网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第1张图片
© Courtesy of Jun Igarashi Architects

这个小型建筑位于札幌北部,那里的居住区都被分割的像网格一般。一个被三栋建筑包围的大约100平方米的区域保留了下来。在建筑的东边,由散布的原始白杨林充当防护林。虽然这些树木并没有对地块本身产生直接影响,但却间接的影响建筑规范条例,由于退线距离的规定,导致了区域内部可用空间减少至40平方米。


The parcel is located in the north of a city named Sapporo, where the housing block is split like a grid. Surrounded by 3 buildings, a tiny parcel that contains about 100 sqm was left over. On the east side of the building, there is a promenade with an old growth poplar forest which acts as a windbreaker. While these trees don’t have a direct influence over the parcel itself, they indirectly contribute to the building standard law, which requieres an inevitable set back distance, reducing the usable space within the parcel to 40 sqm.

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第2张图片
© Courtesy of Jun Igarashi Architects

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第3张图片
区位图

楼梯,浴室,楼梯平台和其他的各种空间都将布置在建筑的北部。这是一个位于公共空间与私密空间之间的一个缓冲区。在它后面,卧室层低于周边房间60厘米。


In the northern section of the building you will find the stairway, the bathroom, the landing, and other various spaces will be arranged in the north of the building. This is a Buffer zone between the public space and the private space. Behind it, the living room floor is -600mm lower than the surrounding rooms.

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第4张图片
© Courtesy of Jun Igarashi Architects

出于建造半地下室的决定,房间天花板被抬高。建筑师设计了一个类似门廊的缓冲区,并在南部做了一个巨大凸窗。在首层和第二层之间使用一些遮泥板,并且在顶层设置了一个很大的卧室。


With the decision to make a semi basement, the ceiling of the room becomes higher. I designed a Buffer zone, like a porch, and a big bay window in the south of the LDK. Between the first and the second floor there is some duckboards, and a large bedroom on the top floor.

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第5张图片
© Courtesy of Jun Igarashi Architects

尽管根据建筑规范条例,在建筑内必须设置窗户,这个房子却没有任何可以观看外部风景的窗户。窗户都被纤维素胶板遮挡,通风窗都被木板覆盖,它们与外墙使用的是同一种材料。


This house doesn’t have any window to regard the outer scenery; however, according to the building standard law, some windows must be placed in the building. The windows are covered by a fiber plastic board and, and the ventilation windows are covered by a wooden board, which is the same material as the exterior wall.

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第6张图片
剖面图

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第7张图片
© Courtesy of Jun Igarashi Architects

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第8张图片
© Courtesy of Jun Igarashi Architects

从南向剖面看,矩形空间采光只允许反射光照亮起居空间。
     但是在这个矩形的背后,光源初露真容,并且渐渐地显示出另一番特点。


In the southern section of the building, the light collects in the rectangle allowing only the reflecting light to shine back into the living space.
But in the back of this rectangle, its light’s origin shows face and changes little by little into another characteristic thing.

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第9张图片
© Courtesy of Jun Igarashi Architects

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第10张图片
© Courtesy of Jun Igarashi Architects

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第11张图片
© Courtesy of Jun Igarashi Architects

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第12张图片
© Courtesy of Jun Igarashi Architects

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第13张图片
© Courtesy of Jun Igarashi Architects

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第14张图片
区位图

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第15张图片
西南立面

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第16张图片
东北里面

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第17张图片
剖面图

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第18张图片
平面图

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第19张图片
平面图

矩形光建筑 /五十岚淳建筑师事务所第20张图片
© Courtesy of Jun Igarashi Architects

建筑设计:五十岚淳建筑师事务所
地点:日本 札幌
项目面积:71.54平方米
摄影:经由五十岚淳提供
Architects: Jun Igarashi Architects
Location: Sapporo, Japan
Project Area: 71.54 sqm
Photographs: Courtesy of Jun Igarashi Architects

出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。
编辑:刘彤,陈晓东

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (8713 articles)


居住建筑 (2707 articles)


住宅 (2179 articles)


日本 (867 articles)


札幌 (3 articles)


木板墙 (3 articles)


矩形结构 (4 articles)