网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第1张图片

Rehabilitation of Louis Figuier / NAS architecture

由专筑网李韧,韩平编译

来自建筑事务所的描述:维克多·雨果学校是法国蒙彼利埃市最古老的学校。校方领导需要将其进行改造,从而更新其入口,并重新组织当前混乱的活动设施。改造的目的是通过设计一个全新的空间,来带动校园的流动性,并且更高效地利用原有空间。建筑师在校园的中央设置了一个不规则的悬挂式庭院,人们通过庭院可以进入到建筑的各个部分。这个庭院也兼具操场的功能,既是空间的分离,也是其内在的联系。

Text description provided by the architects. Victor Hugo school group is the oldest school in the city of Montpellier. The school group needed a rehabilitation in order to update its accessibility, create new classes and reorganize the playgrounds encumbered by a multitude of unused items. The aim was to formulate a project around a new articulation, able to introduce a fluidity in movements while bringing new spaces in an already dense islet. This articulation takes form from a suspended courtyard arranged in the center of the island which gives access to the whole building. This element also functions as a playground, a separative and a common place between the two schools

廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第2张图片
Courtesy of NAS architecture

廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第3张图片
底层平面图/Ground Floor Plan

廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第4张图片
Courtesy of NAS architecture

悬挂庭院的原理类似桥梁,通过有限的支撑节点将其固定,人们位于其中拥有开阔的视野与活动空间,建筑师还将一些边角空间设置为存储以及卫生区域。建筑形态简约而坚固,结构元素形成了混凝土基础,巨大的柱子支撑着下方通道。为孩子们的安全而设置的护栏呈现赭色的流线型,就每个项目来说,建筑的立面形态与色彩都不尽相同。庭院的栏杆扶手通过V形支柱支撑,孩子们在这里能够具有良好的景观视角。在其中,建筑的光影感随着每天太阳的变化而变化。

Built as a bridge, the number of support points of the suspended courtyard is very limited, freeing the view between the two playgrounds and using the structural points as storage and sanitary premises. The architectural identity is simple and robust where the structural elements form a base of raw concrete and large poles support the passageways. The guardrails, designed for the safety of children, form an ocher-colored ribbon, recalling the shades of the façade, which follow each variation of the project. Based on a V-shaped structure supporting micro-perforated plates, these guardrails protect as much as they allow to see. The transparency varies with the hours of the day, the orientation of the sun, the angle of view and the proximity to the mesh.

廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第5张图片
剖面图/Section

廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第6张图片
Courtesy of NAS architecture

廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第7张图片
Courtesy of NAS architecture

这样的设计方式创造了众多交流空间,而廊道栏杆的高度和疏密程度也至关重要,孩子们能够通过栏杆看到远处的美景和校园的整体形态,这些廊道便是最直接的交通空间,法国蒙彼利埃当地主要为地中海气候,当地天气状况不稳定,因此建筑便为孩子们形成了一个良好的庇护场所,让他们在恶劣天气的情况下能够在室内进行活动。廊道的设置还能够消减大量的室内交通空间,让人们的流线交叉循环,同时还有利于自然通风。

This constant filter makes it possible to create one-off intimacies without ever being restrictive because, despite a height that is quite important for young children, it allows you to see through, you can read the existing façade from the courtyard and see the whole from the school from the corridors. These corridors have been largely designed to provide places of life usable by students and teachers beyond the simple circulation. The Mediterranean climate of Montpellier has been a constraint factor solved by the architecture with caps protecting people’s movements during bad weather as well as classrooms, by playing on the shadow on hot days. The corridors also made it possible to eliminate a large number of interior circulations, thus transforming single-oriented classes into crossing spaces to favor natural ventilation.

廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第8张图片
Courtesy of NAS architecture

公共建筑的修复项目对于现代社会来说是一个巨大的挑战。对于建筑师来说,其难点在于并不应该一味地强加功能,而是应该设计建造高质量的空间来呼应原有的传统与文脉,从而让空间从本质上真正得到提升与转变。

The rehabilitation of public buildings is a real challenge for our contemporary society and a necessary response to urban sprawl. It seems important to us to succeed in changing the existing heritage of downtowns by producing quality spaces without freezing their functionality, thus promoting a constant and perpetual evolution of places.

廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第9张图片
Courtesy of NAS architecture

廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第10张图片
Courtesy of NAS architecture

廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第11张图片
Courtesy of NAS architecture

廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第12张图片
Courtesy of NAS architecture

廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第13张图片
Courtesy of NAS architecture

廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第14张图片
主平面图/Master Plan

廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第15张图片
一层平面图/1st Floor Plan

廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第16张图片
剖面图/Section

廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第17张图片
立面图/Elevation

廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第18张图片
细节/Detail

廊道空间的巧妙运用丨法国蒙彼利埃Louis Figuier修复项目第19张图片
细节/Detail

建筑设计:NAS architecture
地点:法国,蒙彼利埃
主创建筑师:Hadrien BALALUD DE SAINT JEAN, Guillaume GIRAUD, Johan LAURE
面积:1000.0 m2
项目时间:2017
制造商:Jansen
客户:City of Montpellier
机械工程:SETI
合作方:ARTEBA

Architects: NAS architecture
Location: 4 Rue Farges, 34000 Montpellier, France
Architects in Charge: Hadrien BALALUD DE SAINT JEAN, Guillaume GIRAUD, Johan LAURE
Area: 1000.0 m2
Project Year: 2017
Manufacturers: Jansen
Client: City of Montpellier
Engineer: SETI
Coordinator: ARTEBA


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (8719 articles)


教育建筑 (530 articles)


学校 (140 articles)


法国 (502 articles)


蒙彼利埃 (12 articles)


2017 (664 articles)


NAS architecture (3 articles)


混凝土 (2140 articles)


改造项目 (47 articles)