网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
退一步海阔天空!各退一步,城市也更加美好第1张图片

巴黎城市酒店
City Hotel Paris / Hardel Le Bihan Architectes

由专筑网李韧,曹逸希编译

来自建筑事务所的描述:该项目位于巴黎北部城市重建区Porte Pouchet的一条延伸大道上,拥有148间客房的Odalys公寓酒店的建筑长边立面面向城市道路,其即将成为Porte Pouchet区域的一部分。该项目是区域内大型城市街区发展规划的一部分,由城市规划事务所TVK和设计师Michel Guthmann合作完成。

Text description provided by the architects. In an area of urban redevelopment alongside the northern stretch of Paris' boulevard périphériquering-road at Porte Pouchet, the long facade of the Odalys City*** 148-room apartment hotel faces onto what is soon to be Place Pouchet. The project is part of a larger scheme for a zone of urban development directed by urban planners TVK and Michel Guthmann.

退一步海阔天空!各退一步,城市也更加美好第2张图片

Hardel Le Bihan建筑事务所为这座酒店的体量和立面设计构思了3种方案:

The massing and envelope of Hardel Le Bihan's architectural proposal for the hotel address three issues:

退一步海阔天空!各退一步,城市也更加美好第3张图片

不同空间和尺度的布局在一开始看起来有些难以统一,因为这是一个规模较大并且功能种类繁多的区域,周边还有périphérique大道等基础交通设施和许多办公建筑,另外还有现代感十足的社区幼儿园。基地的边缘靠近périphérique大道,其下方现存一个广场,同时与周边的住宅建筑有一定的退距。

The arrangement of assorted spaces and scales, at first glance difficult to unite, within a sprawling and varied area that goes from the metropolitan infrastructure of the boulevard périphérique and vast office buildings, to the more human, residential scale of Rue Rebière, a local nursery of contemporary architecture. The pointed edge nearest the périphérique indicates the presence of the square below, while keeping a low profile out of courtesy to the neighbouring residences.

退一步海阔天空!各退一步,城市也更加美好第4张图片
平面图/Floor Plan 1

建筑场地与周边Borel公寓保持有一定的距离,这座新建筑环绕着周边的社会住房,并为居民们退让出景观视距。在两座建筑的外墙面相邻处,建筑师也进行了精心的设计,在四层以上的上部空间,就不再设置面朝公寓的卧室。

Respect for the visual comfort and privacy of the residents of the Borel flats to the rear of the site. The new building wraps around the block of social housing, always keeping a polite distance. It is organized so as to leave distant views for the residents. Where the facades of the two buildings are closest, it is carefully designed for discretion: from the 4th floor up, no bedroom face onto the flats.

退一步海阔天空!各退一步,城市也更加美好第5张图片

建筑场地有一定的坡度,建筑师因此将整个项目分成两个部分,较低的区域主要设计功能为购物中心,这也服务于周边的居民。这座附属建筑的立面由木材建造而成,并且有着绿植屋面。在新建筑的后方,建筑师还设置了一个造型独特的悬挂式防火疏散楼梯,让整座建筑看上去更加精致。

为了减少广场的噪声影响,相比起传统的隔离设施,建筑师为建筑立面添加的是长条形金属幕墙,这样能够更加有效地消除城市街区的噪音干扰。这样的设计还能够为冰冷沉寂的城市边缘地带带来些许活力,创造出热闹的氛围。

The slope of the site prompted the architects to split the project: a lower building is occupied by a shopping center, helping to distance the development from the flats. Around this annex building, which is clad in timber and has a green roof, a garden has been made and planted with trees. At the back of the new building, the hanging fire escape is a design feature in its own right, providing the flats with a carefully detailed neighbour.
Reducing acoustic reverberation in the future square. Rather than creating additional disturbance, the undulating metal cladding of the long facade contributes to urban comfort by diffracting traffic noise. This wave was also designed to bring a bit of joy into this cold and impersonal zone on the city's edge.

退一步海阔天空!各退一步,城市也更加美好第6张图片
剖面图/Section

很明显可以看出,在这个项目中,尽管在一层平面设置有商店、六层设置有餐厅,建筑师仍然十分强调长边立面的表达。为了避免长条形窗户的单调性,建筑师将它们分成了几个不同的组别,并且将沿街面的立面尽量开敞。

The program imposes a long and monofunctional facade, despite the presence of shops on the ground floor and the breakfast room on the 6th floor. In order to avoid the monotony of long lines of windows, they have been grouped into twos or threes, with windows as large as possible along the périphérique.

退一步海阔天空!各退一步,城市也更加美好第7张图片

建筑的演变和功能的变化。建筑室内空间的混凝土地面引导着流线组织,建筑师直接运用了最为纯粹的混凝土形式,既不添加涂料也不抹灰,这样让地面层更加牢固。在建筑的中心设置有核心筒,走廊两端的开窗和电梯竖井能够为室内空间带来自然采光。

Evolution of the building and change of use. Inside, the circulation spaces reveal surfaces of unfinished concrete, neither painted nor plastered, particularly resistant to knocks from baggage, etc. At the center of the building are the lift cores. The long corridors are naturally lit by means of openings in the lift shaft and windows at either end.

退一步海阔天空!各退一步,城市也更加美好第8张图片

走廊和立面墙体为承重构件,但卧室之间则设置的是轻质墙体,建筑师这样做的目的是让建筑在后期能够有功能变更的余地,例如只要拆除楼板就可以满足通高空间的使用需求。

The corridor and facade walls are load bearing, whereas the walls between the bedrooms are lightweight partitions for easy dismantling, a design choice on the part of the architects in case of change of use: large, open floors could easily be created.

退一步海阔天空!各退一步,城市也更加美好第9张图片
平面图/Floor Plan 0

退一步海阔天空!各退一步,城市也更加美好第10张图片
平面图/Floor Plan 2

退一步海阔天空!各退一步,城市也更加美好第11张图片
平面图/Floor Plan 3

退一步海阔天空!各退一步,城市也更加美好第12张图片
平面图/Floor Plan 4

退一步海阔天空!各退一步,城市也更加美好第13张图片
细节图/Detail

退一步海阔天空!各退一步,城市也更加美好第14张图片
细节图/Detail

退一步海阔天空!各退一步,城市也更加美好第15张图片
立面图解/Facade Diagram

建筑设计:Hardel Le Bihan Architectes
地点:法国,巴黎
项目负责人:Magali Lamoureux
面积:6581.0 m2
项目时间:2017年
摄影:Schnepp Renou
制造商:Forbo Flooring Systems, Schüco, Saloni, Pandomo, Lamp Lighting, RESISTEX, EGE
主管建筑师:MOX
项目顾问:EVP (结构设计); IGREC Ingénierie (服务设施 + 工程造价 + 可持续策略); LASA (声学)
总承包商:Legendre
客户/开发商:Groupe Duval
造价:1081.8000万欧元

Architects: Hardel Le Bihan Architectes
Location: Paris, France
Project leader: Magali Lamoureux
Area: 6581.0 m2
Project Year: 2017
Photographs: Schnepp Renou
Manufacturers: Forbo Flooring Systems, Schüco, Saloni, Pandomo, Lamp Lighting, RESISTEX, EGE
Executive Architects: MOX
Consultants: EVP (structure); IGREC Ingénierie (services + quantity surveying + sustainability); LASA (acoustics)
General Contractor: Legendre
Client/developer: Groupe Duval
Cost: 10.818 million €uros


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9371 articles)


酒店建筑 (392 articles)


法国 (524 articles)


巴黎 (221 articles)


2017 (748 articles)


木材 (2310 articles)


混凝土 (2243 articles)