网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
“每个房间都应该拥有自然光”第1张图片


越南Dong Tao住宅
A House in Dong Tao / i.House Architecture and Construction

由专筑网李韧,王帅编译

来自建筑事务所的描述:该项目位于越南Hung Yen省的郊区,建筑面向交通要道,并且毗邻当地主要道路,项目场地宽8.6米,长26.8米。这种地理特征也有着诸多优势,然而也存在一定的设计挑战,例如道路上飞扬的尘土和噪音。考虑到这些环境因素,建筑师决定留出建筑前侧大约11米的区域用作停车空间和休闲场所,从而减少道路对于建筑所带来的负面影响。另外,绿色植物与花朵也让建筑看起来回归了自然,平衡砖石与混凝土所形成的人造感受,让使用者充分享受一片绿色。

Text description provided by the architects. This house is located on the outskirts of Hung Yen province. Facing an artery connecting provinces and bordering a local road, the residence stretches on an ideal land area with 8.6m in width and 26,8m in length. Bringing several advantages, thisgeographical feature, at the same time, presents the architects with certain challenges such as fume, dust and noise from the roads when designing the house. Taking these environmental drawbacks into consideration, we decided to leave the first 11 meters in front of the house for a playground and a parking space, offsetting the adverse impacts created by the above factors on the house. The green of plants and flowers is optimized to put the house back into nature, balancing with the rough look of bricks and concretes and also to immerse the residents in green spaces.

“每个房间都应该拥有自然光”第2张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第3张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第4张图片


住宅的设计需要满足客户和他们两个孩子的使用需求,因此前侧必须有独立的地面空间用作商业与交通。因此,建筑师将整个项目分为两座矩形体量,即水平区与竖直区,前面用作商业,而后部用作休息。后侧的体量内包含有厨房、餐厅、卧室,然后通过瓦屋面与前部体量连接在一起,其中有服务用房、客厅,以及两间儿童卧室。因此,这两个体量在功能与空间之中相互贯通,重要的是,这样的设计方式使得每个房间都有着自然光线。

The house design needs to meet the spatial needs of the owners and their two children, and there must be separate ground rooms in the front for business and transport matters. Accordingly, we divided the whole construction into two rectangular blocks: vertical and horizontal, with the front for business and the rear for staying. The backblock, consisting of a kitchen, a dining room and bedrooms (including one for guests) islinked to the front block (a service room, a sitting room and two bedrooms for children)through a tiled roof. Thus, the two blocks are connected in terms of space and coherentin terms of function and above all, this structure makes all the rooms filled with natural light.

“每个房间都应该拥有自然光”第5张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第6张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第7张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第8张图片


建筑在一天的大多数时间中受到阳光的照射,因此温度会高一些,同时还会受到城市热岛效应的影响。那么为了解决这个问题,建筑师保留了外部墙体,而拆除了内部墙体,在阳光较为强烈的一侧还设置了一堵墙,而在空气流通较佳的区域设置了空腔墙体,这样能够快速地进行散热。另外,2米长的竹子阵列和覆盖有植物的空腔墙体还能够有效地过滤空气,吸附空气之中的灰尘,让进入室内的空气更加清新。除此之外,在越南北部,冬天还是出现低温天气,因此建筑师应用了玻璃门,这样能够很好地控制温度,还能够让自然光线进入室内。在这个项目中,雨水也是一个重要的因素,绿色植物下方的屋面也被建筑师拆除,这样让阳光和雨水都能够更加自然地落入庭院之中,这让整座建筑看起来如大自然般郁郁葱葱。

The house is exposed to the sun from morning until late afternoon, so the level of heatis very high, although in this case, the phenomenon of "urban heat island" has beenruled out. As a solution, we kept the outer wall, removed the inner walls, and erectedthick walls on the sun-exposed side, and cavity walls to the wind side so that the housecan quickly disperse the summer heat. In addition, the ranges of two-meter bamboos together with the cavity walls covered with rangoon creeper and tigon function as the airfilter that removes dust and brings fresh air into the house. Besides, in Northern Vietnam, the winter usually brings with its low temperature and the freezing gusts of wind, so the full doors of glass not only controls the temperature but also invite light and add space to the house. Rain is another factor to also be taken into account in the design, then the roof under which various trees are planted is completely removed toallow for the sun passage and rain drops so that the development of these green plants are completely governed by nature.

“每个房间都应该拥有自然光”第9张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第10张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第11张图片


最后,人造能源的程度已经逐渐降低,因为大自然会通过设计好的路线进入建筑之中。在这里,不禁让人回忆起著名建筑大师路易斯·康的名言,即“每个房间都应该拥有自然光”。

Finally, the level of man-made energy has been minimized because nature has been aregular guest to the house at our agreement and the homeowners’ through every carefully designed door and corner. And here, a famous saying by Architect Luis Kahn suddenly echoes in the air “A room is not a room without natural light”.

“每个房间都应该拥有自然光”第12张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第13张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第14张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第15张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第16张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第17张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第18张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第19张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第20张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第21张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第22张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第23张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第24张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第25张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第26张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第27张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第28张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第29张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第30张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第31张图片


“每个房间都应该拥有自然光”第32张图片


建筑设计:i.House Architecture and Construction
地点:越南
主创建筑师:Dang Huy Cuong, Le Manh Trung
其他合作方:Hoang Anh Tuan, Pham Thanh Tung, Nguyen Thi Thai
结构设计:Eng. Nguyen Dinh Tiep
施工方:Nguyen Van Hoi, Nguyen Thanh Hai, Le Van Thuong, Tran Quang Manh
室内设计:Khanh Phong company
面积:272.0 m2
项目时间:2018年
摄影:Hiroyuki Oki
制造商:AkzoNobel, Saint Gobain, Schneider Electric, Toto, Hai Long glass

Architects: i.House Architecture and Construction
Location: Đông Tảo, Vietnam
Lead Architects: Dang Huy Cuong, Le Manh Trung
Other Participants: Hoang Anh Tuan, Pham Thanh Tung, Nguyen Thi Thai
Structure: Eng. Nguyen Dinh Tiep
Construction: Nguyen Van Hoi, Nguyen Thanh Hai, Le Van Thuong, Tran Quang Manh
Interior: Khanh Phong company
Area: 272.0 m2
Project Year: 2018
Photographs: Hiroyuki Oki
Manufacturers: AkzoNobel, Saint Gobain, Schneider Electric, Toto, Hai Long glass

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • 柯剑峰_Yg8Gg
  • 2019.01.15 16:27
    这么好的设计,想收藏都无处可藏
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (9958 articles)


    居住建筑 (3040 articles)


    住宅 (2485 articles)


    越南 (116 articles)


    2018 (671 articles)


    玻璃 (1651 articles)


    砖石 (66 articles)


    混凝土 (2371 articles)