网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第1张图片

斯洛伐克Bernolákovo住宅
House in Bernolákovo / Zitnansky Gonda architects

由专筑网王沛儒,李韧编译

来自建筑事务所的描述。这个项目并不是一个标准的“投资者——建筑师”模式的项目,建筑师也是其合伙人的投资者。两人都曾梦想在首都附近的一个小村庄里有一处休闲自由的住房。

Text description provided by the architects. The project was not a standard investor-architect assignment as one of the authors is also the investor with his partner. Both had dreamt of a non-standard housing in a smaller village near the capital city.

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第2张图片

其目的是利用周围花园和乡村的景色。在房子的内部,建筑师通过充满灵气的环境设计,结合了功能、材料和艺术,因为这两位投资者都是有创造力的专业人士。

The aim was to use the potential of the surrounding gardens and view to the countryside. Inside of the house, an emphasis is placed on the functional, material and artistic aspects with an inspirational environment for creation, as both investors are creative professionals.

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第3张图片

建筑地块面积为446平凡米,其北部区域设置有2辆车的室外停车位、1个室内停车库,以及建筑主入口。建筑前部南侧是一个草坪和花园,可以连接到室内。建筑与环境的关系并非封闭,而是相互对话。

The house itself is on a plot of size 446 m2 set in the northern part along with a stand for 2 cars, a garage and house entrance. The front south half is a lawn and garden connected barrier-free to the interior. The house is not closing itself from its environment, it is communicating with it.

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第4张图片

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第5张图片
平面图/Floor Plans

住宅共2层,一楼是开放式走廊、卫生间、车库和技术室,还有书房、休闲区、浴室和卫生间。在设计布局时,建筑师将室内空间最大程度地开放,这座房子朝向东边,可以充分接受清晨的日光,一楼的房间部分面向外部。这样,室内空间在白天就有着充分的日照。建筑南侧的悬挑屋面在炎炎夏日为使用者遮挡太阳。在冬季,阳光的直射让建筑内部充斥着暖洋洋的气息。

The two-storey family house layout is divided into a ground floor with a living area with an open gallery, toilet, garage and technical room and the first floor with a study, relaxation zone, bathroom and toilet. When designing the layout, emphasis was placed on the maximum openness inside-out. The night-time part of the house is orientated to the eastern side, with the morning sun. The residential part on the ground floor is oriented to all the world sides. This way the interior is illuminated throughout the day.The overhang roof on the south side of the house helps shade the house out of the strong sun during the summer months. In winter months the solar rays are sinking into the interior and this way the house gains more energy.

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第6张图片

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第7张图片
爆炸轴测图/Exploded Axonometric

由于这座建筑独立建造,所以建筑师使用了环境友好型材料,地面层是一个开放的空间,而承重墙主要承担一楼和二楼的荷载,将住宅部分与车库和技术室分隔开来。地板的设计开放自由,只被横墙所分割,另外,木质的屋顶并不承重,主要的荷载传递在周边的砖石上。

Since the object was built independently, it was designed from easily accessible and labor-friendly materials. The ground floor is an open space, where the 1st floor is supported with two load-bearing walls, separating the residential part from the garage and the technical room. The floor is designed as an open space and is divided only by traverse walls - the wooden roof is not supported and lies only on the perimeter masonry.

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第8张图片

建筑立面采用了白色的丙烯酸树脂,在玻璃上涂上了一层黑色的反光完成面,窗框使用了铝条系统,玻璃为黑色,表面光滑,内部有白色的纺织肌理。

The façade is designed in white acrylic with details around windows glazed façade cladding in a black gloss finish. The windows openings are in an aluminum system. The windows are in a black, glossy finish with internal white textile shading.

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第9张图片

建筑的屋顶表面运用了白色的液体薄膜,立面和屋顶的独特形态统一了建筑的整体风格,同时也表达了建筑的自身形态。

The uniqueness of the design of the house supports the surface treatment of a roof made of a white liquid membrane. The unification of facade and roof surfaces unifies the shape of the house and helps to express the architecture of the house itself.

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第10张图片

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第11张图片

室内色彩也十分质朴,每个房间主要运用白色色调,再结合部分的木材细部。

The interior has an austere material solution. Each room has a basic white chroma, and is always complemented by a wooden detail.

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第12张图片

灯光照明在设计、功能和技术方面都很重要,照明设计成为房子的亮点,通过不同的照明系统,建筑师表达了不同的情感与场景,这些灯具都由建筑师自行设计,并提前定制。

A great importance was placed on the element of the interior and the exterior lighting - in its design, function and technical aspects. Lighting becomes the jewel of the house, bringing home high-quality lighting and emotion through various lighting scenes. The lighting is the author's own solution as all the lights have been developed and made to measure.

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第13张图片

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第14张图片

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第15张图片

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第16张图片

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第17张图片

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第18张图片
场地平面图/Site Plan

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第19张图片
模型/Model

两位建筑师自给自足,为自己量身打造悠闲小屋第20张图片
立面图/Elevations

建筑设计:Zitnansky Gonda architects
地点:斯洛伐克
主创建筑师:Márius Žitňansky, Peter Gonda
面积:173平方米
项目年份:2017年
摄影:Matej Hakár

•        Architects: Zitnansky Gonda architects
•        Location: Bernolákovo, Slovakia
•        Architects in Charge: Márius Žitňansky, Peter Gonda
•        Area: 173.0 m2
•        Project Year: 2017
•        Photographs: Matej Hakár
•        Manufacturers: Reynaers Aluminium, Sika, Trespa, Hella

        
出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9696 articles)


居住建筑 (2971 articles)


住宅 (2415 articles)


斯洛伐克 (16 articles)


2017 (777 articles)


丙烯酸 (8 articles)


玻璃 (1578 articles)


木材 (2408 articles)