网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
装饰潮流变得太快,就像龙卷风,怎么办?第1张图片

The Proscenium

由专筑网严越,韩平编译

Proscenium是坐落于Ho Chi Minh 城市中心的一家甜品店。项目是对90年代重点恢复地区的一栋住宅的一楼进行改建。原设计师为体现当时建筑的潮流,因此,城区内很多房屋都用希腊式圆柱和模件装饰。在越南,这些复兴的古老装饰大多在后面的开发建造中被新潮流取代,这也说明建筑元素常受经济增而影响。我们的项目就是对建筑元素极快的复兴和舍弃这一现象的反思。

The Proscenium is a small dessert restaurant located in the heart of Ho Chi Minh City. The project is the renovation of the ground floor of a former residential building that was built as part of a large block redevelopment completed in the 1990’s. Dozens of row houses forming the block were build with similar decorative elements such as Greekish columns and moldings, reflecting the developer’s intention for instant architectural potency. This kind of ephemeral dream is regarded as chimerical or is simply neglected nowadays, and indeed most of those original decorative elements have vanished through the recent years of overdevelopment in the central commercial district, during which time the next trend has already been discovered. This illustrates how an architectural style is written and rewritten during the frantic economic growth that major Vietnamese cities are currently undergoing. Our project began with a reflection on this rapid trend cycle and ended by reclaiming the abandoned design with a new design element slid into the building.

装饰潮流变得太快,就像龙卷风,怎么办?第2张图片
© Hiroyuki Oki

现存建筑是典型的越南建筑,注重其安全性能,空间中较为占用面积的中心楼梯。我们的目标就是在有限的预算内改变这两个建筑元素。

The existing building is, as is often the case with Vietnamese houses, characterized by an over caution for security and a space-consuming central staircase. Our design intervention focused on changing these two elements within a limited budget.

装饰潮流变得太快,就像龙卷风,怎么办?第3张图片
© Hiroyuki Oki

装饰潮流变得太快,就像龙卷风,怎么办?第4张图片
Courtesy of INRE Studio

(1) 分界面

店内的接口设计决定了商店该如何和顾客交流。商店的前部从整体中释放出来,转型成为了小型的公园。碎片式的玻璃窗替换了原先中法式的木门,增强了室内外的感知角度也体现了室内外多重的联系。一个简单的柜台通过玻璃窗吸引街上过路人的目光,也供人稍作休息。

(1) Interface
The interface design for the restaurant was crucial in defining how the shop would communicate with customers. The process began with the release of the forecourt from its existing iron cage and the transformation of this space into a public pocket park, a type of communal element that the neighborhood is lacking. An original Sino-French wooden door was replaced with a fragmental glass window that splits the perception of the interior into multiple pieces, symbolizing the multitude of relationships between inside and out. A simple counter passes through the window to draw attention from the street to the interior, as well as serving as an armrest for passersby.

装饰潮流变得太快,就像龙卷风,怎么办?第5张图片
© Hiroyuki Oki

(2) 空间

典型的窄长型越南式建筑由中心的楼梯将房子分为前部和后部,同时楼梯为房子提供日照和通风。这在住宅中是很好的策略但是却不适合如此小的餐厅。我们移走了楼梯,把底楼作为核心的基础功能区。为了降低当前装饰潮流的影响,尽量少的使用装饰元素。所以整体的内部空间以一系列朴素或原先古典装饰元素为主体装扮。

(2) Space
A typical Vietnamese row house has a long and narrow shape with a staircase in the middle of the building to separate each floor into the front and back, providing natural sunlight and ventilation for the whole space. This is regarded as the fruit of wisdom for a house but not for a restaurant, especially for in a small building. We proposed the rehabilitation of the staircase, transforming the largest space occupier into a core for creating new space, and distributed fundamental functions by stretching this element throughout the ground floor. For fear of being consumed as a momentary trend, the new occupant eliminated unnecessary decorative element as much as possible. As a result, a chain of neutral objects, juxtaposed with the original classical ornamentations, organized the entire interior space.

装饰潮流变得太快,就像龙卷风,怎么办?第6张图片
Courtesy of INRE Studio

装饰潮流变得太快,就像龙卷风,怎么办?第7张图片
Section/剖面图

装饰潮流变得太快,就像龙卷风,怎么办?第8张图片
Section/剖面图

钢质楼梯保障了结构承重,形状要考虑满足大客流的通行。钢质体块后是一个柜台以及各一间的开放、封闭厨房,建筑背部还有储存空间。另一边,延伸的钢条形成了多功能的蛋糕站,和桌子连接的柜台。

The staircase and its extension are made of steel to minimize the extra load on the existing structure. The shape of the staircase is determined in order to maximize physical passage at the floor level. The mass of steel is extended backwards, creating a counter and an open kitchen, followed by a closed kitchen, and ending as a storage wall at the back of the building. On the other side, the stretched steel line forms a multifunctional cake station and a table-cum-counter penetrating through the front window.

装饰潮流变得太快,就像龙卷风,怎么办?第9张图片
© Hiroyuki Oki

相比原先的状态,内部基本保留完整,前部新建的水泥隔断和内部新的设计呼应。用色上有两方面考虑,一是强调甜品,蓝黑色调能让顾客的目光专注于蛋糕上,另一点是,让现有装饰更有存在感。暗色调让原先极具历史感的环境和新建的钢结构相互融合。

Considering its state before construction, the interior floor finishing was preserved, while the forecourt has a new concrete block paving echoing the front window design. The color scheme for the remainder of the project reflects two intentions. The first one is to highlight the desserts, the black-and-blue paint clearly contrasting with the restaurant’s colorful cakes. The second is to mask the presence of the existing ornamentations. The dark colors transform the ephemeral past into a timeless design by neutralizing its historical context and creating harmony with the inserted steel element.

装饰潮流变得太快,就像龙卷风,怎么办?第10张图片
© Hiroyuki Oki

装饰潮流变得太快,就像龙卷风,怎么办?第11张图片
© Hiroyuki Oki

装饰潮流变得太快,就像龙卷风,怎么办?第12张图片
© Hiroyuki Oki

装饰潮流变得太快,就像龙卷风,怎么办?第13张图片
© Hiroyuki Oki

装饰潮流变得太快,就像龙卷风,怎么办?第14张图片
© Hiroyuki Oki

装饰潮流变得太快,就像龙卷风,怎么办?第15张图片
© Hiroyuki Oki

装饰潮流变得太快,就像龙卷风,怎么办?第16张图片
© Hiroyuki Oki

装饰潮流变得太快,就像龙卷风,怎么办?第17张图片
Courtesy of INRE Studio

装饰潮流变得太快,就像龙卷风,怎么办?第18张图片
Floor Plan/平面图

建筑师:INRE Studio
地点:District 1, Ho Chi Minh, Vietnam
主建筑师:Kosuke Nishijima
面积:78.0 m2
竣工年份:2016
摄影师:Hiroyuki Oki
建造方:LG Electronics
合作设计师:Kuniko Onishi
施工方:An Binh Gia Co., Ltd.
钢结构生产:TK Industry Vietnam Co., Ltd.

Architects: INRE Studio
Location: District 1, Ho Chi Minh, Vietnam
Architect in Charge: Kosuke Nishijima
Area: 78.0 m2
Project Year: 2016
Photographs: Hiroyuki Oki
Manufacturers: LG Electronics
Design collaborator: Kuniko Onishi
General construction: An Binh Gia Co., Ltd.
Steel construction: TK Industry Vietnam Co., Ltd.


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (1655 articles)


餐饮空间 (179 articles)


甜品店 (5 articles)


越南 (109 articles)


胡志明市 (19 articles)


2016 (595 articles)


钢材 (856 articles)


玻璃 (1489 articles)