网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第1张图片

REVAHOUSE / MSSM Associates

由专筑网邢子,李韧编译

来自建筑事务所的描述:社会生活方式的急剧变化,使人们对小型、灵活、高效的现代住宅的需求不断提升。这个项目的目的是设计一个生活工作的场所,从而提高生产和家庭生活的质量。设计的第一个挑战是结合工作与家庭生活。私人区域、办公室和主卧室分别位于主屋对面,门厅便成为了连接各项功能的枢纽空间。

Text description provided by the architects. The rapid change of social lifestyle demands a small, flexible, efficient and non-traditional house. The question that has been raised is how a life-work residence can be designed to be able to enhance both productivity and family life. The first challenge of the design is to integrate work and family life seamlessly through the house design. The private areas, the office, and the master bedroom are located separately opposite to the main house, thus creating a seamless open space and a joined function in the middle of the house in the shape of a foyer area.

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第2张图片
© Sonny Sandjaya

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第3张图片
© Sonny Sandjaya

小住宅的设计必须精致,否则会对住宅的质量以及住户的体验感产生重大影响。建筑师的策略是尽可能地增加自然光,加强内部的开放感和轻盈感。此外,这座住宅直接与景观相连,建筑师使用了大面积开窗,从而使视野开阔,同时还运用了自动式窗帘来分隔公共空间和私人区域。

Small dwellings must be carefully designed because rough decisions can have a big impact on the character of the dwelling. The strategies employed is to increase the natural light as much as possible, to give the sense of openness and lightness inside. Moreover, the house provides a direct interconnection with the landscape, with the use of large openings. Automated controlled curtains are used to negotiate the segregation between public and private spaces.

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第4张图片
平面草图/Sketch Plan

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第5张图片
© Sonny Sandjaya

开放式平面能够增强使用者的体验感,因此,不同功能的空间区域由些许交叠,减少了面积的浪费,也增强了室内的流动感,还让各个区域具有多重用途,从而提升空间使用率。建筑师通过设计的策略让光线在整个房子里自由穿梭。这座建筑的另一大亮点是对于景观的优化设计,这得益于建筑良好地理位置。住宅坐落于拥有180度城市景观的小山上,除了对于周边景观的运用,建筑师同样注重于光线的引入和视线的引导。

Open floor plans are chosen in order to increase its use and spatial effect. Therefore, a spatial overlap between different functions can reduce the need for single-purpose spaces and create a floor plan in which spaces flow into each other and can be used as multipurpose areas. This can increase the space’s versatility and efficiency; it also allows light from windows to travel freely throughout the house. The other aspect of this house’s design is an innovative landscaping; the design is benefited from the site’s architectural potential view. The house is located on the hill facing 180 degrees of city view. Instead of sitting and fitting to the existing site, the design tends to dominate and capture the light and view within the site.

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第6张图片
平面草图/Sketch Plan

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第7张图片
© Sonny Sandjaya

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第8张图片
© Sonny Sandjaya

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第9张图片
© Sonny Sandjaya

在项目的后期阶段,戏谑般的灵魂概念是住宅的核心概念,这个家庭对于玩具与家具收藏具有极大的热情,因此住宅中有大量的储物空间。建筑师将精心挑选的轻质混凝土地面与天然法国橡木地板相结合,并且在室内运用了大量落地玻璃窗,室内有一个特别的元素,那便是嵌入式户外玩具柜,这个经过精心设计的小空间增强了整个场地的趣味性。

A secondary aspect that constitutes a decision-important factor in the latter phase of the project is the playfulness souled concept of the house. As a young family with a great passion in toy & furniture collection, the house is configured as a canvas and container for many of furniture & toy designer collection. Careful choices of light concrete floor mixed with natural colored french oak and transparent floor–to-ceiling glass dominate the material schedule. One experimental architectural design element for the house is the embedded outdoor toys cabinet that was designed carefully in order to enhance the playful experience throughout the whole site.

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第10张图片
© Sonny Sandjaya

Reva住宅设置有互联网自动化系统,完全通过手持设备进行控制,并能充分适应环境。 暖通空调系统能够自动检测室外温度,根据全天不同时期的日照方向,窗帘能够按需启闭,从而提高暖通空调的工作效率,减少室内的热量。根据未来的节能发展趋势,建筑师还计划为这座住宅安装太阳能供电系统。

Revahouse is built with an interconnected network automation system that is fully controlled via handheld devices and adapt to the environmental conditions. The HVAC system is designed in order to automatically detect the outdoor temperature informed by internet-based information, the curtains will automatically close and open during the day & night depending on the sunlight direction throughout the day in order to gain efficiency for the HVAC and reduce the heat inside the house.The next installation program for the house is an active solar-powered one, driven by high energy costs and development of energy-efficient dwellings for the future of architecture.

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第11张图片
© Sonny Sandjaya

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第12张图片
© Sonny Sandjaya

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第13张图片
© Sonny Sandjaya

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第14张图片
© Sonny Sandjaya

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第15张图片
© Sonny Sandjaya

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第16张图片
© Sonny Sandjaya

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第17张图片
© Sonny Sandjaya

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第18张图片
© Sonny Sandjaya

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第19张图片
场地平面图/Site Plan

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第20张图片
底层平面图/Ground Floor Plan

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第21张图片
夹层平面图/Mezzanine Floor Plan

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第22张图片
剖面图/Section A

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第23张图片
剖面图/Section B

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第24张图片
剖面图/Section C

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第25张图片
前立面/Front Elevation

巨大的玻璃“收纳箱”|印度尼西亚 REVA住宅第26张图片
左立面/Left Elevation

建筑事务所:MSSM Associates
位置:印度尼西亚,三宝垄
主创建筑师: Revano Satria, St March
项目小组: Aurelia Angela, Stephanie Nastasya
面积:222.0 m2
项目时间:2014年
摄影:Sonny Sandjaya, Revano Satria
制造商:Bluescope, Kohler
设计企划:Revano Satria
室内设计师:Revano Satria, Aurelia Angela, Stephanie Nastasya
室内设计公司:Revastudio Interior by RSI GROUP
景观设计:MSSM Associates
承包商:RSI GROUP
结构设计:FLUX Works
机械及电气设计:FLUX Home Lighting Flux Home
场地面积:922 m2

Architects: MSSM Associates
Location: Semarang, Indonesia
Architect in Charge:  Revano Satria, St March
Project Team:  Aurelia Angela, Stephanie Nastasya
Area: 222.0 m2
Project Year: 2014
Photographs: Sonny Sandjaya, Revano Satria
Manufacturers: Bluescope, Kohler
Design Principal: Revano Satria
Interior Designers: Revano Satria, Aurelia Angela, Stephanie Nastasya
Interior Design Firm: Revastudio Interior by RSI GROUP
Landscape: MSSM Associates
Contractor: RSI GROUP
Structure: FLUX Works
M&E: FLUX Home Lighting Flux Home
Site Area: 922 m2


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (8267 articles)


居住建筑 (2599 articles)


住宅 (2084 articles)


印度尼西亚 (27 articles)


2014 (717 articles)


玻璃 (1258 articles)


木材 (2070 articles)