网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
Appreciation towards Shma for providing the following description:

这个景观项目位于泰国曼谷的素坤逸路,是城市中心地带高层住宅的楼间绿地景观。鉴于现在的密度使得绿地的面积并不可观,为此景观设计师在32层楼高的建筑墙壁上设置了颇为壮观的垂直绿化,经过灌溉测试,实体模型等阶段,再结合屋顶平台,最终完成了一个可持续的垂直绿化表面。

The site is situated at the Sukhumvit neighbourhood - the area well known for highrise residential development.  As city is getting denser and denser, typical urban condominium like Morph doesn’t leave much space for garden on ground floor. Therefore, our proposal aims to increase green surface not only on ground floor but also along the 32 storey high building fa?ade as green wall and sky garden. Careful planter/irrigation detailing and mock-up test on the actual facing of green fa?ade is crucial to make sure that the vertical greenery is sustainable.







项目坐落在曼谷宁静的高档住宅区中,周边的住宅开发都是低密度的,因此这个高密度住宅在邻里关系中显得相当突兀与敏感。

景观设计师采用了“整合”的政策,旨在创建一个与邻里关系和睦的视觉形象。在一层,公共和私人庭院间的边界被模糊,绿植边界替代了以往的实心墙边界,形成一个富有层次的尺度空间。 The site is situated amongst a tranquil neighborhood of high-end residential area of Bangkok .The neighborhood is the low density private housingwith garden spaces. Introduction of this high density development in the area is quite a sensitive issue for the neighbor.

“Integration” is the design strategy that aims to create the project that can be well integrated with the neighbor context visually and socially. At ground floor, boundary between public and private space is blurred, typical high solid wall at the frontage is replaced by a more welcoming gardenspace that comprises of low cascading water feature under pine grove with wild grass. This frontage garden with mountainous planting species in urban context then becomes the project statement which draws public attention.







建筑分为A,B两栋。底层有画廊与咖啡厅。因此主入口不仅是居民回家土金之地也是社会与住宅项链的节点,在这样的空间中,亭台座椅有致的排放,硬质景观材料与软质植物材料共同组成平和安宁的空间。

建筑师在空中为居民开辟了空中花园。在建筑的东西两侧覆盖绿色的攀援植物,这些植物不光有助于减少进入建筑的热量,还能使得建筑与周边环境更加和谐。每个楼层安排了一个想外探出的植物花盆,在这些花盆中放置覆土深度仅需600毫米的抗风耐寒易维护的快生植物,同时为这些植物配置自动灌溉系统,良好的防水组织和无障碍的维护通道,确保其能够长期使用。

在32层设置了三个区域:游泳池,草坪小屋,空间游戏站。

The project comprised of two residential buildings; A and B. There are public functions such as café and sale gallery located on the ground floor ofthese two buildings. There is a main path that is not only acting as main circulation connecting people from main entrance to these two residentialtowers but also acting as a social corridor for the residents and visitors. Pavilions and seat walls are located along the main path under the pine groove as social node. Combination of intricate hardscape material and planting species is well articulated to achieve calm and tranquil space forthis high-end residential.

As a concept led by the architect, there are various spaces on the buildings dedicated for sky gardens as social space for residents. Wind tolerate tropical planting species are introduced to these “sky oasis” to respond with windy condition at higher levels. Moreover, two sides of building fa?ade facing east and west are covered with green climber. These green fa?ade is not only help to mitigate the heat from penetrating into the building but also help to minimize glaring impact to surrounding neighbor and overall environment. The suitable climber species that can toleratewindy condition, fast growing and easily to maintain are introduced. There are planters provided at every floor with 600 mm soil depth. It has tobe equipped with auto irrigation system, accessible service corridor and good drainage system so that it can be sustained and maintained in the long term.

At the facilities floor on 32th floor, the space is organized in three zones; swimming pool area, function lawns with cabanas and pocket sitting space with play station for kids.































这个覆盖着绿色表皮的建筑结合空中花园和美丽的地面庭院,成为这个安宁高档住宅区中和谐宁静的一部分。

As a result, green become the key element in integrating the project with the surrounding context through green fa?ade, sky garden and green space on ground floor. These green areas also become a common space for residents and visitors to socialize and integrate this development to bepart of the neighborhood.





Name of Project:  Ashton Morph Sukhumvit 38Landscape Architect :  Shma Company Limited (http://www.shmadesigns.com/)Facebook : https://www.facebook.com/Shmadesigns

Project Team :  Design Director – Yossapon Boonsom / Namchai SaensuphaLandscape Architect – Kirin TanglertpanyaHorticulturist – Wimonporn ChaiyathetClient & Developer :  Ananda DevelopmentArchitect: Woha Thailand LimitedM&E : Plan Engineering Co., Ltd.

C&S Engineering: PPL Engineerings Co., Ltd.Project Type : Condominium GardenSite Area :  approx.. 5320 sq.m. Completion Year :  2013Location :  Sukhumvit 38 Klongton Neur,  BangkokPhotograph Credit: Wison Tungthunya / Santana Petchsuk / Chaichoompol VathakanonLandscape Budget : Lighting Budget:Location: Bangkok, Thailand Use: High rise Residents Landscape Area: 2336.13  sq. m.Building Scale: 10 Floor / 32 Floor2 Buildings Project Area :3-1-30 RaiCompleted Year : 2013Period of Design/Construction:Design in 2009Construction in 2009-2013

Project Feature :Ash tree ConceptGreen Wall Systems2 Shop Units at Ground Floor.






↑ 地面层平面图 Ground floor plan








↑ 32层泳池平面图 Pool plan on 32th







↑ 变化概念图Morph concept











↑ 植物墙截面图 Green wall section



MORE: Shma
via:gooood.hk

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9483 articles)


居住建筑 (2911 articles)


住宅 (2363 articles)


泰国 (133 articles)


曼谷 (71 articles)


钢筋混凝土 (180 articles)