网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
这个通体漆黑的建筑竟然别有洞天|鹿特丹SG21别墅第1张图片

SG21别墅是一个巨大的拥有草皮屋顶的黑色木质建筑
Villa SG21 is a monolithic blackened-wood house topped with a turfed roof

由专筑网李韧,韩平编译

荷兰工作室FillieVerhoeven Architects近期完成了鹿特丹附近的一个别墅项目,该建筑有着不对称的山墙,外立面包裹着黑色木材,上面设置有一些玻璃开口。

Dutch studio FillieVerhoeven Architects has completed a house near Rotterdam featuring an asymmetric gabled form clad entirely in blackened timber and incorporating large glazed openings on all sides.

这个通体漆黑的建筑竟然别有洞天|鹿特丹SG21别墅第2张图片

FillieVerhoeven Architects设计的SF21别墅毗邻一历史道路,这条道路途径鹿特丹和豪达小镇,两侧是传统的荷兰农村道路。

一些浅沟将靠近荷兰艾瑟尔(Hollandse IJssel)河的平坦景观区域分成几个不同的部分,与建筑相邻的部分则靠近道路,后方则是一些点缀着灌木的茂密草原。

FillieVerhoeven Architects designed Villa SG21 for a plot situated next to a historic road that passes through an area of typical Dutch countryside between the cities of Rotterdam and Gouda.
The flat landscape close to the Hollandse IJssel river is divided into lots separated by shallow ditches, with the property positioned close to the road and looking back towards lush grasslands dotted with trees and bushes.

这个通体漆黑的建筑竟然别有洞天|鹿特丹SG21别墅第3张图片

地方规划条例严格规定,建筑体量不得超过1000立方米,并且应当运用倾斜的屋顶来呼应当地的传统。

为了按照业主的意愿设计出大胆简约的建筑,同时满足规范要求,建筑师充分了解了当地的农业文化遗产文献以及当地的细部设计手法。

Strict local planning regulations dictated that the building must not exceed a volume of 1,000 cubic metres and should include a sloping roof to fit in with the local vernacular.
To achieve the bold, minimalist aesthetic desired by the owners while appeasing the planners, the architects combined references to the area's agricultural heritage with contemporary details.

这个通体漆黑的建筑竟然别有洞天|鹿特丹SG21别墅第4张图片

“简约精致的细节与双坡顶的建筑体量相结合,从而形成了低调的建筑外观,让业主能够居住在这个完美、简约但却神秘的空间中。”工作室负责人说。

建筑师并没有直接运用一个完整的山墙形态,建筑的顶部略有偏移,一层的坡度较陡,可达到一层屋顶的水平标高,而另一层则较为缓和,达到二层屋顶的水平标高。

建筑师还通过智能的规划方法让建筑的外部结构最大限度地利用场地空间,而内部空间仍然不超过规范要求。

"Minimalistic and elaborate details combined with the sturdy shape of a barn gives the design its chic and modesty that seemed to work best in lazy, easy but mysterious black," said the studio.
Instead of a typical gabled profile, the building features an offset roofline that accommodates two levels on one side of the house and slopes down gradually to the height of a single storey on the other.
An intelligent approach to the planning also allowed the external structure to maximise the available space on the plot, while the internal volume remains within the designated limits.

这个通体漆黑的建筑竟然别有洞天|鹿特丹SG21别墅第5张图片

建筑师说:“为了保持房屋体积不超过当地的建筑规范,通过将建筑门窗开洞的方式,将建筑体积数减至1000立方米以内。”

建筑的室内十分宽敞,因为建筑师并没有在室内设置结构柱,而是通过承重墙来承担屋顶的重量。

每一个木材立面都开有大窗户,入口、玻璃门都隐藏在滑动木板后面。

"To keep the house's volume within the local building code, the windows and doors at ground level are set back to a distance that matches the volume to exactly the allowed 1,000 cubic meters," said the architects.
The interior's spacious and minimal appearance is enhanced by a lack of structural columns, which is the result of load-bearing walls being used to support the thick cross-laminated timber roof.
Each of the timber facades incorporates large windows, including the entrance where a glazed door can be concealed behind a sliding wooden panel.

这个通体漆黑的建筑竟然别有洞天|鹿特丹SG21别墅第6张图片

建筑的起居室运用了“荷兰最大的滑动门”。

这个滑动门跨度约十米,其中包括两个玻璃面板,每块重量超过500公斤,但厚度却只有20毫米。

The main living area is lined with what the studio claimed is "probably the largest sliding door ever made in a residential house in Holland".
This full-height sliding surface spans approximately ten metres and comprises just two glass panels that each weigh over 500 kilograms, despite being only 20 millimetres thick.

这个通体漆黑的建筑竟然别有洞天|鹿特丹SG21别墅第7张图片

除前后门外,立面上的所有玻璃都可滑动,从而增强室内和周围环境之间的联系。

建筑师通过运用薄玻璃来形成整体简约的美感,这也增加了许多细部亮点,包括隐蔽的门把手和隐藏得近乎完美的通风系统。

由于荷兰的潮湿气候和较低的地势,建筑师为建筑设计了许多草地,另外,建筑师还设计了草坪屋顶,让周围的绿地如同花园般郁郁葱葱,并且还延伸到屋顶上方。

摄影:Francois Verhoeven

All of the glazing set into the elevations except for the front and back doors can slide open to enhance the connection between the interior and the surrounding landscaping.
The narrow profiles of the glazing helps to achieve the overall minimalist aesthetic, which is also reinforced by details including concealed recessed door handles and a virtually invisible ventilation system.
The house's verdant setting is a result of its location in one of the lowest and wettest parts of the Netherlands. The architects chose to complement the surrounding greenery by adding a turf roof that makes it seem as if the garden is extending onto and over the building.
Photography is by Francois Verhoeven.

这个通体漆黑的建筑竟然别有洞天|鹿特丹SG21别墅第8张图片

这个通体漆黑的建筑竟然别有洞天|鹿特丹SG21别墅第9张图片


出处:本文译自www.dezeen.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (8231 articles)


居住建筑 (2589 articles)


别墅 (481 articles)


荷兰 (312 articles)


鹿特丹 (37 articles)


木材 (2057 articles)


玻璃 (1257 articles)