网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
树林里的空地,孩子们的天堂丨Groenendaal小学公园教室第1张图片


Groenendaal Primary School Park Classrooms / HUB

由专筑网小R,王雪纯编译

来自建筑事务所的描述:HUB事务所曾负责过一项将一座历史城堡改造为Groenendaal大学附属中学的项目,建成之后,大学又委托HUB事务所为附属小学设计新教室。项目场地位于城堡场地上的一个较为隐蔽的部分,靠近池塘。因此建筑师设计了一座轻盈的建筑,既在环境之中有着一席之地,同时也最大限度地利用了场所特征,提供特别的学习环境。

Text description provided by the architects. After successfully renovating a historic castle into a secondary school for the Groenendaal College, the client asked HUB to design additional classrooms for the primary school pupils. The site is located within a sheltered part of the castle grounds, near the pond. We designed a light-footed pavilion that carefully positions itself within this delicate context, while simultaneously making maximum use of its location in order to create an exceptional learning environment.

树林里的空地,孩子们的天堂丨Groenendaal小学公园教室第2张图片


盘点完场地中树木颗数种类之后,事务所才敲定了新教室的位置,为了尽量减少建筑占地面积,平面设计必须十分紧凑。4间教室与倾斜的屋面组合在一起,与公园里的树木形成对比。

The final location of the new classrooms was determined after a meticulous tree inventory. We opted for a compact floor plan in order to reduce the ecological footprint as much as possible. Together, the four classrooms form a pavilion with a tilting roofline that contrasts pleasingly with the trees in the park.

树林里的空地,孩子们的天堂丨Groenendaal小学公园教室第3张图片


树林里的空地,孩子们的天堂丨Groenendaal小学公园教室第4张图片


公园教室有着很高的可持续发展潜力,建筑师希望能尽量减少能源消耗,同时采用循环施工技术,建筑的主体结构为交叉层压木材(CLT),建筑师选择了环保类饰面材料,兼顾其易于拆卸维修与更换的属性。在可持续方面上,Groenendaal学院几乎成为了未来学校建筑设计发展的典范。

The Park Classrooms have high sustainability credentials: we designed them with a view to minimising energy consumption and used circular construction techniques. The main structure consists of CLT (Cross Laminated Timber) and we selected all other finishing materials in function of environmental friendliness and ease of dismantling for maintenance or replacement. In this respect, Groenendaal College can serve as an example for future school buildings.

树林里的空地,孩子们的天堂丨Groenendaal小学公园教室第5张图片


树林里的空地,孩子们的天堂丨Groenendaal小学公园教室第6张图片


树林里的空地,孩子们的天堂丨Groenendaal小学公园教室第7张图片


公园教室专为年龄在6至7岁的儿童设计,这个年龄段的儿童很难适应大面积的学校环境。设计方案的特点在于一个集合空间,整个建筑通过天窗的自然采光来实现照明,几个教室也可以拼接起来举办活动,像一个公共的起居室那样对孩子们开放。环绕着这个空间的4间教室有着两扇外开门,孩子们可以进入室外的公园区域。通过这种方式,孩子们可以在熟悉的教室外部空间学习或玩耍。

The Park Classrooms are intended for children aged between 6 to 7 years old, who are often slightly uncomfortable within a large school environment. We have taken this into account. The spatial concept is characterised by a centrally located collective space, naturally lit by a festive skylight, in which the children are welcomed but where cross-classroom work can also take place. This is akin to a shared living room. The four classrooms that surround this space all have double external doors that give access to a covered outdoor area in the park. In this way, the children can also work or play outside, in the immediate vicinity of the familiar classroom environment.

树林里的空地,孩子们的天堂丨Groenendaal小学公园教室第8张图片


树林里的空地,孩子们的天堂丨Groenendaal小学公园教室第9张图片


就材料而言,建筑内部有着“斯堪的纳维亚学院”风格,为了呼应风格体系,建筑师没有使用过于浮夸的色彩与材料,而是保留材料的自然特征,让其具有识别性,同时优先考虑材料的触觉效果。这些设计原则都很好地提升了孩子们的使用感受,也提升了孩子们的幸福感。

In terms of materials, the interior is in keeping with the ‘Scandinavian School’. By following this tradition, we consciously avoided a provocative use of materials and colours and instead opted for natural components, used them in recognisable ways, and prioritised their tactile qualities. These principles have contributed greatly to the appropriation of the school by the children, and to a sense general well-being within the learning environment.

树林里的空地,孩子们的天堂丨Groenendaal小学公园教室第10张图片


树林里的空地,孩子们的天堂丨Groenendaal小学公园教室第11张图片


树林里的空地,孩子们的天堂丨Groenendaal小学公园教室第12张图片


树林里的空地,孩子们的天堂丨Groenendaal小学公园教室第13张图片


树林里的空地,孩子们的天堂丨Groenendaal小学公园教室第14张图片


树林里的空地,孩子们的天堂丨Groenendaal小学公园教室第15张图片


树林里的空地,孩子们的天堂丨Groenendaal小学公园教室第16张图片


树林里的空地,孩子们的天堂丨Groenendaal小学公园教室第17张图片


树林里的空地,孩子们的天堂丨Groenendaal小学公园教室第18张图片


建筑设计:HUB
地点:比利时
类别:可持续建筑
主创建筑师:Bart Biermans & Koen Drossaert
设计团队:HUB
面积:325.0 ㎡
项目时间:2019年
摄影:David Jacobs
客户:KOBA vzw
工程师:Thys Bouwprojecten
合作方:Util, Esta

Architects: HUB
Location: Gagelveldenstraat 71, 2170 Merksem, Belgium
Category: Sustainability
Lead Architects: Bart Biermans & Koen Drossaert
Design Team: HUB
Area: 325.0 ㎡
Project Year: 2019
Photographs: David Jacobs
Clients: KOBA vzw
Engineering: Thys Bouwprojecten
Collaborators: Util, Esta

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10835 articles)


教育建筑 (672 articles)


小学 (44 articles)


教室 (10 articles)


比利时 (158 articles)


2019 (422 articles)


木材 (2738 articles)


可持续建筑 (37 articles)