网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
Walk of the Town / T.R.O.P: terrains+open space第1张图片

    
想象一下一座拥有1500万人口和800万辆汽车的大都市却没有合适的人行道是什么样的?你觉得不可能?哦,不,曼谷就是这样的一座城市。当一位客户要求我们团队为他们的新零售项目设计景观图时,同时也给我们做了简要说明。“我们希望这能成为‘城市焦点’”。然而,考虑到曼谷缺乏优质的人行道,我们认为让其成为“城市步道”更好一些。我们的目标便是设计一样东西,只此一样,那便是为曼谷人民设计出一条优质的公共人行道。

Tryimagine a mega city of 15 millions people and 8 millions vehicles without anyproper pedestrian pathway, and you may think that it is impossible. Well,Bangkok is kind of like that. When a client asked our team to design thelandscape for their new retails project, they also gave us a short brief, 'Wewant this to be "Talk of the town"'. However, considering Bangkok'slack of quality footpath, we thought it was much better to make it "Walkof the town" instead. Our goal was to design one thing and one thing only,a good public pathway for the people of Bangkok.

Walk of the Town / T.R.O.P: terrains+open space第2张图片


客户对我们做出了简短说明:“我们希望这能成为‘城市焦点’”。然而,考虑到曼谷缺乏优质的人行道,我们认为让其成为“城市步道”更好一些。Our client gave us a short brief."We want this to be 'Talk of the town'. However, considering Bangkok'slack of quality footpath, we think it is better to make it 'Walk of the town'instead.

Walk of the Town / T.R.O.P: terrains+open space第3张图片


Walk of the Town / T.R.O.P: terrains+open space第4张图片


泰国首都曼谷是整个国家的心脏,是一座十分重要的城市,在重要性这方面让泰国的其他城市都相形见绌。这座城市拥有800多万辆登记车辆,而每天有许多车辆在城市中快速穿梭往来。然而,我们基本上没有任何合适的公共人行道。曼谷拥有超过1500万居民和200多万游客。因此,这座城市的每一寸土地都拥有投资潜力。曼谷人行道当然也不例外。街头小贩们贩卖的东西形形色色,从假冒伪劣产品到你的晚餐,永远占领着不止一半的步行区。更糟糕的是,不计其数的合法的非法的引导标识也堵塞着人行道路的通畅。其中一些则完全无法通行,这使得行人不得不走到街道上,增加了每年的交通事故数量。

2012年,我们的一位客户,中央置业有限公司,想要在中心世界建立Groove购物中心,这是一座两层的零售中心,位于曼谷主城区现有停车场的上方,并位于曼谷最繁忙的两个火车站之间。两个火车站都通向这座城市最大的购物中心,这使得每天穿梭在这两个火车站之间的行人数量十分庞大。目前的结构刚好位于公共人行道旁边。这一设计使得多层次地下停车场中间留有巨大空地,而人行道使得阳光能够照射进来,空气流通状况良好。最底层的地面位于人行道以下5米处,因此需要设置护栏来防止行人坠落。这里生长数年的高大皇家棕榈树的阴影使得道路在夜晚时十分黑暗。这一部分人行道经常停放着过往的摩托车,这意味着经常有摩托车会开到人行道上来。巨大的空地,阴影再加上摩托车,使得这一区域成为犯罪高发区。

起初,我们的工作范围主要是设计新商场内的庭院。客户希望新庭院能够成为“城市焦点”,以期能够带来商业活动并引起民众的热烈反响,并与其竞争对手,即这一区域的其他高端商场,展开竞争。新的购物中心为一座拥有流体外观的两层建筑。这一购物中心建于现存建筑结构之上,其最低的地板比街道水平面高2米。从外观上来看,新购物中心自公共人行道处由停车场的通风管道一分两半,而连接两边的小型人行道作为其入口。若行人从街道上望去,其水平视线处只能看到购物中心的底部。鉴于上述情况,我们认为,我们的主要任务应该集中于购物中心的外围区域,而我们的主要目标应该是改善商场外围公共场所的人行道环境。

由于这项工程的原因,原本的皇家棕榈树被移植别处。因此到时候大量阳光可以洒到地面,对于行人来说更加方面安全。公共人行道两旁将会重新建绿地以达到安全且美观的目的。这一新设计为线型景观斜坡,从地平面至2米高处。从街道看去,通风空间如今完全被隐藏在绿地景观后面,同时绿地景观也起到了防止行人不慎坠落的作用。尽管绿地景观并不与新的购物中心连接,但是它能够成为购物中心底部的一部分,并且可以使得行人在看到之后有种赏心悦目之感。精心安排的灌木和鲜花能够使得这一区域四季如春。与以前的旧景观相比,新景观能够帮助降低地表气温,对于行人来讲更加舒适。同时,新的地下排水系统也可帮助减少地表污水,而地表污水是造成附近街区积水的主要原因,另外,多余的水也可收集起来用于浇灌植物。

除了绿地景观之外,这一区域的其他部分如今全部用作步行区。干净整洁的人造景观为地表行人,包括残疾人,提供了简便的步行环境。摩托车停车处将被移除,使得这一区域再无摩托车,对行人来说也更加安全。到时候街道两旁的行道树将十分整齐,并且能在曼谷的炎热夏日为行人提供阴凉。在过去,行人只能使用火车轨道下方的封闭式人行天桥来穿过这一街区。而新景观使得行人能够行走在地面,接近绿色植物。我们相信这样可以让人们更高的亲近自然,并与其他人交流。

竣工后,这一新景观便能成为曼谷其他人行道设计所效仿的典范。到时候,行人得以安全便捷的通过这一区域。汽车司机在行驶过程中可以瞥一眼绿色,减少交通堵塞所带来的压力。路人可以停下脚步,拍一张绿色照片分享给亲友。每每组织的各种活动可以丰富行人的生活。有了客户的帮助,我们便可以完成曼谷从未发生之事。尽管这并不是什么恢弘的设计,而这一地区也只是曼谷公共人行道一角,但是我们相信,人人参与便能做出巨大的改变。为了使这一设计成为现实,我们也希望周边邻居都能对他们的地产三思一番。若人人都能合作,我们相信我们可以为曼谷的每个人创造出更好的人行道系统。

Walk of the Town / T.R.O.P: terrains+open space第5张图片


Walk of the Town / T.R.O.P: terrains+open space第6张图片


Walk of the Town / T.R.O.P: terrains+open space第7张图片


Walk of the Town / T.R.O.P: terrains+open space第8张图片


Walk of the Town / T.R.O.P: terrains+open space第9张图片


Bangkok,the capital of Thailand, is the heart of everything in the country, making itan extreme primate city, dwarfing Thailand's other urban centers in terms ofimportance. The city has more than 8 millions registered vehicles. Many ofthose cars are driving crazily around the city everyday. Yet, basically, we donot have any proper public footpath at all. There are more than 15 millionsresidents and a couple millions more tourists in Bangkok. As a result, everysingle square inch of the city could be a potential place for setting upbusinesses. Bangkok's footpaths are no exception. Street vendors, sellingeverything from counterfeit products to your dinners, permanently occupy morethan half of pedestrian areas. To make it worse, an uncountable numbers of bothlegal and illegal signage help blocking the pedestrian circulation as well.Some are completely blocked, which force pedestrians to walk on streetsinstead, increasing the number of accidents every year.

In 2012, aclient, CPN, wanted to build Groove at Central World, a 2-storey retails space,on top of their existing parking building in the prime area of Bangkok. Thesite is in between 2 of Bangkok's busiest train stations. Both stations areconnected to the city's largest shopping centers, which led to a huge number ofpedestrians walking between the 2 stations everyday. The existing structure waslocated right next to public pathway. It was designed as a multi-leveledunderground parking floors with a huge void between itself and the footpath,allowing for sunlight to reach down and for some air for ventilation. Thelowest floor was about 5 meters drop from the footpath, which needed guardrailsto prevent people from falling down. A number of tall royal palm trees wereplanted there for years, creating heavy shades which make it a bit too dark towalk in the evening. A good portion of the footpath was used as parking forpassing by motorcycles, meaning that some of them were driving on thepedestrian path. Combining the huge void, the shade, and the motorcyclestogether, the place was just perfect for criminal activities.

Originally,our scope was mainly to design the courtyard inside the new mall. The clientwanted their new courtyard to be 'Talk of the town', in terms of commercialactivities and Wow effect, in order to compete with their competitors, otherHigh-end malls in the area. The new retails were designed as a 2-storeybuilding with fluid facade design. As it was built on the existing structure,its lowest floor was about 2 meters higher than street level. Linked only bysmall pathways at its entrances, the new retails appeared to be cut apart frompublic footpath by the ventilation void of the parking lots. Also, looking backfrom the street, from their eye level, pedestrians will only see the plinth ofthe building. Considering the mentioned conditions, we found that our main taskshould be the area outside the mall, and our main goal should be to improve thewalking environment of the public instead.

Because ofthe construction, existing royal palm trees were removed and replantedsomewhere else. The result is that a good amount of sunlight now could reachthe ground surface, creating easier and safer walking environment forpedestrians. A green landform was created along the public pathway for bothsafety and visual proposes. The new design is a linear landscape slope, rangingfrom ground level to 2 meter high. From street level, ventilation void is nowcompletely hidden by this inclined landscape, which also helps protectingpeople from falling down. Even though not connected to the new retails, thelandscape appears to be the new green plinth of the building as well, providingpedestrians something nice to look on through their journeys. A series of localshrubs and flowers were strategically planted to create blooming garden throughout the year. Compared to the original hardscape-only design, this newlandscape helps reducing the temperature on the ground level, making it muchmore comfortable to walk. At the same time, with its new sub-drainage system,the design also helps reducing the surface running water, which partiallycauses flood on the nearby street. Excessive water is then collected forirrigation of the plantings later on.

Other thanthe green landscape, the rest of the area is now dedicated for pedestriansonly. Flat and clean hardscape was proposed to create a simple walking surfacefor everyone including the disabled. Motorcycle parking was removed, making thearea motorcycle-free and safer for pedestrians to walk by. Existing trees alongthe street are all kept in order to provide some shades during the hot summerdays of Bangkok. In the past, pedestrians used only the skywalk, an elevatedpathway below the train tracks, to commute through the neighborhood. Theskywalk is basically nothing but a steel structure pathway, a bit dull anddepressing atmosphere. The new landscape encourages the pedestrians to comedown to the ground and get closer to the garden. This way, we believe theycould have a better connection with nature and the people around them.

Sincecompleted, the new landscape has been an example of what Bangkok's otherfootpaths could become. Pedestrians now walk freely and safely throughout thearea. Car drivers now have something green to look on, reducing their stressesfrom bad traffic conditions in the neighborhood. Passerby stops and takesphotos of the garden showing to friends and families. Once in a while, specialevents are organized to create more activities for pedestrians. With the helpof the client, we are able to do something that has never been done before inBangkok. Even though this is just a simple design gesture and the area is onlya small section of Bangkok's public pathway system, but we believe that, inorder to change something big, everyone has to participate. By doing thisfirst, we also force our neighbors to start re-thinking of their properties. Ifeverybody collaborates, we believe that we can create a better pedestrianpathway system for all people in Bangkok.

Walk of the Town / T.R.O.P: terrains+open space第10张图片


新购物中心最低的地板比街道水平面高2米。若行人从街道上望去,水平视线处只能看到购物中心的底部。公共人行道两旁将会重新建绿地以达到安全且美观的目的。The new retails’ lowest floor was about 2 metershigher than street level. Looking back from the street, from their eye level,pedestrians would only see the plinth of the building. A green landform wasthen created along the public pathway for both safety and visual proposes.

Walk of the Town / T.R.O.P: terrains+open space第11张图片


Walk of the Town / T.R.O.P: terrains+open space第12张图片


Walk of the Town / T.R.O.P: terrains+open space第13张图片


从街道看去,通风空间如今完全被隐藏在绿地景观后面,同时绿地景观也起到了防止行人不慎坠落的作用。同时,可以使得行人在看到之后有种赏心悦目之感。Ventilation void is now completelyhidden by this inclined landscape, which also helps protecting people fromfalling down, and, at the same time, providing pedestrians something nice tolook on through their journeys.


Walk of the Town / T.R.O.P: terrains+open space第14张图片


从目前的图像中可以看到有棕榈树和摩托车停车场,会妨碍人行道。通风空间也是开放式设计,只有短护栏作为防护。铁轨和树木使得整个空间全天都被遮蔽。夜间整个人行道都十分黑暗,存在安全隐患。Existing site image shows palmtrees, obstructing the pathway, and the motorcycle parking. Ventilation voidwas also openly designed, with only a short guardrail as protection. The wholespace was heavily shaded all day by the train track and the trees. In theevening, the pathway was quite dark, allowing for potential criminalactivities.

Walk of the Town / T.R.O.P: terrains+open space第15张图片


地形部分建在附加轻结构之上,尽管不与购物中心直接相连,但从外观看来,斜坡绿地成为了建筑物的新绿色基座。Section of the landform, built ontop of additional light structure. Even though not connected to the newretails, the sloped landscape appears to be the new green plinth of thebuilding.


Walk of the Town / T.R.O.P: terrains+open space第16张图片




ProjectTitle: Walk of the Town, The Landscape Architecture of Groove @ Central World
CompanyName:  T.R.O.P: terrains+open space
LeadDesigner :  Pok Kobkongsanti
Client/Owner:  Central Pattana Public Company Limited
Photography credit: Spaceshift Studio (PirakAnurakyawachon, Aranyarat Prathomrat)
Additional Project Credits:
ProjectResources
ProjectTeam :   Maytinee Nakprasert
   Pattanee Ukam
LeadArchitect :   Synthesis Design +Architecture Company (SDA)
Architect:    Architects 49 Co., Ltd. (A49)
   Foundry of Space Co., Ltd. (FOS)
Engineer:    K.C.S. Associates Co.,Ltd.
M&EEngineer :   Sum Utilities ManagementCo.,Ltd.
TransportationEngineer:     S2R Consulting Co., Ltd.
ProjectManagement :    Qbic Engineering andArchitect Co., Ltd.
Contractor:    Construction Pros Co.,Ltd.
LandscapeContractor :  Allgreen Co., Ltd.
LightingDesigner :   Seam Design Company
SignageDesigner  :   Farmgroup Co., Ltd.
WaterFeatures :   Dong Co., Ltd.
PlanterPots  :   TM Progressive Co., Ltd. (Tom's Stone)

Supplier
SlopeProtection :   Vigor Merger Co., Ltd.
ColorFlakes :    Vannarat International Co.,Ltd.
Marble andGranite :  Marble Nanovation Center Co.,Ltd.
Tiles:     Kenzai Ceramics by Fareast CeramicsCo., Ltd.
   Cotto Italia by Thai Ceramic Co., Ltd.
Wood Deck:    Siam Plastwood Co., Ltd.



via:gooood.hk   

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10907 articles)


市政建筑 (154 articles)


人行道 (10 articles)


泰国 (148 articles)


曼谷 (81 articles)


open space (3 articles)


瓷砖 (176 articles)