网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第1张图片


AG汇创为香港中文大学设计的艺术博物馆扩充项目——“艺文阁”方案在国际竞赛中进入最终角逐。设计方案旨在将艺术融入中大的知识生活,并通过策展空间、艺文教室、公共开放空间和自然景观的相遇,打造出一个富有中大历史和情感的艺术旅程。

AG is one of the finalists for concept design of Art Pavilion in CUHK. The mission of the Art Pavilion is to integrate art into the intellectual life of CUHK. We design the Art Pavilion as an unfolding spatial journey of art encountered by the natural sceneries, exhibits, classrooms, communal encountering along.

▼ 建筑与开放空间   Architecture Vs Open Space
展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第2张图片


▼ 项目鸟瞰  Project Aerial View
展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第3张图片


▼  基地分析  Site Analysis

展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第4张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第5张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第6张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第7张图片


艺术与人文的结合

艺文阁的使命是将艺术融入中大的知识生活。新的艺术展览馆将成為整个艺术博物馆群的重要一环,是专门为跨界教学的新平台,使博物馆工作与学校课程相结合。故此,设计遵循将新建筑体量与博物馆群充分融为一体的概念,将画廊转变为课堂,不仅让学生可以在日常接触到原创艺术作品,也更好的促进了艺术创作、策展、教学和学习等工作的进行。新设的艺术展览馆与现有画廊的无缝连接,创造了一个可扩展、有凝聚力的旅程,同时也为未来教学楼扩展预留链接,使其成为百万大道旁的艺术与人文结合的场所。

Art Pavilion
The new Art Pavilion is part of the greater whole Art Museum Cluster. It is new place setting specifically designed for the pilot cross-disciplinary co-teaching program to align museum work with school curriculum, transform galleries into classroom and engage students with original artworks, promote art-making, curating, teaching and learning. The design seamlessly connected to the existing galleries to create an expanded and cohesive journey, yet set a potential link to the future extension of the Teaching Building to become an Art & Intellectual Hub along the University Mall.

展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第8张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第9张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第10张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第11张图片


连接性和可通达性

艺文阁与艺术博物馆在不同楼层创造了多个接入点,将百万大道与大学道紧密地连接起来,设计不仅提供了无障碍通道(BFA),也為校园规划了一个全新的学习旅程。同时设计沿着大学道提供了一个景观通廊,将学生从文化广场通过艺术展馆引到艺术博物馆与主校园的其它地方,从而建立起的一种微妙且连续的视觉关系。

Connectivity & Accessibility
The new Art Pavilion synergistically connects with Art Museum to create multiple access points on various levels at University Mall  & University Avenue to enhance publicity. The new Art Pavilion also serves as part of the whole journey as well as a Campus Public Connector and Barrier Free Access (BFA) between University Mall & University Avenue for enhanced campus connectivity and accessibility. The design provides a landscape ramp along University Avenue to Cultural Plaza, directly lead public to the Art Museum or University Mall though the Art Pavilion.

展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第12张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第13张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第14张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第15张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第16张图片


策展空间vs自由空间

艺文阁在功能划分上分为策展空间和自由空间。其中策展空间包括博物馆级展览厅和艺文教室;自由空间则包括咖啡厅、艺术家工作室、工作空间和开放式活动的多功能平台。位於上方的策展空间作为整体的建筑形态,悬浮在一个开放和质朴的自由空间之上,且自然地接合到景观斜坡之上,在与百万大道上的建筑群形成呼应的同时呈现出一种富有动态的视觉张力与完整的空间序列。

Curated Space vs Free Space
We classified the Art Pavilion functions as two types of spaces, Curated Space & Free Space.Curated Space includes museum grade exhibition galleries cum teaching classrooms.Free Space includes cafe, artist studio, workshop, open terrace and public circulation.On the upper datum, Curated Space is expressed as a timeless and monolithic mass, echoing with the timeless University Mall building clusters, hovering on top of the Free Space which is more open and rustic, naturally anchoring to the landscape slope on the lower datum.  

展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第17张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第18张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第19张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第20张图片


灵活性和公共性

在空间设计上,为了促进跨界教学的计划,同时也可以让更多的学生参与到艺术当中,我们通过模块化的空间规划、天花轨道系统,设计出可灵活多变的展览空间,让展览空间可以随现场功能需求变成各种大小和分区形式的展示空间或教室。在为了进一步让游客和公众融入校园的日常生活,设计策略整合了一系列丰富而多样的参观体验,以自由空间通过景观通廊、开放平台及连接文化广场和百万大道的大台阶规划出不同的公共空间,如咖啡室和艺术家驻场工作室,在促进了非正式的互动、展示和交流活动的同时也承载了人与人和人与艺术之间意想不到的相遇。

Flexibility vs Publicity
Coherent and align with the mission of the Art Pavilion to promote pilot co-teaching program and engage greater public with art. We design the Curated Space with maximized flexibility and changeability with modular spatial planning and ceiling track and partition system. So the Curated Space can be easily turned into galleries or classroom in various sizes and zoning format. To further engage with the visitors and public from everyday life of the campus, Free Space promotes informal interaction, unexpected encountering and communal events by planning the cafe and artist in residence workshop and studio along the public path, open terrace and grand steps linking Cultural Plaza and University Mall.

展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第21张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第22张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第23张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第24张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第25张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第26张图片


空间语境下的对话

位于百万大道和大学道之间的艺文阁微妙地与斜坡上的景观结合,一半的建筑体量与坡地融合,三层的展览空间悬在上方,展览空间以整体的体量与建筑群呼应,其形态和窗户小心地与周边场地和景观进行着视觉对话。从地面开始,它以一个视觉上的开放,朝向文化广场的LED展示,在做艺术活动推广使用的同时也创造了一种空间语境下的诗意对话。沿着连接桥到达阳台和电梯的大堂,视觉轴线将山上的绿色景观尽收眼底,于顶层的阳台远眺马鞍山全景以及回望中国文化研究所和百万大道。虽然展馆的规模不大,但是在当中通过景观、视觉轴线和自然日光注入和带领,却使其成為一个富有中大历史和情感的艺术旅程,与校园环境产生空间对话。

Spatial Dialogue with the Greater Context
Situated between University Mall and Avenue the Art Pavilion maintains a subtle profile in the landscape, nearly half is merged with landscape slope, with 3 levels of Curated Space hovering above. The Curated Space, expressed in a monolithic massing echo with the building clusters yet its form and perforation is reflecting the interior journey to create visual dialogue with the site axis. From the ground up, it has a visual opening and LED integrated wall facing towards the Cultural Plaza to create dialogue and for art event promotion use. Balcony along the connecting bridge and lift lobby provide a glimpse of greenery towards the mountain. Terrace on the top floor embrace the panoramic view towards Ma On Shan as well as a chance to glimpse back towards the ICS and University Mall at the end of the art journey. Although the pavilion is small in scale, visitors are guided through a historical and emotional journey, characterized by views, axis, and infusion of natural daylight in order to relate oneself to the greater whole campus context.  

展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第27张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第28张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第29张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第30张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第31张图片


邂逅奇妙旅程

我们设计的艺术展馆,不单是传统的多功能展室组成的白盒子博物馆,而是一个由自然景观、展品、教室、公共空间相遇形成展开的艺术空间之旅。这段旅程与现有的画廊连接,极大的扩展和丰富了整个参观路线。作为专门为罗桂祥艺文阁而设计的艺术人文场所,它就像一幅展开的中国画,我们称之为“黄盒子博物馆”。

Unfolding Journey for Unexpected Encountering
Instead of a traditional White Box museum of compartmented exhibition rooms, we design the Art Pavilion as an unfolding spatial journey of art encountered by the natural sceneries, exhibits, classrooms, communal encountering along. The path can be operated by itself but also can be linked with existing galleries to extend and enrich the entire visiting routes. We call it Yellow Box museum, like an unfolded Chinese painting, an authentic spatial design specifically for Lo Kwee Seong Art and Culture Pavilion.

展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第32张图片


展览与教学的再连接,一场艺术与人文的交叠第33张图片


项目全称  |  香港中文大学艺文阁(竞赛项目)
项目地址  |  中国 · 香港
建筑面积  |  3300 平米
项目类型  |  艺术展览与教学
设计单位  |  香港汇创国际建筑设计有限公司
设计主创  |  吕达文、蔡晖、罗晋伟
设计团队  |  黄志强、何雅皓、黄丽云、董凯琪

Project name  |  The Chinese University of Hong Kong Art Pavilion
Project location  |  Hong Kong, China
Site Area  |  3300㎡
Program  |   Art Exhibition and Education
Architects  |  Atelier Global Limited
Lead Architect  |  Frankie Lui、 Larry Tsoi 、 Justin Law
Team members  | Will Huang、Michelle He、Liyun Huang、Cage Tung


来源:本文由香港汇创国际建筑设计有限公司提供稿件,所有著作权归属香港汇创国际建筑设计有限公司所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10843 articles)


教育建筑 (672 articles)


展览 (512 articles)


教学 (4 articles)


中国 (1577 articles)


香港 (120 articles)