网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
具有生活理念的新徽派艺术博物馆第1张图片

绿都居住艺术博物馆
Lvdu Living Art Museum / JHD Architects

由专筑网蒋晖,李韧编译

来自建筑事务所的描述。绿都居住艺术博物馆是一座具有创新性的建筑。该建筑不仅融入了徽州的地域特色,同时还具有创新性的生活体验。JHD建筑事务所尝试改进徽州建筑长时间所带给人们的印象,他们希望可以通过一种新的方式来展示徽派建筑的特色。这种方式既能被当地人所接受,同时还可以反映出现代社会的创新生活理念。

Text description provided by the architects. Lvdu Living Art Museum is an experimental building with Hui Zhou regional characteristics and innovative living experience. JHD architects was trying to refine and improve the beauty of "Huizhou impression" which exists in people's mind long time ago, it will be presented in a new way as a new demonstration area that can be accepted by the local people and also can fully reflect the innovative life concept of modern society lifestyle.

具有生活理念的新徽派艺术博物馆第2张图片

建筑师为了营造出具有徽派建筑特色的氛围,将主楼的平面设计为矩形,并在立面上进行分割。建筑师对建筑立面恰当的划分、提高建筑端部的高度,使建筑的形体更加和谐。同时,在立面元素内融入徽派建筑所特有的马头墙搭配建筑原有的单坡屋顶,让建筑结构更加的坚固。

In order to create an atmosphere of Hui Zhou cultural, the main building is designed as the rectangular layout form, cutting the exterior of the building into several blocks, properly separating the shape and increase the height of building in the corner accordingly, and use the unique Matou wall element of the Hui Zhou architecture style to combine with the simple slope roof form of the building, thus make the structure more strong.

具有生活理念的新徽派艺术博物馆第3张图片

具有生活理念的新徽派艺术博物馆第4张图片
一层平面图/Ground floor plan

具有生活理念的新徽派艺术博物馆第5张图片

建筑师在入口处采用折板式的设计手法,运用白墙和木格栅这两种元素将入口划分成不对称的空间形式,来打破传统中式建筑对称的设计手法,从而形成自然的入口引导空间。

For the entrance design, the aim of using encircling technique is to break the traditional Chinese architecture symmetry by using white wall and wooden grid as a shield to arrange the front space of site into an asymmetric form and forming a circulation space naturally.

具有生活理念的新徽派艺术博物馆第6张图片

建筑布局以中国传统庭院设计为基础,结合中式建筑的秩序感和中国园林中的各种景观技术,营造出安静舒适的室内庭院空间。外墙高度上的变化与建筑立面很好地结合在一起,同时也巧妙地融入了自然环境。当人们穿过主入口空间时,建筑悄然而至,好似浮在水面上一样。

The layout of the building is based on traditional Chinese courtyard design, combined with the sense of order in Chinese architecture and various landscaping techniques in Chinese landscape to create a quiet and comfortable interior courtyard space. The change of the height of the wall has a good connection with the exterior facade of the building, it also integrated with the surrounding natural environment. When people pass through the main entrance space, the architectural space become clear suddenly, as if on the water side.

具有生活理念的新徽派艺术博物馆第7张图片

具有生活理念的新徽派艺术博物馆第8张图片
场地平面图/Site plan

建筑周围的景观由不同高度的雕塑、大小不同的景观石和蜿蜒曲折的水景所组成。这似云一般悬浮在空中的建筑,它所呈现在中央水景中的倒影,给人一种独具徽州特色的东方美印象。

The surrounding landscape of the building is composed of different height sculptures, landscape stones, and long and narrow landscape pools. The cloud like building depict a "Hui Zhou impression" with the oriental charm when the building shows the reflection of the center courtyard pool.

具有生活理念的新徽派艺术博物馆第9张图片

建筑以深灰色铝板和白色石材作为主要材料,搭配银灰色金属格栅,仿木纹铝板和铜板为装饰,以形成丰富的建筑空间形式。该建筑采用金属张力网和超白玻璃为主要立面材料,与石材形成强烈对比,当灯光亮起时表现出建筑不同的风格。

Dark grey aluminum plate and white stone as the main materials of the building, silver gray metal grid, with imitation wood grain aluminum plate and copper plate as ornament, the combination of different materials would strengthen the nature of space. The building using metal tension net and the ultra white glass as materials of the main façade to form a strong contrast with the stone material, and it shows different style when the lights up.

具有生活理念的新徽派艺术博物馆第10张图片

具有生活理念的新徽派艺术博物馆第11张图片

具有生活理念的新徽派艺术博物馆第12张图片
立面图/Elevation

具有生活理念的新徽派艺术博物馆第13张图片
立面图/Elevation

具有生活理念的新徽派艺术博物馆第14张图片
立面图/Elevation

具有生活理念的新徽派艺术博物馆第15张图片
剖面图/Section

具有生活理念的新徽派艺术博物馆第16张图片
草图/sketch

建筑设计:JHD 建筑事务所
项目位置:中国安徽省合肥市
主创建筑师:Ning Jiang
设计团队:Hui Ding,Meng Jiang,Baoqi Xu, Wenyan Chen ,Xiaokun Zhu
建筑面积:800㎡
项目年份:2017年
摄影:Jianghe Zeng
制造商:金晶,上海旭博建筑装饰工程有限公司
景观设计:Shanghai Ego Landscape Design Lfd
室内设计:Shanghai MU DI Interior Design

Architects: JHD Architects
Location: Hefei,Anhui,China
Architect in Charge: Ning Jiang
Design Team: Hui Ding,Meng Jiang,Baoqi Xu, Wenyan Chen ,Xiaokun Zhu
Area: 800㎡
Project Year: 2017
Photographs: Jianghe Zeng
Manufacturers: 金晶,上海旭博建筑装饰工程有限公司
Landscape Design: Shanghai Ego Landscape Design Lfd
Interior Design: Shanghai MU DI Interior Design


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9494 articles)


文化建筑 (998 articles)


艺术博物馆 (68 articles)


中国 (1205 articles)


安徽 (18 articles)


合肥 (11 articles)


石材 (454 articles)


金属 (460 articles)


玻璃 (1512 articles)