网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第1张图片

由专筑网韩平,刘庆新编译

来自事务所的描述。2013年5月5日,泰国北部清迈遭遇了6.3级地震,73所学校在此次地震中遭受破坏,近2000名学生的生活受到影响。由非盈利网络组织灾后设计(D4D)发起了灾后重建项目,在最受影响的地区建设9个新的社区学校。9个泰国新兴建筑事务所受到邀请参与该项目,各自设计一所学校。泰国工程部和泰国工程咨询研究所提供工程技术支持。泰国承包商协会为设计团队联系建设公司,而暹罗建筑师协会提供技术支持及通过其关系网向社会募集基金或者建设材料。

From the architect. On May 5th, 2014, a strong earthquake of 6.3 Richter struck Chiang Rai Province in the North of Thailand, destroying 73 schools affecting over two thousand students. Through the initiation of  a non-profit network named Design for Disasters (D4D), a post -disaster recovery program was launched to design and build 9 new earthquake resistant school buildings in the most affected areas. Nine emerging Thai architects were assigned to design new school buildings, one for each school.The Engineering Institute of Thailand and The Consulting Engineers Association of Thailand provided the engineering support. Thai Contractors Association linked the team to construction companies while the Association of Siamese Architects assisted in providing technical support and gathered public donation in the form of funding and construction materials through its network.

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第2张图片
© Spaceshift Studio

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第3张图片
Site Plan/总平面图

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第4张图片
© Spaceshift Studio

Vin Varavarn Architects负责设计的是Baan Huay Sarn Yaw学校。新学校需要为部落家庭的中学设计3个新的标准教室。设计要求建筑必须是抗震建筑,可以由当地工人简单建造,并且尽可能降低造价。建筑采用了许多轻质的建材以减轻地震中产生的水平冲力。

Vin Varavarn Architects assigned school is Baan Huay Sarn Yaw School. The school needed 3 new standard classrooms for secondary students who come from tribal families. The design requirements specified that the building must be earthquake resistant, easily constructed by local workers and requiring as low budget as possible. Most of the selected building materials had to be lightweight to reduce horizontal momentum caused by the weight of the building during an earthquake.

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第5张图片
© Spaceshift Studio

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第6张图片
© Spaceshift Studio

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第7张图片
© Spaceshift Studio

我们的设计总则不仅是建设标准的教室,更是要使学习空间活跃灾后受害孩子的生活气氛。平面布局上,我们提出将三个教室整合到一栋建筑中,一是减少土地的使用。每个教室都配备一个门厅,门厅一方面可以用作学生放鞋的场所,另一方面有助于减轻两个教室间的噪音。

Our design principle was not to create only typical classrooms but learning spaces to enliven the atmosphere for children who were victims of the disaster. For the layout,  we had proposed to combine three classrooms into one building to minimize the land use. Each classroom is punctuated by small foyers which will be used for placing student shoes and to help reducing the noise between classrooms.

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第8张图片
Section Detail 2/剖面详图2

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第9张图片
© Spaceshift Studio

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第10张图片
© Spaceshift Studio

基地的斜坡地形被建筑师巧妙利用,创造了建筑下部的半开放多功能空间。当地的自然材料被应到建筑中不但说明当地材料可以代替昂贵的现代材料,同时也是建筑更符合当地文脉。所有必要的建筑结构元素都暴露出来,一方面表达了建筑的坚固和安全,另一方面也减少了不必要的装饰开销。

The land slope had been utilized with the architecture to create an extra semi-outdoor multifunctions space under the building. The natural materials had been proposed in selected areas to illustrate how local materials can substitute expensive modern materials and at the same time, harmonize the architecture with its context. All the necessary structure elements had been designed to be exposed so as to convey the feeling of solidity and safeness and to reduce unnecessary finishing costs.

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第11张图片
© Spaceshift Studio

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第12张图片
Sketches/草图

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第13张图片
© Spaceshift Studio

该建筑有一个设计亮点:我们沿着建筑的纵深方向布置了一排竹架子,在这里孩子们可以照顾五颜六色的花朵。架子是用来防止孩子们掉下来的安全设施,但也成为建筑室内外的魅力空间。这些花盆向孩子传达着我们的信息,提醒孩子们尽管自然灾害带来了严厉又冷酷的伤害,但是自然也给他们每天的生活带去了美好和快乐。

One of the design features we would like to mention is the bamboo shelves which were installed along the entire length of the building to provide space for colorful flower pots for students to take care. The shelves served as safety measure preventing children from falling as well as to create charming atmosphere both outside and inside the building. The flower pots represent our message to remind the children that in spite of the harsh and cruel realities of caused by natural disasters, nature can also bring them beauty and joy to every day of their lives.

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第14张图片
© Spaceshift Studio

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第15张图片
© Spaceshift Studio

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第16张图片
© Spaceshift Studio

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第17张图片
© Spaceshift Studio

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第18张图片
© Spaceshift Studio

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第19张图片
© Spaceshift Studio

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第20张图片
© Spaceshift Studio

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第21张图片
© Spaceshift Studio

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第22张图片
© Spaceshift Studio

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第23张图片
© Spaceshift Studio

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第24张图片
© Spaceshift Studio

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第25张图片
© Spaceshift Studio

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第26张图片
Location Plan/位置图

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第27张图片
Roof Floor Plan/顶层平面图

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第28张图片
Floor Plan/平面图

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第29张图片
Elevation A/立面图 A

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第30张图片
Elevation B/立面图 B

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第31张图片
Elevation C/立面图 C

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第32张图片
Elevation D/立面图 D

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第33张图片
Section/剖面图

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第34张图片
Section/剖面图

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第35张图片
Section/剖面图

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第36张图片
Section Detail 1/剖面详情 1

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第37张图片
Diagram/图解

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第38张图片
Assembling/集合

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第39张图片
Sketches/草图

Bann Huay San Yaw灾后学校/ Vin Varavarn Architects建筑事务所第40张图片
© Spaceshift Studio

建筑师事务所:Vin Varavarn Architects事务所
地址:泰国 清迈
项目年份:2015年
摄影师:Spaceshift Studio工作室
工程师:Next Innovation Engineering Co,.Ltd有限公司
研究组织者:灾后设计(D4D)

Architects: Vin Varavarn Architects
Location: Chiang Rai, Thailand
Project Year: 2015
Photographs: Spaceshift Studio
Engineers: Next Innovation Engineering Co,.Ltd
Iniciative Organizer: Design for Disaster (D4D)

出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9255 articles)


教育建筑 (556 articles)


学校 (151 articles)


泰国 (130 articles)


清迈 (5 articles)


2015 (782 articles)


竹子 (109 articles)


灾后重建 (7 articles)