网站地图关于我们

查看相册 View Gallery

这栋房子的基地超窄,根据律法规定,基地内的建筑还必须距离四周紧邻的建筑一米
以上(所有建筑距离红线500毫米,两栋之间距离为一米)。建筑师在一侧留出900毫
米的通道,无形中占用了邻居的500毫米后退距离,形成1米4的通道,将入口设置在
狭长建筑的中部。实现了最小的交通空间消耗面积。在有900毫米通道一侧的非结构墙
部分向外推出橱柜空间。建筑师为建筑争取了最大的室内空间。

Widening interspace to utilize

Many of the requests to us for designing a house are accompanied with a prerequisite
of ensuring a house for a nuclear family at an extremely subdivided lot, to which we
cannot easily apply the manners of architecture having been accumulated for long time
in Japan. We repeated trials and errors while designing as we think we are in the


House in Itami / Tato Architects第1张图片

(上图)位于密集住宅区中的住宅

formative period for a new manner.

This time was not the exception as well. For this level of density of urban houses, where
outer walls of the adjoining houses do not touch each other, the civil law demands 500
mm setbacks of outer walls to form interspace of 1,000 mm in width in-between those.



We have kept thinking if it is used more effectively. In this project, we gave 400mm more
setbacks from the boundary line of the north eastern adjacent land. As a result, there
was 1,400mm wide interspace as a passage, which was 900mm in width from the
border of the adjacent plot, utilized by placed an entrance in the middle of the side wall
faced to the interspace, which realized to minimize space for routing in the house.

The setback ensured the eave as high as about 9 m avoiding the north side slant line.
Non-structural walls were pushed out outward providing space for closets,etc.
Accordingly, it provided bigger space containing facilities such as a toilet than as it
looked from interior space like furniture, which brought ambiguity in perception of
space.


House in Itami / Tato Architects第2张图片

(上图)基地超窄。一侧留出900毫米的通道,占用邻居500毫米后退距离,总计1.4
米宽,入口设置在狭长建筑中部,减少交通损耗。通道一侧的非结构墙部分向外推出
作为橱柜空间。建筑争取了最大的空间。内部层次丰富,家具是建筑师为这栋建筑量
身打造

建筑师认为建筑中的家具应该尊重空间,不带来任何多余的东西,让空间更自由。为
此,建筑创建了楼梯,壁柜,扶手,稍微的错层,桌面等等只属于这栋建筑的独一无
二的构件,解放空间,让空间更自由,能挥发潜力。 建筑师觉得在小建筑当中楼梯是
一个相当重要的元素,人们上上下下的体验丰富性和楼梯密不可分。进入玄关,可以
看见一个柜子,这个柜子就是楼梯间,人们顺着这个楼梯可以到达二层,因为楼层间
的层高因为错层和宽度的限制,十分紧张,建筑师在一层到二层的楼梯梯段部分上方
放置一个桌面,这个桌面的高度不会影响到楼梯中人的运动,同时能为楼上提供使用
空间。接着人们通过小错层楼梯上到起居室,然后踩着起居室的沙发面,有楼梯功效
的柜子,上到通往三层的白色轻透楼梯。家具是空间,空间也是家具。交叉的,交互
的,丰富的体验。

坚固的轻钢结构,控制了成本最后造价等同相同体量的木结构建筑造价

House in Itami / Tato Architects第3张图片



(上图)二层起居室与餐厅  

Architecture and furniture

When I have the honor of seeing an architect-designed house, I sometimes feel as if
design furniture is telling messages. I wonder if it is right to summarize by saying
“respect the original space and don’t bring any unnecessary things”, but it seems almost
like a strong desire as much as to say not to fill the space with anything does not
deserve it. Although I cannot say I don’t have such desire at all, I still aim to create space
where a variety of things can be brought in and used in everyday life much more freely.

In this house, architectural elements such as stairs, a laundry space, closets, hand rails
and toilets are made as if those are furniture. Except for those, there are only floors. As
such, architecture and furniture are mingled and those meanings become relative each
other, in which way I keep trying to create freedom in rooms as if all of those are just
randomly placed and used by chance.


House in Itami / Tato Architects第4张图片

(上图)餐厅,餐桌的一部分延伸至楼梯上方。不影响楼梯运行,同时扩展桌面使用
面积。起居室与餐厅的高差部分用玻璃封上,能为下层空间带来更多的明亮。

House in Itami / Tato Architects第5张图片

(左)厨房看起居室,天光从天窗洒下。
(右)起居室看厨房。层高较高的墙面上,迎着太阳开了足够的照明窗户。


House in Itami / Tato Architects第6张图片

(左)一二层楼梯,简约考究的栏杆和细部设计
(右)厨房,尽端的门打开后是向外推出去的壁柜


House in Itami / Tato Architects第7张图片

(上图)楼梯与空间

Like choreography notes

I always think the way of dealing with stairs is important in houses, especially in small
ones. One of the general methods is to place a stair at the middle of one room
allocating functions on both sides. Although it maximizes usable area, it leaves the
question if it brings rich spatial experience to live seeing every inch of the house and a
stair all the time.

The ceiling of the dining room in this house is 3,776 mm in height, which is determined
to make the space under the staircase landing usable as routing. By making it extremely
thin, the rest of the height was divided into 1880mm downward and 1850mm upward.
Although those are tight dimensions, you can go through between two layers minding
your head.

I think it is favorable for a house to have such a scale of physical bodies. Therefore, the
dining table was placed over the stair between the ground floor and the first floor leaving
space for residents to pass under it. Bodies appear and disappear under the table as
residents go up and down the stair.

Once you slide the entrance door and slip into inside of furniture, you reach under the
dining table, where faced to a big wall receiving sun light coming through the south
window. You see the white wall softly lit from the north as you step on the small stool. To
the second floor, you step on the sofa, furniture like a drawer, and the thin stair. At every
steps toward upstairs, light conditions change as the direction and the size of space
change. Stairs as choreography for spatial experience of this small, thin space.


House in Itami / Tato Architects第8张图片

(左)错层梯段(右)沙发,柜子也成为梯段的一部分

House in Itami / Tato Architects第9张图片

通往三层的楼梯,步移景移
House in Itami / Tato Architects第10张图片

露台
House in Itami / Tato Architects第11张图片

明亮的三层多功能室和工作房
House in Itami / Tato Architects第12张图片

(左)在一层楼梯看二层以及餐厅桌面
(中)楼梯与涮洗室
(右)站在涮洗室看楼梯
House in Itami / Tato Architects第13张图片

(左)浴室
(中)站在玄关看浴室和楼梯柜
(右)站在卧室看楼梯柜与玄关




Structure

As the site is located in the back of a narrow cul-de-sac and carrying-in by vehicle was
limited, the structure with light materials such as 100mm×100m H steel sections for
columns and beams, braces with round bars,75mm deck plates for the floor
construction was applied. Those resulted in reducing the amount of steel materials, and
the total construction cost to about as same as that of a wooden house.

The horizontal stiffness of floors was acquired with horizontal bracings of 6mm flat bars
and 50mm squared tie beams beneath concave parts of the deck plates. Floors on
different levels were fixed to the columns at both ends so that the continuity of stiffness
between those was still kept.


House in Itami / Tato Architects第14张图片


House in Itami / Tato Architects第15张图片


House in Itami / Tato Architects第16张图片


House in Itami / Tato Architects第17张图片



Project information
Project name: House in Itami
Location of site:Itami Japan
Site area: 59.16m2
Building area: 34.95m2
Total floor area: 95.79m2
Type of Construction: Steel
Program:House
Project by :Tato architects
Principal designer:Yo shimada
Design period : Jun. 2010 - Oct. 2011
Construction period : May. 2012 - Sep. 2012



本文来源于:http://tat-o.com/
via: gooood

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9691 articles)


居住建筑 (2970 articles)


住宅 (2413 articles)