网站地图关于我们

查看相册 View Gallery

这是网球运动前世界排名第一选手Marcelo Rios与他家人的房子。房子坐落在智利圣地亚哥的山谷中,周围是美丽的景色,起伏的山丘和高尔夫球场。

The house for Marcelo Rios and his family comes from the order of this former tennis player, also former World No. 1. It’s located in Valle Escondido, a place enclosed on the foothills of Santiago de Chile within a stunning natural environment and a privileged view to the hills and the golf course.

The house places at middle levels, adapting to the slope. Also, it’s half-buried in order to appreciate and see the magnificent natural scenery from the access road. The roofs, themes from the distance, were enabled as an expanding large terrace: a place to stay, to enjoy the views, the environment and sunshine. The continuous roofs to the terrace surface were designed with natural vegetation and grass, but Marcelo, like every time he visited Wimbledon says that “The grass is for cows" so we decided to implement a roof with synthetic grass. The artificial grass was installed on rafters, which allowed generating an air bed that protects the cover from direct sunlight, preventing from overheating and affecting the air conditioning inside the house.


House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第1张图片


房子被半埋在山坡中,这样处理可为场地留出足够的交通空间,同时也保证居住的人可看到外面壮美的风景。屋顶平台面积开阔,上面铺上假草皮,与周围草甸融为一体,同时为建筑提供更完善的热工保护。靠坡的一侧建筑开设了天窗便于建筑内部采光与空气循环流通。户外露台均有进深足够的宽大挑檐保护其不被阳光直射。建筑地下室配有游戏室和电影院。整个屋内内饰为白色,通过车厢和顶面的开窗控制光线,白色可以让室内光更明亮,更有张力。地面尺寸是120 x 60 cm。铝制窗框,花园里面有一个低调的高尔夫球平台。


House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第2张图片

The entrance hall acts like a kneecap that relates and distributes the different levels generating inside a sum of continuous merged spaces seeking the views to the garden, the golf course, the remote landscape and natural light. The house was designed with two opposite faces: one closed to the street with walls containing internal circulations bathed in zenithal lighting and courtyards, and a second face completely open to the terraces, the garden and views protected from the sunlight with wide eaves and beams.

The use of the subsoil, what we call the sixth façade, is present in rooms that open, ventilate and illuminate through courtyards and the extension of the foundation to the terrace. The subsoil houses a games room, a trophy room and a cinema.

The whole interior is white in order to enhance the brightness in the house. As the white color makes the light bounce, this is strained and controlled through courtyards and side zenithal openings. The floor and skirting boards help with the idea of white in the interior. For that, bone color ceramic tiles in format 120 x 60 cm have been used. Large windows are made of aluminium, helping with the monochromatic white image of the house.

The garden was designed as a raised platform over the golf course, where it is possible to see it but not to be exposed to it.


House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第3张图片

House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第4张图片

House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第5张图片

House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第6张图片

House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第7张图片

House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第8张图片

House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第9张图片

House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第10张图片

整个建筑只使用了一种材料,暴露的混凝土。建筑师通过在混凝土中添加二氧化钛以增白混凝土。近年研究表明,添加在混凝土中的二氧化钛可以像树木那样消除空气中的汽车有毒尾气。当然建筑师只是因为想美白混凝土而添加二氧化钛,但二氧化钛有这样作用他们也很高兴。墙面能看见横向平行的模板痕迹。



We chose to use just one material, the exposed concrete, adding titanium dioxide to the concrete in order to whiten it. Recently, nanotechnology studies have shown that titanium dioxide added to the concrete helps eliminating toxic gases produced by cars, like trees do.  (Although that was not our aim but whitening the concrete, but we believe that if it’s true, is good news). Every wall, opening, window, window sill, etc, has been faceted with a 12 cm module obtained from the measure of the phenolic sheets.

House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第11张图片

House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第12张图片

House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第13张图片

House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第14张图片

House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第15张图片

House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第16张图片

House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第17张图片

House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第18张图片

House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第19张图片

House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第20张图片

House RP - Marcelo Ríos / Gonzalo Mardones Viviani第21张图片



Location: Valle Escondido, Lo Barnechea, Santiago de Chile
Client: Marcelo Ríos
Architect: Gonzalo Mardones Viviani
Estimator Engineer:
Builder: Salvador Errázuriz
Landscape Gardener: Adriana Errázuriz
Lighting: Paulina Sir
Windows: Tecma
Ceramic Tiles: Sorrento 120 x 60 cm, by Atika
Kitchen: Poggenpohl
Closets and Bathroom Furniture: Xilofor
Photography: Nico Saieh



本文来源于:http://www.gonzalomardonesv.cl/
via: gooood

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9770 articles)


居住建筑 (2998 articles)


住宅 (2438 articles)


瓷砖 (151 articles)