网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
   A Homelike Kindergarten第1张图片



MAD分享了他们在日本的第一个作品,四叶草之家,已于513日在爱知县冈崎市破土动工。

Clover house, MAD’s first project in Japan,had its ground-breaking ceremony in Okazaki, Aichi on May 13th.







四叶草之家是一座像家一样的幼儿园。由于用地紧张,幼儿园的经营者决心把自己的自用住宅改建,将原有的家庭私立保育所扩建为儿童教育机构。区别于传统的幼儿园,这是一个介于公共幼儿教育机构和住宅之间的庇护所,它采取全

开放的授课方式,白天,孩子们和教师如同在家里一样,吃饭、学习、讨论、午休、游戏。晚上,这里又是经营者家庭和教师们居住的地方,在一个大家庭的环境中,建立起孩子们之间的情感和信任。

The Clover House is a kindergarten thatfeels like home. Due to limited land area the owner of a local kindergartendecided to renovate his own family house transforming the original privatenursery into a

fully developed education institution.Clover House differentiates itself from traditional kindergartens by fullyembracing its role as a shelter—a haven for education during the day and a homein the

evening. The kindergarten’s homelikeenvironment supports Clover House’s fully open teaching methodology, throughwhich the children can build emotional bonds and trust among one another.During the day,

children and teachers can eat, study,communicate, rest and play as if they were at a home. At night, the housereverts back to be the living space for the owner’s family and the schoolteachers.


A Homelike Kindergarten第2张图片



改造从如何处理这幢105平方米的二层小住宅开始。与周围的房屋一样,原建筑本是从房屋建设公司购买来的装配式成品,为全木结构。在勘察了实际情况以后,MAD决定保留并利用这座住宅的主体木结构,使它成为新建筑结构的一部分

。被保留的坡屋顶木框架不但造就了有趣的室内空间,对房屋的主人,幼儿园的经营者来说,也是对家的一种纪念。

The transformation started with aninvestigation of the existing 105 sqm two-story house. Like the surroundinghouses, this wood structure building was first constructed as standardmass-production housing.

After on-site surveys, MAD decided toreutilize the existing wood structure, incorporating it into the new building’sdesign. One of the signature repurposed elements is the pitched roof, which notonly

creates dynamic interior spaces, but alsobrings the owner’s memories of the building as his home into this residence andthe starting point of the clover house.

新的房子则像一块布一样,包裹着房屋老的木结构,并形成一种全新的混沌的空间。对孩子们来说,原本的木结构好像记录了四叶草之家的传统和故事,而对日常使用来说,这个木结构也是孩子们主要的学习空间,它既通透又有围合感

,灵活地适应着不同的教学内容。从四周的窗户射进来的阳光,给它带来不断变幻的光影,追逐着孩子们好奇、天真的想象力。

The new house’s skin and structure wrapsthe old wood structure like a piece of cloth covering the building’s skeleton,creating a blurry space in between the new and the old. The original woodstructure

is present throughout the main learningarea, integrating the history of the building with the educational lessons totell the students Clover House’s traditions and stories. Its translucent andenclosed

spaces easily adapt to different teachingactivities. Sunlight sifts through the windows to create ever-changing shadows,chasing the students’ curiosity and innocent imaginations.

A Homelike Kindergarten第3张图片


A Homelike Kindergarten第4张图片


A Homelike Kindergarten第5张图片


A Homelike Kindergarten第6张图片



坐落在一片稻田边,四叶草之家既像一个神奇的山洞,又像一个临时的帐篷。和原来的工业化标准住宅体系相比,这个新的三维木结构有机而精巧,外墙和屋顶采用当地屋顶最常用的一种柔性防水材料,经过数控分块切片,像一张张白

纸一样包裹着整个建筑体,建成之后,每一张白纸都成了孩子们创作的空间,让关于四叶草的记忆延续。

Located next to rice paddy fields, theClover House’s form brings to mind a mystical cave and a pop-up fort. Comparedto the original assembly-line residence, the new 3D wood structure presents amuch more

organic and dynamic form to host thekindergarten. The facade and roof utilize common soft roofing materials asphaltsingle to provide waterproofing, while wrapping up the whole structure in asheath of

paper-like pieces. After the building iscompleted, each piece of “paper” will become the canvas for children to drawand create on, extending their memories of the Clover House.

A Homelike Kindergarten第7张图片


A Homelike Kindergarten第8张图片

A Homelike Kindergarten第9张图片


A Homelike Kindergarten第10张图片


A Homelike Kindergarten第11张图片

A Homelike Kindergarten第12张图片


A Homelike Kindergarten第13张图片




四叶草之家将于2015年12月份竣工。

The clover house will be completed in December 2015.

日本,爱知县,冈崎市
类型:幼儿园、住宅
状态:建造中
基地面积:283.28平方米
建筑面积:133.76平方米
总建筑面积:299.63平方米

主持建筑师:马岩松,早野洋介,党群
设计团队:米津孝祐,李悠焕,藤野大树,Julian Sattler, Davide Signorato

业主:奈良健太郎,奈良珠纪
建造商:Kira Construction INC
结构工程师:永井拓生

Okazaki, Aichi, Japan

Typology:  Kindergarten, Residence
Status:   Under Construction
Site Area:  283.28 sqm
Building Area:  133.76 sqm
Total Floor Area: 299.63 sqm

Directors:  Ma Yansong, Yosuke Hayano, Dang Qun
Design Team:   Takahiro Yonezu, Yukan Yanagawa, HirokiFujino, Julian Sattler, Davide Signorato

Client:   Kentaro Nara / Tamaki Nara
Constructor:   KiraConstruction INC
Structural Engineer:  Takuo Nagai


via:gooood.hk   

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9685 articles)


居住建筑 (2969 articles)


住宅 (2412 articles)


日本 (901 articles)


爱知县 (11 articles)


MAD (9 articles)


木材 (2406 articles)