网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
本文转载自 IMPstudio                                                                                       

书院格局,津韵新风
——简介 INTRODUCTION  


本案位于天津海河教育园里,南开大学之畔,北邻海运学院,拥有得天独厚的教育资源,人文底蕴深厚。建筑师敏锐的将津派文化和场地独有的学府人文气质相结合,提出“新津派学院风”的设计理念,力图打造出充满文化内涵的建筑空间,凸显企业品牌价值。新中式的建筑风格,简约大方,出檐深远的金属屋面,充满变化的建筑立面,轻盈的步道连廊,在光影的变换下营造出淡雅,静谧的书院氛围。

Located in Tianjin Haihe Education Park, besides Nankai University, with Maritime College to the north, the sales center possesses rich educational resources and profound cultural heritage. The architect keenly combines Tianjin culture with unique humanistic atmosphere and come up with the design concept of "New Tianjin College Style", trying to create cultural architectural space and highlight the brand value. Followed the Neo-Chinese architectural style, simple and elegant, we create an elegant and quiet academy atmosphere via transformation of light and metal roof with deep eaves, various façade, and light trail corridor.

天津鲁能泰山书院|日清设计第1张图片


◎ 内院,淡雅,静谧的书院氛围◎ Inner courtyard with elegant and quiet academy atmosphere

移步移景,书香雅苑——空间与序列  SPACE&SEQUENCE

提取中国传统书院布局的原型,在小区西南角的区域内,用化整为零的手法将三个不同尺度的长方体块,围合成一个内向性的院落空间,构筑成小型社区的概念。三个体块主次分明,东侧售楼处主体建筑引领着人们的视觉焦点。建筑整体以一种谦逊的姿态退后城市界面布置,藏于景观和廊道之后,不漏锋芒,一步一步的引导人们进入场地内部,体验着移步移景给参观者带来的乐趣。建筑布局,闹中取静,营造出充满着静谧的书院气息。

Draw on Chinese traditional academy layout prototype, the architect form a small community concept of the inward courtyard space surrounded with three different scales of rectangular blocks. Primary and secondary the entire layout is clear, the main sales center on the east lead people's visual focus. The whole building hidden in the landscape and corridor, lead people into the site experiencing changing at every turn step by step with no leakage point. The architectural layout creates a quiet atmosphere of college.

天津鲁能泰山书院|日清设计第2张图片


◎ 轴测图◎ Axonometric drawing

另外,建筑又进一步融合了传统建筑的精华,如门头,照壁,亭台,大屋檐,连廊,院墙等。其中廊子这一元素,将这个小型的建筑群进一步串联成一个整体,对整个售楼处的流线起到了暗示,引领的作用。

In addition, the construction has been further mixed with the essence of traditional architecture such as doorway, screen, pavilion, large eave, corridor, walls, etc. The corridors interlink this small architectural complex, playing an intimation role in the whole sales center’s visit circulation.

天津鲁能泰山书院|日清设计第3张图片


◎ 建筑入口◎ Entrance

天津鲁能泰山书院|日清设计第4张图片


天津鲁能泰山书院|日清设计第5张图片


天津鲁能泰山书院|日清设计第6张图片


◎ 照壁,亭台,大屋檐,连廊,院墙等传统建筑元素的使用◎ The construction has been further mixed with the essence of traditional architecture such as screen,pavilion,large eave,corridor,walls

天津鲁能泰山书院|日清设计第7张图片


天津鲁能泰山书院|日清设计第8张图片


天津鲁能泰山书院|日清设计第9张图片


◎ 廊子将这建筑群串联成一个整体◎ The corridors interlink this small architectural complex

儒风雅韵,光影变幻——造型与立面 ARCHITECTURAL IMAGE & FACADE

简洁的建筑形体,深远的大屋面,虚实结合的立面效果,现代的材料和工艺做法,试图创造出轻盈的,富有变化的,充满现代感的中式立面效果。


We try to create a light changeable and modern Chinese façade effect via concise architectural form, far-reaching large roof, Click-and-Mortar façade effect, modern materials and craftworks.

天津鲁能泰山书院|日清设计第10张图片


天津鲁能泰山书院|日清设计第11张图片


◎ 轻盈的,富有变化的,充满现代感的中式立面效果◎ A light changeable and modern Chinese façade effect

“大挑檐金属屋面”和“金属砖”更是作为售楼处立面效果两个重要的组成部分。钢结构形式的金属屋面,一方面保证了屋檐出挑的距离,另一方面可以保证屋面的轻薄感,赋予了传统建筑大挑檐屋面的时代意义。东侧主体建筑的外立面,则从中国山水画中汲取灵感,通过几种不同模数的金属砖的变化,组成一幅具有中式韵味的山水写意立面。丰富的立面变化,在光线的作用下,显现出不同光影的变换,亦虚亦实,美轮美奂。

“The metal roofs with huge overhanging eaves” and “metal bricks” are used as two important parts of the sales center facade. Metal roof with steel structures, which provides overhanging eaves’ distance and ensure roof’s lightness, has endowed time meaning to traditional style. The exterior façades of the eastern main building, drawing inspiration from Chinese landscape painting, constitute a Chinese landscape style façade through changes of several metal bricks with different modulus. Various façades show splendid shades of change under light.

天津鲁能泰山书院|日清设计第12张图片


◎ 轻薄的“大挑檐金属屋面”◎ “The metal roofs with huge overhanging eaves” ensure roof’s lightness

天津鲁能泰山书院|日清设计第13张图片


◎ “金属砖”显现出不同光影的变换◎ “Metal bricks” façades show splendid shades of change under light

细嗅蔷薇,画龙点睛

——– 手法与材料 TECHNIQUE & METERIAL  

建筑材料,以暖灰色铝板,浅黄色的仿石涂料为主要基调,配以仿铜铝板作为点缀,形成视觉焦点,起到画龙点睛的作用。不同材料的组合,强化了空间的本质,符合“书院”内敛,谦逊的气质。主体实墙面以横向线条为主,经由几种不同模数的组合而成,凹凸的材料质感更是加强了建筑表面的光影关系,使立面更加丰富生动。景观廊道吊顶面采用半透明的材料配以精致的金属扣条,华灯初上,给建筑增加一抹别样的风采。

The building form a visual focus by using warm gray aluminum and pale yellow imitation rock paint as main materials, and imitation copper aluminum as ornament. The combination of different materials, strengthen the nature of space in accordance with the "academy" introverted modest temperament. Horizontal line-based main wall is combined with several different modules. Concave-convex material is used to strengthen light and shadow of the building surface which make the façade more vivid. At night, the landscape corridor adds a different view to the building by using translucent material decorated with exquisite metal buckle on the ceiling surface.

天津鲁能泰山书院|日清设计第14张图片


天津鲁能泰山书院|日清设计第15张图片


天津鲁能泰山书院|日清设计第16张图片


◎ 景观廊道灯光效果◎ The landscape corridor adds a different view to the building

内外延续,一气呵成  

——– 室内空间 INDOOR SAPCE  

室内空间,延续了书院风的风格,将多功能大楼梯和书柜相结合形成的主体空间,置于整个售楼处的中心,形成联系上下两层的主要交通互动空间,同时也充分享受最大的景观面,形成室内外视线上的连通。

The interior space has been consistent with academy style. Main space, sited in the center of sales center, is composed of multifunctional staircases and bookcases, forming an interactive space linked two layers. Meanwhile, the stage face to the best landscape, connecting visitors’ sight from indoor to outdoor.

天津鲁能泰山书院|日清设计第17张图片


天津鲁能泰山书院|日清设计第18张图片


天津鲁能泰山书院|日清设计第19张图片


天津鲁能泰山书院|日清设计第20张图片


天津鲁能泰山书院|日清设计第21张图片


◎ 室内空间延续了书院风的风格◎ interior space has been consistent with academy style

天津鲁能泰山书院|日清设计第22张图片


天津鲁能泰山书院|日清设计第23张图片


◎ 细部设计◎ Detail drawing

项目名称:天津鲁能泰山7号院展示区
地理位置:天津海河教育园区
结构:混凝土+钢结构
材料:防石涂料,三层中空灰玻,暖灰色铝板,仿铜铝板
建筑面积:3000㎡
设计单位:上海日清建筑设计有限公司
项目主创团队:李竞,马云鹏, 陈成,古佳鑫
文章作者:马云鹏
照片摄影:©是然建筑摄影
设计时间:2016.03
竣工时间:2016.09

Project: Tianjin Luneng Taishan No.7 Sales Center
Location: Tianjin Haihe Education Park
Structure: Concrete and Steel Structure
Materials: imitation rock paint, insulating gray glass with three layers, warm gray aluminum, imitation copper aluminum
Building area: 3000 m2
Design Unit: Lacime Architectural Design
Project Team: Li Jing, Ma Yunpeng, Chen Cheng, Gu Jiaxin
Writer: Ma Yunpeng
Design time: 2016.03
Completion time: 2016.09
  
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

设计头条 (3039 articles)


IMPstudio (12 articles)


建筑 (9497 articles)


教育建筑 (579 articles)


书院 (4 articles)


天津 (37 articles)


长方体 (3 articles)


金属 (460 articles)


2016 (601 articles)