网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
山野中水晶般剔透的晶莹空间第1张图片


墨西哥LL住宅
LL House / Taller5 Arquitectos

由专筑网小R编译

来自建筑事务所的描述:项目的场地是一片陡坡,建筑师尽量减少建筑对场地的影响,并且追求一些特殊的内涵。

LL住宅成功地达成了使用者与项目材质组合之间的协调性,其中完美地结合了室外景观、空间布局、隐私特征,建筑师还通过水平与垂直方向的流线让空间轻盈且平和。

Text description provided by the architects. Located within an upward steep slope and considering a wide program of necessities, the project required a dialogue of minimum topographic impact; that pursues something “special” in the terrain.
Casa LL manages, in a successful way, the user′s enjoyable coexistence with the project’s material composition; which combines the perfect balance between outdoor views, distribution and privacy. It also manages for both horizontal and vertical routes to be light and peaceful through the project.

山野中水晶般剔透的晶莹空间第2张图片


在街道视角,LL住宅通过三个体块来展示其特征和功能的合理性。建筑师通过深色且坚固的建筑体块来容纳所需空间,提升社会设施,这些设施通过混凝土来表达特性,并且强调了建筑入口的木材质感。

两个浅色体量构成了建筑的封闭元素,也塑造了轻盈的质感。材质的对比突出了空间的公共性与隐私性。

In a street view, Casa LL exalts its character with three blocks that demonstrate the distribution program′s rationality. One dark, strong body at the construction base contains the project′s services and elevates the social amenities which are perceived with an apparent concrete wall carefully labored, yielding prominence to a wooden cube that highlights the main entrance.
A light colored cube composed of two openings shapes the house′s closing element creating a feeling of lightness. Privacy is obtained by expressing material contrast throughout the work.

山野中水晶般剔透的晶莹空间第3张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第4张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第5张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第6张图片


住宅的主要入口比街道高出半层,通过楼梯组合而成,使用者会通过一个小型的入口广场来到建筑的大厅。

The house′s main entrance elevates half floor over the street level, consists of a stairwell composition that carries the user though a small access square directly to the lobby.

山野中水晶般剔透的晶莹空间第7张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第8张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第9张图片


在主要的楼层,建筑自身就如同一个社交区域,直接连接着厨房、起居室、办公室、花园、游泳池,玻璃面板分隔了住宅和中央花园,突出了视觉的渗透。

深色的水晶体量位于厨房和餐厅区域之间,不同的角度都有着特别的反射,其中是厨房的设备和橱柜。

At main level, the house itself is a social area, it directly connects kitchen, living room, office, garden and swimming pool; allowing visual permeability though glass panels that separates house and central garden′s areas.
A black crystal cube, placed such as an inert monolith between kitchen and dining room vestibules the area, generates attractive reflections from any visual angle and encloses kitchen equipment and cupboard.

山野中水晶般剔透的晶莹空间第10张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第11张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第12张图片


两层高度的主要起居室让花园和游泳池的视野变得十分宽敞,空间中楼梯是主要的部分,钢制螺旋楼梯从场地延伸到主要楼层,延续着上部栏杆,构成了轻盈的效果。

游泳池是这个项目的主要轴线,包含了混凝土和玻璃面板方盒子,使用者从底层到上层可以直接进入,这也贯穿整个功能布局。这个特定的区域是休闲娱乐空间,面板也成为了第五立面,影响着来自地平面和露台的视线。

The double height main living room distends the garden and swimming pool views thought sizeable windows. This is where the stairwell yields its leadership throughout a rising elegant steel case spiral from base to main level, continuing its way over the upper railing, creating an ethereal effect.
The swimming pool, which is one of the projects main axis, is contained within a mixed box of concrete and glass panels. It integrates to the program with direct access from the base and upper levels. This particular area manages to become a space for relaxation, recreation and contemplation. The slab serves as a fifth facade and visual aid from the houses base level and terrace.

山野中水晶般剔透的晶莹空间第13张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第14张图片


上部楼层是服务于家庭的私人区域,露台以一种亲密的姿态背对着主要街道,通过与外部相分隔的透明墙体将视线引导向自然景观中。

露台还设置有小型户外烤箱,结束了一天的冥想与学习之后,给使用者带来奇妙的体验。

The upper level gathers private areas devoted to family′s coexistence; the terrace turns its back to the main street in an intimate gesture, guiding visuals towards the natural landscape though a crystal wall that serves protection from the exterior.
This terrace also disposes of a small agora that serves as a small external oven for outdoors coexistence. A meditation-study area finishes off the last level, providing amazing views at day and night time.

山野中水晶般剔透的晶莹空间第15张图片


天然材料、自然石材、不同的大理石碎片、高低浮雕的混凝土、自然暖色色调木制品都给项目空间带来塑性特征。

The volume′s plastic character is achieved by the use of Natural and stony materials; different marble pieces; apparent concrete with in high and low reliefs, and naturally toned woodworks that serve the project′s warmth plot.   

山野中水晶般剔透的晶莹空间第16张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第17张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第18张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第19张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第20张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第21张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第22张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第23张图片

山野中水晶般剔透的晶莹空间第24张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第25张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第26张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第27张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第28张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第29张图片


山野中水晶般剔透的晶莹空间第30张图片


建筑设计:Taller5 Arquitectos
地点:墨西哥
面积:739.0 m2
时间:2019年
摄影:Oscar Hernández
制造商:AutoDesk, Cemex, 3D MAX STUDIO, ALUTRON, Fester, KRYTON, Pinturas Berel, Trimble
主创建筑师:Elisa Lerma García de Quevedo, Octavio Arreola Calleros
设计团队:Juan Manuel Vallejo, Salvador Rodríguez, Maximiliano Jaime, José Maldonado, Katia Sojo.
机械工程:Aurelio Yamin Sopeña, ICNUM S.A. DE C.V.
景观设计:Salvador Mendiola
合作方:Patricia Francoulon álvarez

LEóN, MEXICO
Architects: Taller5 Arquitectos
Area: 739.0 m2
Year: 2019
Photographs: Oscar Hernández
Manufacturers: AutoDesk, Cemex, 3D MAX STUDIO, ALUTRON, Fester, KRYTON, Pinturas Berel, Trimble
Lead Architects: Elisa Lerma García de Quevedo, Octavio Arreola Calleros
Design Team: Juan Manuel Vallejo, Salvador Rodríguez, Maximiliano Jaime, José Maldonado, Katia Sojo.
Engineering: Aurelio Yamin Sopeña, ICNUM S.A. DE C.V.
Landascape: Salvador Mendiola
Collaborators: Patricia Francoulon álvarez

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11452 articles)


居住建筑 (3429 articles)


住宅 (2852 articles)


墨西哥 (271 articles)


2019 (595 articles)


石材 (571 articles)


大理石 (261 articles)


混凝土 (2621 articles)


木材 (2868 articles)