网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
那些人生的旅程,我们在“一起”第1张图片

“一起”旅馆/曹璞工作室
Together Hostel / Cao Pu Studio

由专筑网缕夕,李韧编译

来自建筑事务所的描述。几个年轻人租下了北京某酒店的二,三楼。三楼是传统的旅馆,而二楼则是为当代年轻人设计的特别功能空间。他们将该空间命名为“一起”,希望能够强调一起旅行、一起看电影、一起烹饪的新体验。

From the architect. A living-space operating group set up by a few young people rents the second and third floor of a hotel in Beijing. The third floor is put to traditional hostel use, while the second floor needs something special to fulfill the function of experiencing new for youth. They name the space “together”, hoping to emphasize new experiences besides staying, such as traveling together, watching movies together, cooking together and more.
   

那些人生的旅程,我们在“一起”第2张图片
© Cao Pu Studio

那些人生的旅程,我们在“一起”第3张图片

建筑师在设计过程中运用了“音乐节”的概念。音乐节是指分阶段的空间。以表演为灵魂,美食广场和小贩以及各种活动为点缀。帐篷散布在该地区附近,参与者可以自由选择他们在露营期间享受的各项活动。音乐节从具体角度来分享露营地的概念。第一届Woodstock音乐节已经成为来自无数年轻人理想中的乌托邦。

The concept of “music festival” was mentioned during the design process. Music festival refers to space with stages. With perform as soul, food court and peddlers and variety of activities as flash. Tents scatter around the district and participants get to choose the activities they enjoy during the free time apart from camping. Music festival is a concept of sharing camping field from a specific perspective. The first Woodstock Music Festival has become the ideal sharing concept that was originating from utopia for countless young people.

那些人生的旅程,我们在“一起”第4张图片
© Zhang Zheming

那些人生的旅程,我们在“一起”第5张图片
© Zhang Zheming

那些人生的旅程,我们在“一起”第6张图片
© Zhang Zheming

该项目首先将室内空间视为一个开放区域,而不是一系列封闭的房间,建筑师希望尽可能多地分享阳光。通过拆除隔墙,建筑师将整个二层空间整合在一起,重新组合各种空间系统,如办公室、咖啡吧、厨房和洗手间等,从而获得了“室内野营空间”。

This project considers indoor space as an area rather than a series of closed rooms in the first place, and wishes to share the sunlight with as many corners as possible. Integrated the whole second floor by tearing down walls and regrouping each kind of pipe system for its functions like an office, a cafe bar, a kitchen and a restroom, etc. that’s how we get an “indoor camping space”.

那些人生的旅程,我们在“一起”第7张图片
© Zhang Zheming

那些人生的旅程,我们在“一起”第8张图片
© Zhang Zheming

那些人生的旅程,我们在“一起”第9张图片
© Zhang Zheming

然后便是在“野营空间”中设置“帐篷”。建筑师运用一个巨大的帐篷作为公共场所,人们可以在那里享用餐饮、阅读、聊天、玩耍、沟通以及各种活动。较小的帐篷则用于住宿。每四个或五个帐篷组合成一个套间,并且处于安全考虑,每个套间还设置有单独出口。每个套间都配有插座和延长线。阅读灯也附在每一个帐篷上。

We then set up“tents” in the “camping space”. A huge tent serves as the public space where people can have meals and beverage, read, chat, play, share or even hold their activities. Smaller tents are for staying. Every four or five tents group up into a private set with a single exit for management and safety concern. Each set is equipped with sockets and extension cords. Reading light is attached to every single tent as well.

那些人生的旅程,我们在“一起”第10张图片
© Zhang Zheming

除了厕所、淋浴房和双人床帐篷,建筑师还将剩余空间设计成阶梯式座位,这些座位带有存储区域,也可看做是一个微型剧院。它也可以用作背包客的停留地点。当然了,人们也可以在这个地方停放自行车。

In addition to the restroom, shower room and double-bed tents, we still have space left. That’s where we build up step seats with storage space under to create a small theater space. It also can be used as a camping spot for backpackers. And for certain, parking bicycles in this space is allowed.

那些人生的旅程,我们在“一起”第11张图片
© Zhang Zheming

那些人生的旅程,我们在“一起”第12张图片
© Zhang Zheming

所有的空间在视觉上都相通。室内区域单面采光,阳光柔和地分散到二楼的每个部分。特殊定制的模块化桌子可以拼凑在一起来完成某些活动。整个二楼都是室内野营空间,人们可以共享设施、可以参加由ttg举办的活动亦或是享受一场电影。你甚至可以在这里举办自己的聚会与活动。

All the space is visually connected. For a huge space with only single-sided natural light, the layout spreads the sunlight smoothly to each space in the second floor. Specially customized modular tables that can puzzle together or pile up for certain purposes. The whole second floor is designed as an indoor camping space where people can share facilities, attend activities held by ttg or just enjoy a movie. It’s more than welcome to bring up your own activities in the space.
  
那些人生的旅程,我们在“一起”第13张图片
© Zhang Zheming

那些人生的旅程,我们在“一起”第14张图片
© Zhang Zheming

那些人生的旅程,我们在“一起”第15张图片
© Zhang Zheming

那些人生的旅程,我们在“一起”第16张图片
© Zhang Zheming

那些人生的旅程,我们在“一起”第17张图片
© Zhang Zheming

那些人生的旅程,我们在“一起”第18张图片
© Zhang Zheming

那些人生的旅程,我们在“一起”第19张图片
© Cao Pu Studio

那些人生的旅程,我们在“一起”第20张图片
© Cao Pu Studio

•  建筑设计:曹璞工作室
•  位置:中国北京丰台区右安门外大街8号
•  客户/项目规划:ttg团队
•  VI和室内视觉设计: Meat Art Direction and Design
•  建筑面积:800.0平方米
•  项目年份:2017年
•  摄影:张哲明

•  Architects: Cao Pu Studio
•  Location: No.8, You'anmen Wai Street, Fengtai District, Beijing, China
•  Client / Project planning: ttg team
•  VI & Interior Visual Design: Meat Art Direction and Design
•  Area: 800.0 m2
•  Project Year: 2017
•  Photographs: Zhang Zheming


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (1754 articles)


酒店空间 (131 articles)


旅馆 (58 articles)


中国 (1274 articles)


北京 (527 articles)


2017 (796 articles)


木材 (2475 articles)