网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第1张图片


Three Generation House / BETA office for architecture and the city

由专筑网邢子,小R编译
   
来自建筑事务所的描述:考虑到几代人之间的相互照料,两个家庭决定在一起居住。当这对年轻夫妇住在城市时,他们的祖父母住在乡村,但渴望能享受到城市的便利设施。

Text description provided by the architects. Contemplating care between generations, a family comprising of two households decides to build a house together. While the younger couple already lives in the city, the grandparents live in the countryside and are keen to move back to the proximity of urban amenities.

一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第2张图片


一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第3张图片


一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第4张图片


与时俱进。对于这座小型公寓楼,建筑师秉承了一种设计概念,即能够适应随时间变化的空间需求。年长的夫妇居住在顶层,可欣赏城市景观。公寓设有电梯和无障碍地面,非常适合老年人居住使用。底层公寓设有办公室,并与花园有直接联系,因此非常适合有小孩的工作家庭。

Adapting with time. For this mini-apartment building, a concept was devised capable of accommodating changing spatial demands over time. The elderly couple occupies the top apartment with generous views across the cityscape. This apartment has an elevator and level floors, making it very suitable for the elderly. The bottom apartment has an office and a direct relationship with the garden, making it ideal for a working family with young children.

一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第5张图片


一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第6张图片


交通功能没有减少必要的垂直流通,而是占据了建筑物的核心。在较低层空间中表现为雕塑元素,并逐渐转变为建筑物上方较高的空隙。该交通系统将“其他楼层”与公寓组合,最初用作最顶层公寓的空间,通过该设计与下层公寓空间形成流通。

Instead of reducing vertical circulation to a necessity, it occupies the heart of the building. Omnipresent as a sculptural element in the lower apartment, the system gradually transforms into a series of voids higher up in the building. This central access system allows a ‘surplus floor’ to be combined with either apartment. Initially used as a space for guests for the topmost apartment, this space can be easily added to the lower apartment through a few elementary technical amendments.

一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第7张图片


开放与封闭。建筑物的立面中突显出建筑平面中的坡度,就像是一个遮盖物。北立面大部分是封闭的,以减少热损失和来自繁忙街道的噪声。建筑物向南完全开放,最大限度地增加了被动式太阳能效益以及与室外的联系。在两个相对立的立面之间,该建筑的平面逐渐转变,从北部的隔墙过渡到开放式平面,并向南延展,结构形式更加自由化。在这里,建筑空间结束于轻松而自由的阳台。

Open vs. enclosed. As though a clair-obscur, the gradient in the building’s plan is emphasized in the building’s contrasting façades. The Northern façade is mostly closed to reduce thermal loss and reduce sound exposure along the busy street. Towards the South, the building opens up completely, maximizing passive solar gain and the connection with the outdoors. In between the two contrary façades, the building’s plan undergoes a gradual transformation, from compartmentalized in the North, to open-plan and structured with free-form elements towards the South. Here the building is concluded with an informal filter-like balcony layer.

一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第8张图片


一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第9张图片


一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第10张图片


材料和组成。在基本的局部细节中,建筑物传达其组成,而材料传达其用途。因此,南部立面仅用最少的三层玻璃窗框覆盖,以突显建筑物与室外的关系。其余的结构墙由大型混凝土砌筑而成,并外包高级隔热材料。在这些墙壁之间,裸露的混凝土板跨度为8米,构成了清晰的平面,温暖的木材元素在该平面内定义了空间。这座建筑朝北封闭而简朴,朝南却轻盈而细致,构成了鲜明的对比。

Material and composition. In a near elementary detailing, the building communicates its composition and materials communicate their purpose. Hence the Southern façade is clad only with minimal triple glazing window frames to underline the building’s relationship with the outdoors. The remaining structural walls are composed of large format concrete masonry, wrapped in high-grade thermal insulation. Between these walls, bare concrete slabs span 8 meters and offer a clear plane on which warmer timber elements define spatial moments. Closed and bare towards the North, light and fragile towards the South, the building is a composition of contrasts.

一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第11张图片


一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第12张图片


一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第13张图片


一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第14张图片


一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第15张图片


一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第16张图片


一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第17张图片


一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第18张图片


一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第19张图片


一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第20张图片


一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第21张图片


一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第22张图片


一栋住宅内的“天伦之乐”| 荷兰三代之家公寓第23张图片


建筑设计:BETA office for architecture and the city
地点:荷兰 阿姆斯特丹
类型:公寓
面积:450.0 m2
项目时间:2018年
摄影:Ossip van Duivenbode
制造商:Kawneer, Stotherm
首席建筑师:Auguste van Oppen, Evert Klinkenberg
工程方:Huibers Constructieadvies
合同方:ATB Leerbroek
气候顾问:Huibert Spoorenberg

Apartments • Amsterdam, The Netherlands   
Architects: BETA office for architecture and the city
Area: 450.0 m2
Year: 2018
Photographs: Ossip van Duivenbode
Manufacturers: Kawneer, Stotherm
Lead Architects: Auguste van Oppen, Evert Klinkenberg
Engineering: Huibers Constructieadvies
Contractor: ATB Leerbroek
Climate Advisor: Huibert Spoorenberg

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11249 articles)


居住建筑 (3399 articles)


公寓楼 (94 articles)


荷兰 (421 articles)


阿姆斯特丹 (111 articles)


2018 (943 articles)


混凝土 (2600 articles)


玻璃 (1911 articles)