网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
EuroNews新总部大楼 / Jakob + MacFarlane第1张图片

由专筑网Ann,刘庆新编译

Jakob + MacFarlane为作为欧洲主流媒体之一的EuroNews设计了一幢新总部大楼,建筑位于法国里昂海港区,拥有变化丰富的翠绿色外表皮和两个巨大的椭圆形孔洞。

Built in Lyon's docklands, Jakob + MacFarlane's new headquarters for international news channel Euronews features an acid-green facade punctured by two huge egg-shaped holes .

EuroNews新总部大楼 / Jakob + MacFarlane第2张图片
© Nicolas Borel

巴黎工作室Jakob + Macfarlane和法国艺术家Fabrice Hyber共同合作设计了这幢滨水的总部大楼。

Hyber设计了建筑的铝制金属表皮,这些看似随意的开口,不规则的穿孔图案保证了采光和建筑内部的空气流通。

Paris-based Jakob + MacFarlane collaborated with French artist Fabrice Hyber on the waterside building.
Hyber was responsible for the building's green aluminium skin, which features a sinuous pattern of openings that allow light and air to filter inside.

EuroNews新总部大楼 / Jakob + MacFarlane第3张图片
© Nicolas Borel

“这些波纹,像波浪或者呈扩散状向四周漫延,也仿佛是水的波纹,汩汩流淌。”艺术家表示。

“从1986年开始,我开始注重对绿色的诠释和表达,我相信在这一项目中,Jakob + MacFarlane和我的理念不谋而合——就像波纹般荡漾着交汇融合在一起。”

"These are waves, like sound waves or diffusions. But also like those of water, or flux," said the artist.
"Since 1986, green has been my colour of communication. I thought that our two universes, that of Jakob + MacFarlane and mine, could meet – our waves crossing each other."

EuroNews新总部大楼 / Jakob + MacFarlane第4张图片
© Nicolas Borel

EuroNews新总部大楼 / Jakob + MacFarlane第5张图片
Fifth floor plan/四层平面图

建筑立面的两个椭圆形孔洞充当了采光井,保证办公空间的空气流通,创造新的视线关系,使人们能够欣赏到不远处的码头景色。腔体贯穿建筑体量中心并与屋顶联通。

The two egg-shaped cavities in the facade operate as lightwells, which allow air to filter into the offices as well as providing views over the docks. The openings burrow into the heart of the building and up through the roof.

EuroNews新总部大楼 / Jakob + MacFarlane第6张图片
© Nicolas Borel

“这两个空腔像巨大的眼睛一样,俯视着水面和周围的环境。”Jakob + MacFarlane表示,“同时,它也象征着Euronews作为信息媒介,时刻捕捉和传递着世界上的大小事件。”

"These atriums are imagined as two gigantic eyes looking onto the river and its environment," said Jakob + MacFarlane. "Symbolically, the eyes also represent those of Euronews, abstract receptors, capturing the events of the world around us."

EuroNews新总部大楼 / Jakob + MacFarlane第7张图片
© Nicolas Borel

该建筑拥有10,000平方米的办公空间,设有6层,可容纳800余名员工。

EuroNews创建于1993年,总部设在法国里昂,随着信息化、移动化和社交网络等各部门的不断拓展,步入新的发展阶段,因此需要一个更大的工作场所来满足办公需要。

Euronew's 800 employees are accommodated within the 10,000 square metres of office space that is split across the building's six levels.
The media organisation has been based in the city since its launch in 1993 but needed to move to larger premises to accomodate the growth of its digital, mobile and social network departments.

EuroNews新总部大楼 / Jakob + MacFarlane第8张图片
© Nicolas Borel

建筑坐落在罗纳河畔的Rambaud码头,该地块正处于La Confluence计划方案的改造建设中。基地面积达150公顷,位于塞纳河与罗纳河的交汇地带,是Herzog & de Meuron总体规划设计的一部分,该计划现已进入第二阶段。

The building is situated on the Rambaud quay overlooking the Saône river in the redeveloping district known as La Confluence. The 150-hectare site at the junction of the Saône and the Rhône river is undergoing the second phase of its overhaul, as part of a masterplan by Herzog & de Meuron.

EuroNews新总部大楼 / Jakob + MacFarlane第9张图片
© Nicolas Borel

EuroNews新总部大楼的设计方Jakob + MacFarlane ,曾设计了“橘立方”——一幢覆盖着橘色金属网状表皮的建筑,其建造时间早于新总部大楼。

“这些建筑源于相同的设计理念,然而每幢建筑都是独具一格、互不相同的个体。”建筑师表示。

The Euronews Headquarters was planned concurrently by Jakob + MacFarlane with The Orange Cube, an earlier building by the firm that features a perforated tangerine facade.
"These buildings are part of the same conceptual family, yet each exhibits a unique morphology," said the firm.

EuroNews新总部大楼 / Jakob + MacFarlane第10张图片
© Nicolas Borel

新闻编辑室、控制室和录音室位于建筑上层部分,靠近采光井周围的露台,餐厅和门厅则位于建筑首层,总部另设有地下停车场。

在建筑后面有两条小路通向码头方向,便利门厅位置和周围环境的交通联系。

The newsroom, control rooms and recording studios are accommodated on the upper levels of the building and have access to balconies around the two atriums, while a restaurant and lobby are located on the ground floor and a car park in the basement.
The lobby connects the quayside with a road at the back of the building, providing two approach routes.

EuroNews新总部大楼 / Jakob + MacFarlane第11张图片
© Nicolas Borel

汇流博物馆位于新总部大楼附近,由奥地利建筑事务所蓝天组和La Sucrière设计,这里原是仓库,现如今建设成为现代化的展览空间。

Neighbours include the Musée des Confluences, a natural history museum designed by Austrian studioCoop Himmelb(l)au and La Sucrière, a former warehouse now used as an exhibition space.

EuroNews新总部大楼 / Jakob + MacFarlane第12张图片
Site plan/场地平面图

EuroNews新总部大楼 / Jakob + MacFarlane第13张图片
Third floor plan/三层平面图

EuroNews新总部大楼 / Jakob + MacFarlane第14张图片
Roof plan/顶层平面图

EuroNews新总部大楼 / Jakob + MacFarlane第15张图片
Cross section/横截面

EuroNews新总部大楼 / Jakob + MacFarlane第16张图片
Long section/纵截面

项目介绍:
建筑设计:Jakob + MacFarlane
设计团队:Jakob + MacFarlane
建筑工程:SNC Lavalin
幕墙工程:T/E/S/S atelier d’ingénierie
金属结构:Vilquin
覆层设计:Allouis
MEP: Cofedy Ineo, Spie Sud-Est
声学设计:Jean-Paul Lamoureux
表皮设计:Fabrice Hyber
室内设计:AOS
检验机构: Veritas

Project credits:
Architect: Jakob + MacFarlane
Project team: Dominique Jakob, Brendan MacFarlane, Thomas Sablayrolles
Construction: SNC Lavalin
Facade engineer: T/E/S/S atelier d’ingénierie
Metal structure: Vilquin
Envelope: Allouis
MEP: Cofedy Ineo, Spie Sud-Est
Acoustics: Jean-Paul Lamoureux
Facade artist: Fabrice Hyber
Interiors: AOS
Inspection agency: Veritas


出处:本文译自www.dezeen.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9766 articles)


办公建筑 (565 articles)


法国 (539 articles)


里昂 (11 articles)


金属 (490 articles)