网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
道别,对于死亡的重新审视第1张图片


Hofmandujardin 新作:葬礼中心,为重新思考道别的方式而设计
New funeral center by Hofmandujardin rethinks the way we say goodbye

由专筑网李佳琪,李韧编译

Hofmandujardin工作室在重新思考了人们对亲人道别的方式后,设计了一座全新的葬礼中心。建筑师们对于这个项目的灵感来自于个人的经验,他们希望尊重旧时的礼仪元素,同时给死者一个美丽的告别仪式,致敬他们的生命。建筑由三部分空间组成,均以灵柩为中心环绕布局,目的是连接存在的永恒与现代的生活。

Hofmandujardin rethinks the way we say goodbye to our loved ones with the design of a new funeral center. Following a personal experience, the architects have initiated the project to give the deceased a beautiful farewell, celebrating their life and bringing back ceremonial elements of the past. Comprising a sequence of three rooms, developed around the place of the coffin as an epicenter, the structure aims to connect timeless values of our existence to modern ways of life.

道别,对于死亡的重新审视第2张图片


这个荷兰建筑工作室将葬礼过程确定为三个关键时刻,即朋友和家人的聚会、真正的纪念仪式和第三次社交聚会,之后建筑师将这三个时刻转化为一系列精心打造的房间。“我们生命中关键时刻的不安情绪源自于未来的离别。”创始合伙人Michiel Hofman解释道,“自然地遵循设计哲学塑造直觉,专注于人类的直觉理念,我们设计了一座葬礼中心,试图打破这种不适。”他继续说,“设计结合了永恒的价值和现代的生活元素。”

The Dutch architecture studio has identified three key moments in the procedure of a funeral: the gathering of friends and family, the actual ceremony of remembrance, and a third moment of social encounter, which it has then translated into a series of three carefully shaped rooms. ‘The lack of places for worthy send offs results in unease feelings during crucial moments in our lives,’ explains founding partner Michiel Hofman, ‘naturally following our design philosophy shaping intuition®, focusing on the intuitive values of human beings, we designed a funeral centre which tries to break this discomfort,’ he continues, ‘the design combines timeless qualities with elements of our modern ways of life.’

道别,对于死亡的重新审视第3张图片


第一个房间是多媒体屏幕组成的“记忆墙”,向客人展示的是家人和朋友分享的视频和照片,形成生动的拼贴图像,致敬生命。在葬礼中心的中央,纪念仪式空间呈三角形,让不同规模的聚会都有着一定的亲切感。空间中两个弯曲的墙壁和天花板,是为了限定放置灵柩的通道空间,其后部面向周围而展开,暗示生命流返回自然。木质墙和地板在第三空间营造了温暖舒适的氛围,人们在仪式结束后能够在这里进行片刻的交流。Hofmandujardin工作室的创始合伙人Barbara Dujardin解释说:“我们向亲人道别的方式其实是一个非常个人化的过程。我们设计了符合功能的葬礼中心,同时也留下了情绪表达的空间,我们认为,生活中的悲伤时刻应该是美好的。”

The first room is enclosed by a ‘memory wall’, a multimedia screen, which greets guests with videos and photographs shared by family and friends, to form a lively collage celebrating their life. In the middle of the funeral center, the space for the remembrance ceremony is shaped as a triangle, offering intimacy for both small and bigger groups. Its two curved walls and the ceiling bend inwards to define a passage where the coffin is placed, while behind, an expansive empty space opens towards a panorama of the surroundings, implying a flow back towards nature and closing the circle of life. Timber clad walls and floor create a warm and comfortable atmosphere in the third room, which is designed as an opportunity to enhance social relations after the ceremony. ‘The way we say goodbye to our loved ones is a very personal decision,’ explains Barbara Dujardin, founding partner at Hofmandujardin, ‘we designed a funeral center which is specifically suitable for its function, and at the same time leaves room for interpretation – we think that sad moments in our life should be beautiful at the same time.’

道别,对于死亡的重新审视第4张图片


道别,对于死亡的重新审视第5张图片


道别,对于死亡的重新审视第6张图片


道别,对于死亡的重新审视第7张图片


道别,对于死亡的重新审视第8张图片


道别,对于死亡的重新审视第9张图片


道别,对于死亡的重新审视第10张图片


项目信息:
设计:Hofmandujardin
团队:Barbara Dujardin, Michiel Hofman, Fabian Van Den Bosch, Theo Brouwer, Iker Hernández
面积:1600 m2
渲染:VERO visuals
草图:Hofmandujardin

project info:
design: Hofmandujardin
team: Barbara Dujardin, Michiel Hofman, Fabian Van Den Bosch, Theo Brouwer, Iker Hernández
area: 1600 m2
renderings: VERO visuals
drawings: Hofmandujardin

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9856 articles)


殡仪馆 (4 articles)


荷兰 (366 articles)


木材 (2475 articles)


玻璃 (1637 articles)