网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第1张图片

Laasby Sea Park by LABLAND

由专筑网胡婧宜,李韧编译

Laasby洪水公园是丹麦第一个专门为应对气候变化、健身和娱乐而设计的公园。

LABLAND architects: Laasby Sea Park is the first of its kind in Denmark designed specifically for climate change, cross-gym and recreational use.

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第2张图片

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第3张图片

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第4张图片

几年前,在丹麦Laasby的一个小镇上,你会发现一个古老的工厂区逐渐长满了草和灌木,因为曾经这片场地几乎无人使用,在其附近你还会发现一座老年住宅,早在2013年,由于气候变化造成大量降雨,住宅的地下室被洪水淹没。建筑师并没有把降雨看做是偶然因素,而是计划通过风景园林的设计方法找到其它解决方案。如今,雨水是Laasby洪水公园的特有资源,这片旧工业区也被改造成为充满娱乐活动的宜居场所,这也使这处城市景观独一无二,成为极具吸引力的地区。

A few years ago in the small Jutlandic town, Laasby, you would find an old factory area being overtaken by grass and bushes day by day. No one used the area or had any relation to it. Nearby you would find a home for the elderly, which back in 2013 found its basements flooded by enormous amounts of rain caused by climate change. Instead of seeing rain as a problem that only has to be removed we started investigating alternative options in the field of landscape architecture. Today Laasby Sea Park makes use of the rainwater as a resource to transform the old industrial area into a liveable park full of fun activities, which moreover makes the town landscape unique and an attractive place to live and stay.

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第5张图片

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第6张图片

在2016年的秋天,该镇近半的人聚集于此,大量的小纸船被放入水中,庆祝这座公园的开放。公园的设计由建筑师与Laasby市民合作完成。Laasby洪水公园内建有三座蓄水池,帮助公园抵御未来的降雨。蓄水池有着三种水位,即常水位、五年一遇水位和百年一遇水位,从而使得海洋公园的降雨问题能够得到解决。

In the fall of 2016 a great amount of small paper boats were put in the water to the opening of the new recreational activity park. Half of the town was gathered to celebrate the park, which was designed in close cooperation with the citizens of Laasby. Laasby Sea Park is constructed with three storm water reservoirs that strengthen the landscape against the rising volumes of rain in the future. The reservoirs work with three different levels of water; for normal levels, for 5-year floods and for 100-year floods, which make the Sea Park a lasting solution in the future.

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第7张图片

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第8张图片

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第9张图片

在水池周边与内部有着特殊设计的嵌入式元素,这些雕塑元素既可以用于锻炼,也可以用于儿童游戏。当遇到五年一遇的降雨时,部分设施将被水淹没,但部分仍然能够正常使用,而在百年一遇的降雨中,大部分的设施都会被淹没,只能用作观赏,而不能再用于锻炼。所以无论遇到什么样的降雨,公园内都有值得游玩的地方。同时场地内的积水也会反射出动态变化的自然景象。

Special designed cross-fit elements are placed around and within the reservoirs. The sculptural elements can both be used for physical training and as play installations for children. When hit by a 5-year rain event, a part of the elements will be hidden by water but you will still be able to access the facilities. During the 100-year rain event a great part of the facilities are under water and only work as sculptural elements rather than workout areas. So no matter the level of the water, there’s still something going on in the park worth visiting. The landscape is always changing in a dynamic mirroring nature.

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第10张图片

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第11张图片

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第12张图片

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第13张图片

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第14张图片

在水库周围,有一条5英里(约8公里)长的步行道,连通区域内部,让儿童、成人和老人都能在海洋公园自如玩耍。这条小路将引导人们来到沙滩排球场、自然游乐场、丘陵状滑板场,和由木制台阶而形成的休息区,并且从这里可以下到其中一个水库。

Around the water reservoirs you will find a 0.5 miles long walking path that connects the area and invites children, adults and elderly to explore the Sea Park. The path takes you to a beach volleyball court, a nature inspired playground, a hilly landscape for skateboarding and a resting area constructed as wooden sitting steps down to one of the water reservoirs.

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第15张图片

Laasby洪水公园最近获得了Skanderborg市 2017年建筑奖。此外,丹麦文化和体育设施基金会、Realdania基金会和丹麦户外委员会也资助了该项目,获得了600万丹麦元的财政支持。基金会希望这座独特的季节性公园能够成为气候变化解决方案的示范项目,以供其他面临类似挑战的地区的参考。

Laasby Sea Park has recently been awarded The Architecture Award of Skanderborg Municipality 2017. Furthermore the project has been financial supported with 6 million DKK by The Danish Foundation for Culture and Sports Facilities, Realdania and The Danish Outdoor Council. The foundations hope that this unique climate-park will become a demonstration project for climate change solutions, which will inspire other suburban areas facing similar challenges.

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第16张图片

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第17张图片

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第18张图片

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第19张图片

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第20张图片

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第21张图片

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第22张图片

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第23张图片

雨洪为邻|丹麦Laasby洪水公园第24张图片

设计方:LABLAND architects ApS
项目分工:管理运营、草图、项目设计、集资及采购
其他设计参与方:EnviDan A/S and engineering firm Viggo Madsen A/S
项目位置:丹麦
设计时间:2016-2017年
建设时间:2016年

Office name: LABLAND architects ApS
Role of the entrant in the project: Management contractor; sketching, project design, public procurement and fundraising
Website: www.lablandarchitects.com
Other designers involved in the design of landscape: EnviDan A/S and engineering firm Viggo Madsen A/S
Project location: Laasby Sea Park, Niels Bohrs Vej, 8670 Laasby, Denmark.
Design year: 2017 – 2016
Year Built: 2016

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

景观 (418 articles)


商业区景观 (91 articles)


公园 (175 articles)


丹麦 (186 articles)


2017 (748 articles)