网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
本文转载自IMPstudio

建筑如一道石坎嵌入坡地,使它成为一块顺应原始坡度的立方体。为使建筑显得低矮、亲切,原本三层的建筑看上去只有两层高,从而减少了体积的压迫感,照顾儿童视觉感受。因东侧北侧靠近公路,为了塑造静谧的环境,东侧北侧尽量减少开窗。为增加采光将各种大大小小的庭院穿插在房间之间,共同构成老师、学生互动交往的“小社会”。设计关注公共活动场所空间的营造,一条8米宽的南北向长廊贯穿建筑,串联成校园的“内部街道”,街道内部形成了两层通高的儿童公共活动交流空间。西侧保持25米的间距普通教室和东侧采光、隔声要求不高的专用教室通过“内部街道”串联成一个整体,这样布置,既有利于分区,功能相互不干扰,又能做到流线最短,每部分使用者可以很方便到达经常活动的区域。

南京岱山小学第1张图片


南京岱山小学第2张图片


The primary school form resembles a cube along with the slope, such as a stone cross-wall embedded in slopes. In order to make the building appear lower, the original three-layer buildings look like only two layers high, which helps create intimate visual experience for children and reduce the pressure of the volume. Due to the highway in the east and north side, the design minimized windows in the east and north facade in order to create a quiet environment. To increase th lighting, the architect inserted a variety of large and small courtyard in-between rooms, which constitute interactive small communities for teachers and students together.This design paid full attention to the creature of public space. An 8-meter-wide north-south corridor runs through the building is an inner street-style pathway inside of the building, which provides two-story high public communication space for children. Through linking teaching space with 25-meter distance in the west and serving space with lower requirements in the east, ‘the inner street’ makes the building a whole part. This layout, both conducive to the partition, the function does not interfere with each other, but also to streamline the shortest, each part of the users can easily reach the mostly used regions.

▽建筑模型,Physical Model

南京岱山小学第3张图片


南京岱山小学第4张图片


▽岱山小学入口广场,Daishan Primary School Entrance Plaza

南京岱山小学第5张图片


南京岱山小学第6张图片


▽建筑入口,Entrance View

南京岱山小学第7张图片

   
南京岱山小学第8张图片


▽建筑内庭院,Courtyard

南京岱山小学第9张图片

   
南京岱山小学第10张图片


▽南立面,South Facade

南京岱山小学第11张图片

   
南京岱山小学第12张图片


▽ 体育馆,Stadium

南京岱山小学第13张图片

   
南京岱山小学第14张图片


▽ 室内 Interior

南京岱山小学第15张图片


南京岱山小学第16张图片


▽剖透图,Perspective Section

南京岱山小学第17张图片


▽总平面,Master Plan

南京岱山小学第18张图片


▽一层平面图,1st Floor Plan

南京岱山小学第19张图片


▽二层平面图,2nd Floor Plan

南京岱山小学第20张图片


▽三层平面图,3rd Floor Plan

南京岱山小学第21张图片


▽剖面图,Section

南京岱山小学第22张图片


▽立面图,Elevation

南京岱山小学第23张图片


▽建筑细节,Detail Drawings

南京岱山小学第24张图片


项目信息
设计单位:南京大学建筑与城市规划学院/周凌工作室,南京长江都市建筑设计股份有限公司
主设计师:周凌
设计团队: 吴仕佳、杨海、汪愫憬、邹丰、应超、张茹、李红瑞、陈婷婷
建筑面积: 11,910㎡
项目名称:岱山小学
项目年份:2015 年
业主:南京商贸房地产开发有限责任公司
地点:中国,江苏,南京,雨花台区西善桥街道
摄影: 侯博文Daishan Primary School
Project information:
Design Studio:
School of Architecture And Urban Planning, Nanjing University /Atelier Zhouling
Nanjing Changjiang Metropolitan Design CO. Ltd
Principal Architect: ZHOU Ling
Design Team: WU Shijia, YANG Hai, Wang Sujing,ZOU Feng, ZHANG Ru,Li Hongrui, Chen Tingting
Floor Area: 11,910 ㎡
Project Name: Daishan Rrimary School
Completion Time: 2015
Location:Nanjing, Jiangsu, China,
Photographer: HOU Bowen

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

设计头条 (3049 articles)


IMPstudio (12 articles)


建筑 (9702 articles)


教育建筑 (591 articles)


小学 (38 articles)


立方体 (10 articles)


2015 (785 articles)