网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
Appreciation towards KAVAKAVA for providing the following description:

建于旧城遗址上的新大学同时记录了旧城的消逝与重建。

背景:Narva是俄罗斯和爱沙尼亚共和国的边境城市。17世纪,处在瑞典统治之下的Narva达到了其鼎盛时期,发展了具有巴洛克风格的新城市中心。二战期间,旧城被破坏殆尽,战争结束后,一个现代化城市在被摧毁的废墟上冉冉升起。当时,战争刚刚结束,Narva的本地民众被阻止进入城内,而迎来了一批从前苏联来的新居民。

New university built into destroyed old town area records both the absence of the Old Town and it’s rebuilding.

ContextNarva is a border city between Russia and Estonia. Prosperity of the city was in 17th century, when under the Swedish reign new baroque-style citycenter was developed. The Old Town was destroyed during WWII and after when it was demolished and replaced with modernist city. After the war local people were not allowed to return to the city, new habitants were brought in from Soviet Union.







位置大学建在Narva的旧城遗址上,其主立面朝向市政广场。建筑体前的广场以前是证劵大楼所在地,现在成为通往大学的主入口。

Site The college is built on the area of Narva’s no longer existent Old Town with the main fa?ade opening towards the Town Hall Square. In front of the building is a square, marking the site of the former stock exchange building and creating main entrance to the college.







理念主要的设计理念是清晰地留出原证劵大楼体量的位置。新建筑包括两个概念部分—一是“重建”的虚拟证劵大楼,另一个则是实体的大学建筑。旧证劵大楼笔直地耸立在城市中央,有一部分甚至掩盖了市政厅的主立面。新的设计方案精确地保留了证劵大楼的位置,但用概念性的空间取代了前实体建筑,让市政厅在广场上独领风骚。

ConceptMain idea is to clearly mark the historical volume of the stock exchange building. New building consists of two conceptual halves – first half is thestock building reconstructed as a void and another half is a material building, new college itself.

The old Stock Exchange Building was situated straight in the centre of the town and covered partly even Town Hall's main facade. New solution records exactly the situation but replaces former mass by conceptual void and allows the Town Hall to dominate on the Square.







建筑新建筑的设计直接参考了前证劵大楼的风格。喜庆的白色混凝土主立面与证劵大楼巴洛克风格的正立面相对着两相呼应;向上突出的射线状鸟嘴形屋顶与证劵大楼人字形屋顶形成对比。大学建筑前的证劵大楼旧址成为了新的广场。带有“颠倒”屋顶的新楼立面勾勒出证劵大楼曾经的轮廓。

BuildingNew building refers directly to the Stock Exchange Building that stood there before. The previous building’s Baroque front elevation is marked by“in reverse” form on the College’s new festive main facade, which is cast in white concrete. Its projecting beak-shaped roof follows the gable line and roof of the Stock Exchange Building in reverse. As a result, new square is formed in front of the College i.e. on the site of the Stock Exchange Building. New main fa?ade with the “reversed” roof draw out the contours of the Stock Exchange Building that used to stand here.







大学建筑体其他三面采用朴素的外观,这是为了模仿Narva旧建筑的特色风格—仅有门窗框架的普通石墙结构。新建筑涂有灰泥的砖墙上规则地分布着一排排窗户,窗子的不同尺寸为严格的布局带来了一丝细微的变化。面向庭院的玻璃墙为安静的小建筑体量赋予了光亮和空间感。

The rest of three sides of the building have discreet appearance. The aim behind them is to follow the fa?ade style characteristic to old Narva, which had mostly plain stone walls without subdivisions with only door portals and window frames rising upwards. There are regular window–openings inthe plastered brick walls of the new building, nuances are added to strict layout by the various depths of the windows. Glass walls looking towards the courtyard create a light and spacious impression inside a quite small building.









建筑内部布局紧凑而清晰,其目的是为了营造一种学术性但并不正式的氛围。宽敞的大厅内布置着大阶梯,构成学生课间互动的背景。内部循环系统围绕着庭院设置。

位于广场下方的证劵大楼旧地下层重新恢复使用,部分进行了重建。中心房间呈拱形,与原来的结构相似。地下室空间用来举办展览和活动。

The interior is compact but instantly recognizable – its purpose is to create an academic yet non-formal environment. Spacious foyer has solved aslarge steps to create a suitable background for the students’ interaction between the lectures. Inner circulation has been arranged around the courtyard.Old basement of the Stock Exchange under the square is restored and partly rebuilt. Central room is vaulted similarly to the original one. The roomswill be used for exhibitions and events.

























Location: Raekoja plats 2, Narva, EstoniaArchitects: Siiri Vallner, Indrek Peil, Katrin Koov KAVAKAVA (team Heidi Urb, Maarja Tüür, Andro M?nd, Sten Mark M?ndmaa, Helina Lass)Interior design: Hannes Praks Structural engineer: Maari Idnurm, Siim Randm?e EEB OüProject time: 2005 – 2012Plot surface: 2 812m2Built surface: 2 109m2Building neto surface area: 4741m2Client: University of TartuPhotos: Kaido Haagen, Anu Vahtra

Main contractor - YITFacing brick, brick pavements – WienebergerConcrete elements – E-Betoonelement (Consolis SAS Concern)Floor covering - limestone tiles, oak hardwood floor, Marmeleum linoleum Interior walls - Safran traditional lime-plaster, Cinca ceramic tilesCeiling systems - Fellert acoustical plaster, Ecophon acoustical ceilinglighting (material/product/supplier): Halla, Targetti, RZB, Ensto, Glamox, Disano, Simes, BegaIronwork - blacksmiths Risto Tali, Rait Siska sanitary equipment - Gustavsberg, Oras





↑ 平面图 Floor plan






↑ 平面图 Floor plan






↑ 平面图 Floor plan






↑ 主立面 Main facade






↑ 上:立面图  下:剖面图  Above: elevation Below: section






↑ 立面图 Elevation

MORE: KAVAKAVA
via:gooood.hk

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9681 articles)


教育建筑 (588 articles)


学院 (19 articles)


爱沙尼亚 (15 articles)


红砖 (108 articles)


建筑重建 (5 articles)