网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
Appreciation towards Agence Chochon-Pierre for providing the following description:

法国Agence Chochon-Pierre刚刚完成了一个综合性音乐学院建筑。建筑设计围绕一个简单的想法,不要建设过高,给道路一侧巨大的压力。因此建筑师在靠近道路侧将建筑体量消减,减少压迫感,同时与附近的建筑形成对话。建筑内包含两个布局可灵活变化的剧场,此外的部分主要作为舞蹈和音乐学院使用。建筑还为学生设置了一处屋顶岩石花园以作休闲放松之用,这个屋顶花园也成为建筑的第五立面,为附近高楼居民带来美丽。



The Chochon Pierre agency has just delivered the new Aubervilliers conservatory

The conservatory site presents a complex, shifting urban space.  At the foot of a thirty year old apartment block, in line with the strikingly designed swimming pool and opposite the local theatre, the Aubervilliers conservatory, with its highly respected cultural programme, is a crucial element in the town’s urban landscape.

The Chochon Pierre Agency has sought to create a dialogue, rather than making a classic statement with the building as a standalone structure. As such, the design developed around a straightforward idea: to not build too high so as to not overbear the local theatre, and not cast a permanent shadow on the roads surrounding the site.

It was preferable to design a structure that would house both the Regional Conservatory for dance and music (CRR) and the Multidisciplinary





Cultural Space (ECT).

Using a simple system of doors and panels, both on the ground floor and the first floor, it is possible to provide shared access for the two organizations or to separate them.





THE MULTIDISCIPLINARY CULTURAL SPACE

The multidisciplinary cultural space is the most public part of the project. Running along the Rue Firmin-Gémier, its foyer opens directly onto the corner of the Rue Edouard-Poisson. It thus entertains a close relationship with the local theatre as a space which hosts artistic activities.

The functional design for the ECT is simple: foyer, cafeteria, dressing rooms, offices, south-facing terrace and auditorium with flexible layout.

The three levels of galleries around the auditorium project a warm audience presence throughout the playing space and provide moorings for the overhead catwalks which improve working conditions and increase flexibility. The retractable seating makes a number of configurations possible, with a capacity of 1,000 standing and 146 seated. To complement this flexible layout, classic curtains along the side and back of the stage provide acoustic quality alongside reversible panels fitted on split hinges.







THE REGIONAL CONSERVATORY

The conservatory entrance is a fissure which floods light into the building, guiding visitors.

At the centre of the plot, the structure is not subject to the 25 metre height limit and can therefore accommodate a vertical development of conservatory life, towards the light, far off views and the trees on Stalingrad Square.

The conservatory includes a shared hallway, an auditorium and music and dance classes.

The shared hallway, the hub of the conservatory, sits at the heart of the plot and winds through the building's foundations. Doors providing public access to the auditorium are spread out along the way.

Particular attention has been paid to making the volume of the auditorium stage flexible. Panels have been fitted at the sides and the back of the stage to a mobile ceiling, so as to be able to adjust the stage space and provide intimacy between audiences and musicians, whatever their particular needs. Here again, a raised peripheral gallery encourages a less dramaturgical relationship to the stage.

The teaching facilities for instruments are on the upper floors. Music theory classes are placed between the upper and lower spaces, immediately next to the cafeteria and the hall and close to the offices. For the music classrooms, the Chochon Pierre agency has opted for economical architectural principles based on utility. For example, window size is defined by the required levels of insulation.








THE LANDSCAPE

A rooftop rock garden is open to students as a space to relax. Special attention has also been paid to the fifth fa?ade, to ensure that the views for residents of the apartment block on Rue Gémier are not spoilt.

The design is neither submissive nor condescending, but always open to the surrounding architectural strata, ensuring that the project is grounded in its contemporary context and belongs to the town of Aubervilliers.






















via:gooood.hk

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9959 articles)


教育建筑 (602 articles)


法国 (548 articles)