网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第1张图片

Bradesco Foundation School / Shieh Arquitetos Associados

由专筑网李韧,王帅编译

来自建筑事务所的描述:新的Bradesco基金学校位于巴西圣保罗附近的奥萨斯库,由Shieh Arquitetos Associados操刀设计,该事务所在学校建筑方面有40多年的实践经验,该项目是由一座行政楼改造而成,这座行政楼原来隶属于Bradesco银行,客户要求尽量利用现有的建筑结构,同时为建筑注入新活力,改造后主要用于教育工作。

Text description provided by the architects. The new Bradesco Foundation High School was inaugurated in Osasco, nearby São Paulo Brazil. Designed by Shieh Arquitetos Associados, office with over 40 years of practice and focus on educational architecture, the project converted an administrative building originally occupied by Bradesco bank into a school compatible with the high principles of the Institution. The proposal sought to make the most of the existing structure while using constructive resources that could give new character and life to the building, in order to accommodate educational facilities.

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第2张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第3张图片

建筑师通过立面上的遮阳设施来过滤强烈的光线,从而调节教室内的温度和采光,再结合大型垂直中庭、全新内部楼梯和入口通道,然后将标高较低的一层空间改造成露台与花园。

Some of these strategies were the inclusion of facade pre-shading for thermal comfort and diffuse light filtering in classrooms, adoption of large vertical atria, new internal stairs, new entrance walkway, lower ground floor converted as large patio and garden, among others.

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第4张图片

在方案中,建筑师主要侧重于建筑垂直空间的表达,即学生的流动和天井的空间限定。因此,建筑师将教室放在低楼层,这样能够直接去往露台与餐厅。

Plans were organized to solve some of the challenges imposed on a vertical building: large flow of students and limitation of patios. Hence, classrooms were organized on the lower floors – except for the ground floor, which is dedicated to arrival patio and cafeteria.

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第5张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第6张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第7张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第8张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第9张图片

一层共7间教室,二层有10间,教室总计17间。考虑到空间功能与规模,图书馆、实验室、研究室等特殊功能用房则分布于更高的楼层。

The first floor accommodates 7 classrooms, while the second includes another 10, totaling 17 classrooms. Special rooms (library, laboratories and study rooms) were allocated on the upmost floor, considering that the flow to these spaces is rather smaller.

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第10张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第11张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第12张图片

图书馆几乎是教育建筑的一大象征,它位于建筑顶层的沿街面上,面向街道的图书馆好像呈欢迎姿态,迎接人们享受知识的海洋。

The library, with all its symbolism inside an educational institution, is located on the topmost floor at the front facade of the building – as if the library was leaning over the front street and as if people were invited to enjoy the institution.

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第13张图片

地下一层是学生们的“欢乐庭院”,无论是街道上的人们还是学校的学生,都能享受这个空间,这个院落低于于街道平面,其中设置有餐厅和内部院落,让学生们拥有小型休闲空间。

The lower ground floor is treated as a "Arrival and Conviviality Patio" of all students, whether coming from the street or school van. Since this patio is sunken below street level, the design offers a small arena to the students, with benches adjacent to cafeteria and internal patio.

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第14张图片

建筑师将前侧两片挡板拆除,形成了较大的中庭空间,直接展现现有建筑的竖向空间。

With the partial demolition of two stretches of front slabs, it was possible to create large central atria that aerate vertically the existing building.

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第15张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第16张图片

被照明通风空间环绕的中庭向两侧开放,让空气更好地循环流通。

These atriums, covered by sheds of illumination and ventilation, and open laterally, also provide abundant circulation of air by cross ventilation and chimney effect.

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第17张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第18张图片

该项目的另一个要点是垂直循环的适应性原则,建筑师利用开放的中庭,新建了两座楼梯,并且拆除了原有楼梯,考虑到无障碍设施,建筑师设计了直接通向内部空间的钢制坡道。

Another key point is the suitability of vertical circulations. Taking advantage of the open atria, two new and prominent stairs were created, allowing the demolition of the existing staircase. To allow access of wheelchair users into the building, the project replaced an existing steep concrete walkway, by a new steel ramp that goes deeper into the building.

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第19张图片

这条通道能够直接进入到建筑的一层部分,这里设置有学校的行政用房。因此,学生家长、工作人员、参观者可以通过这条通道来到一层,不需要干扰学生的主要路径。

This new walkway gives direct access to the first floor of the building – which includes the school's administrative rooms. Thus, it is understood that parents of students, staff and visitors will use this walkway instead of descending by staircase to the ground floor – main access to the students.

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第20张图片

在上面三个楼层中,教室和特殊用房环绕中庭空间而排布,充分利用了中庭空间和垂直循环系统的优势。

从空中庭院的角度来看,教室的墙体非常特别,它使用了玻璃幕墙、空气循环系统、吸声系统,在该项目中,由于现有疏散楼梯的位置,教室的排布角度非常特殊。这些夹角通过有着内凹黑板的木质墙体,形成桌椅的形态。

Along the 3 upper floors, classrooms and special uses occupy the perimeter areas and release large central portion of the project's slab, nicknamed "Aerial Patios" – characterized by two large voids and vertical circulations.
Seen from the Aerial Patios, the classroom walls are special pieces, with continuous upper glass strip and air circulation slot with chicane for sound absorption. In plan, the organization of the classrooms generated unusual angles, mainly due to the position of the existing emergency stairs.  These very angles are highlighted through the new wood-veneered walls with recessed blackboard, shaped as benches and tables.

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第21张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第22张图片

另外,家具的排布也吸引了学生们来到空中庭院,这样能够补偿现有的过小的场地。这些空间之间的互动直接反应了教育的特征。

It is important that the furniture entice students to appropriate themselves of the Aerial Patio, in a manner to compensate the small site available. These opportunities for interaction directly reflect on educating through companionship.

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第23张图片

建筑师将现有建筑的外部砖石拆除,重新运用玻璃面板,其外部则设置有铝片与百叶保护层。

The existing building, stripped of its external masonry, gives way to large glazed panels – now protected by an extra layer of expanded aluminum sheet and louvers.

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第24张图片

这些外表的保护层与原有立面保持75厘米的距离,它们有着两种功能,其一是遮挡阳光的直射,让教室内部的光线充足柔和,同时也有隔热的功能,这就避免了所谓的“冰茶困境”,即希望建筑获得光照,然后花费能量来处理它的冷却问题。立面系统分为不同的几个模块,这能够很好地运用太阳光线,并且易于维护与清洁。

Placed 75cm away from the existing façade, the expanded white aluminum sheet has two functions: to filter direct light in a homogeneous, high-quality ambient light to classrooms, and to pre-shade the building to minimize thermal gain. This avoids the so-called "iced tea dilemma" which expects the building to gain heat and then spend energy to treat its cooling. This system of the facade is divided into articulated modules, which provides a better orientation in relationship to the sun, and facilitates maintenance and cleaning.

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第25张图片

铝板系统通过一个辅助的金属结构固定,该结构的内部也有一条步行小道,这主要用于工人的清洁维修。两个立面之间也放置了例如空调等设备。

The expanded aluminum sheet system is fixed through an auxiliary metal structure that also supports a catwalk, which serves as a continuous technical gallery for cleaning and maintenance. This interstice between two facades also accommodates equipment, in particular air conditioning.

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第26张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第27张图片

建筑的声学性能是学校建筑的关键问题,因此建筑师进行了特别的设计。在教室内部,老师需要通过声学反射让教室里的学生更好地听到声音,同时外部也需要吸音表面。建筑师使用普通石膏天花板以及穿孔石膏天花板交替排布来解决上述问题。

Critical question in schools, acoustic performance of the building was given special attention in the project. Inside the classrooms, the teacher needs both the reflective surfaces to make themselves heard, but also needs absorbing surfaces for noise. The solution adopted by the office was the adoption of alternating "lanes" of gypsum board ceiling, plain and perforated.

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第28张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第29张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第30张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第31张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第32张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第33张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第34张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第35张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第36张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第37张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第38张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第39张图片

改造项目也能如此犀利丨Bradesco基金学校第40张图片

建筑设计:Shieh Arquitetos Associados
地点:巴西,圣保罗
主创建筑师:Shieh Shueh Yau, Leonardo Shieh
团队:Irene Shieh, Karen Minoda, Nathália Grippa, Ricardo Azevedo, Yuhu Minami, Juliana Stendard
室内设计:Shieh Arquitetos Associados
景观设计:Rosa Kliass e Luisa Mellis
面积:4000.0 平方米
项目时间:2017年
摄影:Fernando Stankuns
制造商:Forbo Flooring Systems, Hunter Douglas Architectural, Otis, Knauf, Braston, Neocom, Permetal, Bertolucci, Abatex, NS Brazil, Jatobá, Macom, Lumini, Portobello
投资方:Lenita Pimentel (Estúdio Casa 64)
灯光照明:Franco Associados Lighting Design
声学设计:Sresnewsky Acústica e Tecnologia
结构设计:Prodenge
基础设计:MG&A
水电系统:PHE Projetos
空调、排气、通风系统设计:Thermoplan
施工方:Inova TS
项目负责:Metroll
框架设计:Dinaflex
视觉传播:João Nitsche (Nitsche Arquitetos)
可持续设计:Jörg Spangenberg
3D图像:Priscila Dianese

Architects: Shieh Arquitetos Associados
Location: Osasco - São Paulo, Brazil
Authors: Shieh Shueh Yau, Leonardo Shieh
Team: Irene Shieh, Karen Minoda, Nathália Grippa, Ricardo Azevedo, Yuhu Minami, Juliana Stendard
Interior Design: Shieh Arquitetos Associados
Landscape Design: Rosa Kliass e Luisa Mellis
Area: 4000.0 sqm
Project Year: 2017
Photography: Fernando Stankuns
Manufacturers: Forbo Flooring Systems, Hunter Douglas Architectural, Otis, Knauf, Braston, Neocom, Permetal, Bertolucci, Abatex, NS Brazil, Jatobá, Macom, Lumini, Portobello
Contributors: Lenita Pimentel (Estúdio Casa 64)
Lighting Design: Franco Associados Lighting Design
Acoustics: Sresnewsky Acústica e Tecnologia
Structure: Prodenge
Founded: MG&A
Electrical and Hydraulic: PHE Projetos
Air-Conditioning, Exhaust and Ventilation: Thermoplan
Builder: Inova TS
Manager Work: Metroll
Frames: Dinaflex
Visual Communication: João Nitsche (Nitsche Arquitetos)
Sustainability: Jörg Spangenberg
3D images: Priscila Dianese

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9343 articles)


教育建筑 (565 articles)


学校 (156 articles)


巴西 (206 articles)


圣保罗 (90 articles)


2017 (745 articles)


Shieh Arquitetos Associados事务所 (2 articles)


石膏 (50 articles)


铝板 (49 articles)


玻璃 (1478 articles)