sycamores, riparian trees with a mature sculptural form and striking white bark, are planted to further emphasize the presence of water. The clean lines and simple palette of trees, gravel, water and stone create a contemplative, inwardly focused space, accented by large sculptural elements. Inspired by the region's historic, rural character and beautiful native landscapes, the residenceis a contemporary collaboration that integrates the site into its surrounding environment while truly embodying outdoor California living.(VIA:ASLA  )
via:gooood.hk

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9956 articles)


居住建筑 (3040 articles)


住宅 (2485 articles)


2011 (202 articles)


Onion Co. (2 articles)


混凝土 (2371 articles)