网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
隐秘的宝藏——首尔科技园/ STEFANO CORBO STUDIO第1张图片

       隐秘的宝藏是将废弃的麻浦区石油储备基地改造成公众乐园的一个环保设计理念,在这里人们可以收集和分享他们对科学的心得。
隐秘的宝藏——首尔科技园/ STEFANO CORBO STUDIO第2张图片

       隐秘的宝藏两个主要目标是:一方面,从视觉和感知连贯性的角度,将该竞赛地段与周围环境有效连接;从另一方面,重新再利用已有的大罐子,并将其开发成一个新的活动场地。

项目要点
隐秘的宝藏——首尔科技园/ STEFANO CORBO STUDIO第3张图片

       该项目中,第一步是重新打造停车场和绿地空间,为科技园区构建一个有韵律的蜿蜒曲折的空间。
       从整体感官上来看,让项目地感觉不到现有绿地、植被和山丘间的断裂。
       隐秘的宝藏旨在维持这种形态并尊重保持这种现状。
隐秘的宝藏——首尔科技园/ STEFANO CORBO STUDIO第4张图片

       新的假山将体现科技公园的特色。得益于缓冲仿真坡道的使用,游客可以在植被的引领下自由穿梭,这也成为科技公园项目不可分割的一部分。
       项目中,所有新植入的功能体已将其整体或部分结构进行掩埋,从外观上是看不到的。
       由于一切都被深藏在假山和新植被的下面,因此游客只能够通过想象来猜测里面发生的一切。
隐秘的宝藏——首尔科技园/ STEFANO CORBO STUDIO第5张图片

       在周围全部被自然和植被包裹、从外表无法感知的情况下,用这个操作方式引导大家思考油罐的各种可能性。
       这也正是隐秘的宝藏力图保持与周边现存物保持连贯性的意义所在。
隐秘的宝藏——首尔科技园/ STEFANO CORBO STUDIO第6张图片

       新科技园主要面向市民提供教育活动和其他功能。在新的公园和现存大罐所在的绿地上,所有的一切设施被镶嵌其中。
隐秘的宝藏——首尔科技园/ STEFANO CORBO STUDIO第7张图片

       现有的办公大楼,是一栋很漂亮的砖混建筑,未来它将被转换成科技公园的信息中心。在这里,游客们可以找到书店、寄存柜,同时还可以在这里买票。
       离开办公大楼,游客们在园区中将可以在开阔的坡道上沿着不同的主题道路行进,这些不同主题的小路分别呈现了与科学相关的主题、实例和图表数据。同时,在山中,还植入了喷泉和当代艺术等设计元素。
隐秘的宝藏——首尔科技园/ STEFANO CORBO STUDIO第8张图片

——临时展览馆
——可容纳300人的礼堂
——用以调研的科技图书馆
——媒体中心(用以查阅与科技相关的多媒体试听资料)
——行政办公区域
——展厅和博物馆
——主要参观流线由5个大罐子进行分割引导
——大罐子也被转换为博物馆展厅和新的活动空间
隐秘的宝藏——首尔科技园/ STEFANO CORBO STUDIO第9张图片

       在外观上,所有设施都是被隐藏起来的。内部的一切设施在保留的基础上也具备了新的功能。

资源的循环再生

隐秘的宝藏——首尔科技园/ STEFANO CORBO STUDIO第10张图片

       从建筑和自然两方面,该项目在资源的循环再生方面的利用率是现在基础上的两倍。
       事实上,大部分现有的建筑将被保留并循环再利用:五个大罐子将成为展厅;办公大楼将变成公园的大门,现有的车库将作为一个带屋顶的公共空间用来休憩。同时,假山下掩藏着功能空间也作为本项目一特色,采用构建时挖掘的土壤进行堆砌避免从其他地方运送材料,从时间和成本上都大大节省了造价。

该项目结构方面:生物气候学理论
隐秘的宝藏——首尔科技园/ STEFANO CORBO STUDIO第11张图片

       所有的构造体系均由钢结构支撑的玻璃盒子组成。在引入光线方面采用生物气候学理论:一切都以节约开支和尽最大程度优化能源为出发点。新空间的供热系统通过发光地板和双层玻璃避免热量的流失。通过这种方式,建筑可以根据不同季节和不同活动的需求对气压、温度和湿度进行控制。

可持续性:城市设计和绿化
隐秘的宝藏——首尔科技园/ STEFANO CORBO STUDIO第12张图片

       隐秘的宝藏的特点是可持续性和环保表皮设计:主要想法是尊重现状,运用现有的植被,而不是外来的植被或其他复杂的设计手法。
这意味着:
       0公里附近:每一块植被都不是外来引进的或被长距离运输过来的,而是本来就存在于麻浦区。
       无需维护:所有的物种均不需要长期的维护,这样也可为公共管理部门节省开支。
       密度:植被被整体规划保护,通过风、大气等环境条件的把控为使用者创造舒适的公园环境。
       公园材料的使用主要考虑到材料的渗透性:每一个设计细节都尽可能保证能将地表的积水渗透到地下。

       Stefano Corbo (1981) ,意大利建筑师,意大利阿尔盖罗建筑学院副教授(2011-2012),2010年获得了马德里建筑高等技术学校建筑设计二等奖,目前在该校进修博士学位,研究方向是:“基础设施考古学,一个概念性的制图。”
       他的文章曾被一些国际刊物发表(CIRCO,CLOG, L’Arca, Il Giornale dell’Architettura, Dichotomy, Studio Magazine等),在马德里建筑高等技术学校,迈阿密大学,威斯康星大学都曾做过客座演讲。
       他曾在梅卡诺建筑师事务所供职,2012年创立了自己的事务所:SCSTUDIO,(www.scstudio.eu),一个多学科的网络架构和设计的工作室,专注于研究当代经济和文化背景的建筑设计。他的设计作品在意大利、俄罗斯、韩国的国际竞赛中曾获得了许多奖项。

* 本文由STEFANO CORBO STUDIO设计事务所的 Stefano Corbo提供稿件,转载请注明出处。*

---完---

HIDDEN TREASURES SEOUL SCIENCE PARK/ Stefano Corbo

HIDDEN TREASURES is an eco-friendly proposal aimed to reconvert the abandoned area of Mapo Oil Reserve Base into a publicdidactic park, where people can gather and share their love for Science.
Two are the main goals of HIDDEN TREASURES:  from one hand, to connect the competition site with the surrounding area, according to a visual and perceptive continuity; from the other hand, to insert a new program of activities based on the re-use of the existing tanks.

PROGRAM AND NEW CONTENTS
So, the first step was to redesign the parking area and the green spaces, in order to build a very harmonic and sinuous space able to host the Science Park.
From a perceptive point of view, there is no fracture with the existing green areas, with its vegetation and its hills.
HIDDEN TREASURES aims to preserve this morphological condition and to insert into it a respectful proposal.
New artificial hills will characterize the Science Park. Visitors will be guided through the vegetation thanks to the use of very ephemeral and de-materialized ramps, which work also as distributive elements for the program of the Science Park.
All the new functions are totally or partially interred, and are not visible from outside.
So visitors can only imagine what happens inside but everything is hidden by artificial hills and the new vegetation.
In a way this operation follows what happens for the oil tanks.: all of them are surrounded by nature, wrapped by vegetation.  They are not perceivable from outside.
That’s why HIDDEN TREASURE wants to work in continuity with what already exists.
The new Science Park is based on didactic activities and other functions open to the citizens.   All of them are inserted in a wider green area that include the new park and the existing green area where the tanks are located.
The current Management Building, a nice brick building, will be converted into the INFO-CENTEROf the Science Park. Here visitors can also find a bookshop, a wardrobe, and can buy their tickets.
Once left the reused building, visitors will be guided through the park thanks to such very transparent ramps. Here, some thematic paths will introduce topics, facts and figures related to Science.  Among hills, fountains, and contemporary art, new functions are located:
- Pavilion for Temporary Exhibitions;
- Auditorium for 300 people;
- Scientific Library for research and investigations;
- Mediatheque, where to find multimedia and audio-visual materials related to Science;
- Administration Area
- Exhibition Halls, Museum Activities.
The main route will guide the visitor through the 5 tanks.
They are reconverted into exhibition halls and new spaces for museum activities.
The exterior aspect, hidden from the exterior, is totally preserved. Inside, everything is conserved and equipped to host new functions.

REUSE AND RECYCLE
The operation of reuse and recycle of the existing elements is double, because is focused both on architecture and on nature.
Indeed, most part of the existing building will be restored and re-used:  the 5 tanks will become exhibition halls; the Management Building will turn into the Gate of the Park, and the current Snowplow Garage will work as a public covered space where to have a rest.
At the same time, the artificial hills characterizing the project and hiding the new functions of the Park, are realized thanks to the excavation material extracted to build the interred buildings.Instead of transporting this material everywhere else, it will be reused to shape the artificial hills.  So it’s possible to save money and optimize time!

CONFIGURATION: A bioclimatic approach
All the architectonic interventions consist of glazed boxes, with steel beams and pillars, and nothing else.
The guiding light of the intervention is a bioclimatic approach: everything is designed to save money, and optimize energy.
The heating system of the new volumes will be through radiant floorings, and the double glass will allow not to waste heat.
In this way, in the buildings it will be possible to control pressure, temperature and humidity any time, according to the different seasons and the different needs of each activity.

SUSTAINABILITY: Urban Design and Green Areas
HIDDEN TREASURES is characterized for a very sustainable and ecocompatible profile: rather than using exotic plants, or complicated design options, the main idea was to deal with the existing vegetation, and be respectful of the current situation.
This means that:
- 0 km approach: every plant is not imported or transported in loco, but already exists in the region of Mapo-gu.
- No maintenance: all the species chosen don’t require constant maintenance. In this way it’s possible to save money for the public administrators.
- Density: Vegetation is used for protecting the entire plot from winds, atmospheric agents, and also for controlling the comfort conditions of the users during their visit at the park.
Regarding the use of the materials for the park, permeability was the main concept: every design effort was made to reduce the amount of impermeable surface, and use, where possible, wood and grass to allow transpiration and absorption of the ground.

Stefano Corbo (1981) is an Italian architect and assistant professor at the Faculty of Architecture in Alghero, Italy (2011-2012). He received a MArchII in Advanced Architectural Design at ETSAM Madrid (Escuela Técnica Superior de Arquitectura) in 2010, and is currently a PhD candidate at the same Institute, with a dissertation titled: “Archaeology of Infrastructures. A conceptual cartography”.  
Some of his texts have been published in international magazines (CIRCO,CLOG, L’Arca, Il Giornale dell’Architettura, Dichotomy, Studio Magazine, etc.) and he lectured as a guest at the ETSAM, University of Miami, and University of Wisconsin.
He worked as a designer at Mecanoo Architects (Delft, Netherlands), and in 2012 founded its own office: SCSTUDIO,(www.scstudio.eu), a multidisciplinary network practicing architecture and design, preoccupied with intellectual, economical and cultural contemporary context.  His work has received several awards for international competitions in Italy, Russia, and South Korea.

*Thanks Stefano Corbo for sharing their project with iArch, please indicate the source.*

---End---
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • 龙玉
  • 2014.05.06 15:50
    可持续性和环保表皮设计:主要想法是尊重现状,运用现有的植被,而不是外来的植被或其他复杂的设计手法
    • 0
  • thenon
  • 2014.04.09 13:50
    • 0
  • 孙铭浩
  • 2014.03.14 21:58
    学习了非常感谢
    • 0
  • 葱cheryl
  • 2014.02.26 19:31
    赞赞赞赞赞赞赞赞赞赞赞赞
    • 0
  • 龙一
  • 2014.02.25 23:09
    最大化的利用,将环境与周围结合,还有联想、探索等的乐趣~
    • 0
  • baoxiaofeng
  • 2014.02.21 23:15
    感觉上  建筑环境溶于一体   
    • 0
  • 藏马祯珍
  • 2014.02.20 21:11
    感觉很生态~不错
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (7648 articles)


    工业建筑 (62 articles)


    科技园 (12 articles)


    韩国 (259 articles)


    首尔 (88 articles)


    STEFANO CORBO STUDIO (3 articles)


    玻璃盒子 (7 articles)


    钢结构 (47 articles)


    混凝土 (1995 articles)