网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
本文转载自 IMPstudio
                                                                                                
春之忆——日本建筑博物馆第1张图片


建筑类型:博物馆/多功能
空间地址:日本
建筑日期:2016年
设计团队:Moriyuki Ochiai、Wakana Sujishi、Jillian Lei、Charlotte Jacob、Florentina Carrier、Marie Uno、Marina Masuda
建筑师:Ueno Construction特
殊涂画:Osamu Yamaguchi
图片:Takumi Ota

category:museum / multi-purpose
spacelocation:japan
date:2016
design team:Moriyuki Ochiai, Wakana Sujishi, Jillian Lei, Charlotte Jacob, Florentina Carrier, Marie Uno,Marina
Masudaconstrutor:Ueno Constructionspecial
paint:Osamu Yamaguchi
photo:Takumi Ota


春之忆——日本建筑博物馆第2张图片


该建筑项目旨在将植物园改造为博物馆/多功能空间,植物园位于Hakone区域临近Ashi湖。该建筑项目地理位置极佳,其周围自然景观也极为丰富,倚山环湖。大株榕树种植在植物园中,曾位于植物园的主入口处。
The following renovation project aimed to transform a botanical garden located near Lake Ashi in the Hakone area, into a museum / a multi-purpose space.The site is surrounded by a rich natural environment centering around a lake (Lake Ashi) and a mountain (Mt. Hakone). A large banyan tree, a tree emblematic of the botanical garden, used to stand at the centre of the glass dome serving as the entrance to the existing building.

春之忆——日本建筑博物馆第3张图片


因这里的自然环境较潮湿,土壤质量优,十分适合植物生长。在这样的环境里,才有了干净的泉水。我们的任务是在其内设计一处空间,需要修建厨房,用餐区域以及一些临时的展览区域。我们所选择的这个地方,适合修建博物馆所需的设施。
In this environment, precipitation(moisture) from the area would percolate through the site's soil and collect around the roots , thus creating a natural spring filled with pristine waters.For the purpose of the museum renovation project, we were tasked with designing a space inside this entrance that could accommodate a kitchen, a dining space, and a stage for temporary exhibitions and performances, such as concerts and plays.We envisioned a place that would adapt to the museum's needs by enabling a variety of activities.

春之忆——日本建筑博物馆第4张图片


我们在地板上重新铺设了混凝土板,在空间的中间部分修建了八角形的空间,这里曾经是大榕树的种植地。将透明树脂材料,分散铺设在八角形表面,引地下泉水进入其中。这里的一切显得异常得宁静,植物园自然产生的水体,当然这与其附近的Ashi.湖有着密切的关联。
First, we poured new concrete over the entire floor and created an octagonal amphitheater at the center of the entrance dome where the banyan tree used to be.A transparent resin was then spread at the bottom of the amphitheater floor to form a spring filled with the profound serenity and mystery surrounding water by acknowledging the memory of the botanical garden's naturally occurring body of water, as well as the Hakone landmark that is Lake Ashi.

春之忆——日本建筑博物馆第5张图片


这个八角形的建筑作为多功能空间使用,人们可以选择在这里用餐,也可以将此处当做表演区域,可以选择在这里举办小型音乐会或是作为临时的展厅。我们认为千变万化的分层的设计,会为建筑设计效果加分很多,而这样的设计对该地区的的地理位置是正合适的。
The octagonal amphitheater functions as a multi-purpose venue that can be used as seating for dinning, as a central performance area surrounded by tiered seating for concerts or plays, or as a display area for a temporary exhibition. We considered that layering the ever-changing image of the venue's daily configurations over the shimmering movement and changing appearance of water filled with memories would be the best approach for this location.

春之忆——日本建筑博物馆第6张图片


湖水可以获取到多种水资源,选用透明树脂地板,多种优雅的元素融合在其内。比如镜片和玻璃碎片,以及一些金属碎片,打造出光亮的水面效果,像是不断变幻的水流。这都归功于所选用的建筑材料,彼此作为独立的光亮点,打造出流光溢彩的视觉效果。
In the same way that a lake is the accumulation of water droplets brought from various water sources, the transparent resin floor was flooded with elegant and lively elements using different reflective materials, such as mirrors, pieces of glass and fragments of metal, to produce a variety of light shining off the water surface.Just as changes occur in the flow of water when one stream meets another, the flow of materials blend and interact with each other as individual bundles of light gain momentum and send beautiful ripples travelling across the surface.

春之忆——日本建筑博物馆第7张图片


反光材料打造出别样的视觉效果,随水的流动分不清水与材料的界点,赋予水以艺术效果。自然界的湖面可倒影出美丽的景色,早上与晚上所呈现的效果是不同的。四季中的湖面所呈现出的景观也是不同的,春天的嫩绿枝叶,秋天美丽的枫叶。将自然界中的景观变化融于建筑设计中,透明的树脂色彩打造出赋有活力的建筑效果。
The changes created by these reflective materials confer abundant expressivity to the light which glows with the organic vitality of water, thus deepening its poetry while imparting beauty and mystery to the memory of water.Like the surface of a lake that mirrors the evolving landscape, the changes in natural light, such as that from the morning or evening sun, the seasonal variations in the color of the trees, such as the fresh green leaves of spring or the red autumn leaves, all come together in a signature gradation that spreads throughout the newly built concrete and transparent resin surfaces like a wave of color filled with lively movement.

春之忆——日本建筑博物馆第8张图片


此外,我们选用的都是明亮的色彩,我们选用紫色和浅蓝色的钢质框架(柱和梁)混凝土墙面,像是在湖面上撒了颜料,微风吹拂下飘散在四处。水的光泽充满了整个空间。厨房的墙面采用的是棕色的混凝土材料,在其上覆盖上木板,像是湖面的涟漪。
Furthermore, we applied vivid colors, such as purple and light blue to the steel frame(column and beam) and concrete parts of the dome walls, as if the vibrant colors contained in the lake surface were splashed onto its surroundings, to lend the gloss and freshness of water to the entire space.The brown walls of the kitchen booth are covered with wood plates shaped like dancing shards of light from the spring.

春之忆——日本建筑博物馆第9张图片


此外,我们设计的建筑体表面像是流动的水面,泉水来自原来的植物园内,而其中的树木则来源于周围的山脉。将周围的自然景观,通过不同的设计规划方案,经过统一的空间整合,融合在建筑设计中对春天的回忆。由泉水处向外扩散,直至整个景观效果呈现在人们面前,来此参观的人们可感受到神奇的四季变迁景观,为人们的参观增添了多重的趣味性。
Moreover, the rough grain motif of each of the plates can be perceived as the flow of a waterfall, thus infusing the space with the vitality produced by the resonance between the energy of water, and the trees found in the surrounding mountains.By bringing unity to the space and reflecting minute changes in its natural surroundings, this spring of memories spreads the image of water to the entire landscape and creates an environment where one can experience the wonder and mystery of natural phenomena while enhancing the fun and joy derived from human activities.

春之忆——日本建筑博物馆第10张图片


由于建筑经历了由植物园到博物馆的改变,整个建筑将我们带回到春天的回忆中,我们记忆中的春天有着流动的泉水,鸟语花香。一切都是美好的,我们也希望将这份美好继续下去。
As the building undergoes a transformation from botanical garden to museum, the world ushered by the memory of the spring becomes engraved in our hearts along with the sparkle of flowing water, and its narrative is spun into the future.

春之忆——日本建筑博物馆第11张图片


春之忆——日本建筑博物馆第12张图片


春之忆——日本建筑博物馆第13张图片


春之忆——日本建筑博物馆第14张图片


春之忆——日本建筑博物馆第15张图片


春之忆——日本建筑博物馆第16张图片


春之忆——日本建筑博物馆第17张图片


春之忆——日本建筑博物馆第18张图片










春之忆——日本建筑博物馆第19张图片

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

设计头条 (2564 articles)


IMPstudio (11 articles)


室内 (1400 articles)


文化空间 (56 articles)


博物馆 (520 articles)


日本 (854 articles)


2016 (545 articles)


混凝土材料 (2 articles)