网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第1张图片

Fire Station in Chamonix-Mont Blanc Valley

由专筑网韩平,Vigo编译

来自建筑事务所的描述:2012年建筑设计竞赛的获胜者Studio Gardoni Architectures事务所将这栋大型公共设施建筑安置在霞慕尼小镇中,并使之与山谷壮丽的景观融合在一起。建筑顺着山坡逐渐升高,建筑四周环绕着的都是森林净土,并且当自然的地位需要被突出的时候,建筑也会隐藏在地形之下。

From the architect. Winner of the architecture competition in 2012, Studio Gardoni Architectures discreetly fit this major facility into the small town of Chamonix and more particularly into the valley’s grandiose landscape. Rising from the slope, the building is covered up by the ground of the clearing, and is destined to disappear when the nature once again reclaims its rightful place.

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第2张图片
© Jerome Ricolleau

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第3张图片
© Jerome Ricolleau

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第4张图片
底层平面图/Plan 0

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第5张图片
© Jerome Ricolleau

建筑设计的概念源自“隐匿”:更确切地说,它旨在消隐掉消防站的影响,因为我们通常见到或是印象中消防站都是繁忙的,而且建筑周围有鲜明的道路网络。对于紧急服务中心,每一分一秒都是宝贵的,因此设计强调精准和细节。这栋新建筑不仅严谨地符合了这些标准,还巧妙地设计了一个地下停车港湾。

re precisely, it aims to render invisible the impact of a fire station as we typically see or imagine one, a building bustling with activity, with a particularly prominent roadway network. At an emergency services center, every second counts, requiring a design that emphasizes precision and detail.This new building not only meets these criteria scrupulously, but has also been cleverly designed to enable the vehicle bay to be placed underground.

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第6张图片
© Jerome Ricolleau

为了最小化影响并促进自然环境与室内的交流,建筑的主要元素大多安排在地下,也更加紧凑。建筑的形态类似一系列元素的装配,这些元素交织在一起,可以满足功能上和人体工程学上的要求,同时也能最小化结构的足迹。这个设计总则也形成了建筑地下和半地下的两个立面,这两个宽广的立面涵盖了所有的功能。这是体育馆建筑半透明、神秘结构的缩影,也可以说是一个有代表性的群体建筑。

In order to minimize impact and allow space for the natural environment to once again thrive, key elements had to be both built underground and made more compact. The shape is akin to an assembly of elements of programs that intertwine opportunistically to simultaneously create proximity (functionality and ergonomics) and minimize the structure’s footprint. This principle results in a building with two facades that are partially or entirely underground, and two broad facades that contain all of the functions. This is epitomized through the opaque, mysterious structure of the gymnasium, an emblematic figure at the bow of the complex.

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第7张图片
© Jerome Ricolleau

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第8张图片
© Jerome Ricolleau

建筑本身映射了时间的流逝。这些空间随着消隐的过程、时间的流逝逐渐物化。在这里,时间不是破坏性的,而是一种变革。

Inherent to the nature of this site is the passing of time. These spaces are materialized in a process of disappearance, of time unfolding. Here, time is not destructive but transformative.

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第9张图片
© Jerome Ricolleau

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第10张图片
三层平面图/Plan 2

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第11张图片
© Jerome Ricolleau

首先,自然环境覆盖着屋顶,在建筑周围和结构上都恢复了其应有的地位。石笼基础是由基地内的石块以及建筑周边挖掘冰河收集的鹅卵石组成的。

First of all, nature covers the roof, and will reclaim its rightful place, both around and on the structure. The gabion foundations are composed of rocks from the site, a selection of pebbles excavated from the surrounding glacial moraine.

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第12张图片
© Jerome Ricolleau

最后是我们可以在里面看到的大面积铜片以及站缝之间铜条,从它们被安装上的那一刻开始它就开始了缓慢的演变过程——金色向棕色的转变,这变化与山谷中其他的结构一样。这种材料倒映着周围的山峰和基地,还反映着一天中每时每刻中阳光和云朵的变化。

Finally, the copper, found in the scaled façade and the standing seams, begins its slow mutation once it has been installed, and will turn from gold to brown, as seen in a number of structures found in the valley. This material reflects the surrounding peaks, transforms the site and is transfigured every hour of the day by the changing sunlight and the clouds.

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第13张图片
© Jerome Ricolleau

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第14张图片
© Jerome Ricolleau

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第15张图片
© Jerome Ricolleau

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第16张图片
© Jerome Ricolleau

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第17张图片
© Jerome Ricolleau

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第18张图片
© Jerome Ricolleau

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第19张图片
© Jerome Ricolleau

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第20张图片
© Jerome Ricolleau

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第21张图片
© Jerome Ricolleau

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第22张图片
© Jerome Ricolleau

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第23张图片
© Jerome Ricolleau

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第24张图片
© Jerome Ricolleau

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第25张图片
© Jerome Ricolleau

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第26张图片
© Jerome Ricolleau

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第27张图片
场地平面图/Site Plan

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第28张图片
二层平面图/Plan 1

霞慕尼•勃朗峰消防站/ Studio Gardoni Architectures第29张图片
剖面图/Section

建筑事务所:Studio Gardoni Architectures
地点:法国,霞慕尼
面积:2752.0㎡
项目年份:2016年
摄影:Jerome Ricolleau
制造商:Casalgrande Padana, TECU, Trespa, Wicona
景观设计:Atelier Anne Gardoni
BET TCE:OTEIS
BET VRD:SOTREC

Architects: Studio Gardoni Architectures
Location: Chamonix, France
Area: 2752.0 sqm
Project Year: 2016
Photographs: Jerome Ricolleau
Manufacturers: Casalgrande Padana, TECU, Trespa, Wicona
Landscape: Atelier Anne Gardoni
BET TCE: OTEIS
BET VRD: SOTREC


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9114 articles)


公共建筑 (102 articles)


消防站 (14 articles)


法国 (520 articles)


2016 (582 articles)


铜材质 (2 articles)