网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第1张图片

Aluminium House / Ayutt and Associates Design

由专筑网邢子,李韧编译

文字描述由建筑师事务所提供。这座铝板住宅既有现代气息的雕塑感,又具有通风宜居的居住环境。建筑位于泰国曼谷郊区。这栋房子由Ayutt and Associates Design(AAd)为一个3代家庭设计,其中包括祖父母、女儿和孙子。住宅面积约1500平方米,有5间卧室、私人浴室、起居室、中西厨房、多功能空间和其他辅助用房。建筑中如走廊、游泳池、露台和花园等主要区域被设计为视觉连续的开放式空间。建筑师通过运用极具雕塑感的现代造型,让这座建筑与其他传统住宅形成对比。

Text description provided by the architects. This Aluminium House tackles head on the brief of combining sculptural modern architecture with the everyday requirements of a good ventilation, heat protection, liveable and home. The house is located on a single land plot in suburb of Bangkok, Phutthamonthon Sai3 road, Thailand. The house was designed by Ayutt and Associates design (AAd) for 3 families of the 3 generations : grand parent, Daughters and grand son. The house comprises of 1,500 sq.m. of useable space. There are 5 bedrooms with their own private bathroom, main living space, Asian and Western kitchen, Multi-function space and Support function. The main living space, corridors, swimming pool, terrace and garden were designed as the open plan layout for the visual-linkage for all of the said area. This house revolts the contrasts requirements of any ordinary- house requirements with the demand for an engaging sculptural form architecture.

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第2张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

最初的设计概念来源于体块的堆积,空间由不同大小的方盒子体量环绕中央庭院和游泳池组合而成。建筑的平面呈H形,面向景观开敞。庭院的设计虽然简约,但其中都包含有自然、花园和水元素的意向,建筑的每个室内空间都与外部环境有机连接,弱化了内外空间的界限。

The house concept was begun with simple idea as stacked boxes. The space is composed of three elements as the solid box, the glass box, and the aluminium box that encloses the central courtyard and swimming pool.  The house becomes a right angle “H” shape to embrace and open the house to landscape. The simplicity of each courtyard distills the experience of nature, garden and water. Every interior space is connected to these exterior and landscape space. The layering of spaces from exterior to interior to courtyard collapses the boundaries between them.

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第3张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第4张图片
轴测图/Exploded Axonometry

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第5张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

长辈的房间位于楼下,其上方的体量稍稍扭转,这样让建筑的立面形态极具动态感,同时也使楼上的卧室能够接收到更加充足的自然光线,并让上部体量像是漂浮在游泳池上方一样。另外,住宅的起居室最大限度地享有两侧的全景视角。

Above the parent's room downstair, here the volume got a shift towards in and out side with a large window. This way, the room gives a nice dynamic to the front elevation and make the bedroom upstair to cantilever out for sun shading and float above the swimming pool. The living room maximally enjoys the best part of the panoramic landscape on both side.

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第6张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第7张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第8张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

这座住宅的设计充分满足了客户的需求,既要有隐私性,又要足够开放,并且建筑形式还要具有雕塑感。于是建筑师运用了铝合金的立面形式,铝制外墙为建筑带来线性质感,形成全新的外部美学理念。 就这样,AAd建筑事务所确定了建筑风格,并且设计了具有热保护作用的外表皮。为了让建筑具有隐私性,面向街道的铝制立面几乎不开窗,而另一边面向内部的立面则面向花园与泳池完全敞开。建筑的窗户很大,可以完全打开,如同构成景观的巨大画布。生活在这样纯粹的景观丛中,一切烦恼都将烟消云散。

The House reflects the contrasting requirements of a demanding owner brief; one requiring privacy, one requiring openness, but all in an engaging the sculptural form. Then the aluminium facade was suggested for the design feature. The aluminium facades provide amazing linear texture to buildings and have unlocked an entire new world of exterior aesthetics. AAd created the architectural signatures, but still provide the idea of heat protection. To have the privacy, the Aluminium facade facing the street is almost a blind wall. The rear facade of the house is a solid facade, while the other side to the internal court opens freely towards a large, sunny garden and swimming pool. The windows are large and can be fully opened, like gigantic canvases that frame the landscape. They contribute to the purity of shape. And nothing could disturb it.

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第9张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第10张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第11张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第12张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第13张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第14张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第15张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第16张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第17张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第18张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第19张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第20张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第21张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第22张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

待到山花烂漫,它仍躲在景观丛中|泰国铝板住宅第23张图片
Courtesy of Ayutt and Associates Design

建筑事务所:Ayutt and Associates Design
位置:泰国
主创建筑师:Ayutt and Associates Design
面积:1500.0 m2
项目时间:2017 年
室内设计:Ayutt and Associates Design
景观设计:Ayutt and Associates Design
灯光设计:Ayutt and Associates Design
客户:Pisedsak Somboonvetchakarn

Architects: Ayutt and Associates Design
Location: Khwaeng Sala Thammasop, Thailand
Architect in Charge: Ayutt and Associates Design
Area: 1500.0 m2
Project Year: 2017
Interior Designer: Ayutt and Associates Design
Landscape Designer: Ayutt and Associates Design
Lighting Designer: Ayutt and Associates Design
Client: Pisedsak Somboonvetchakarn


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9692 articles)


居住建筑 (2970 articles)


住宅 (2413 articles)


泰国 (136 articles)


2017 (775 articles)


Ayutt and Associates design (4 articles)


铝板 (53 articles)