网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
规矩的体量看似束缚,但空间的灵魂却在远方第1张图片


三个矩形混凝土平面组成的休息亭/Graeme Massie
Respite pavilion by Graeme Massie comprises three rectangular concrete planes

由专筑网李佳琪,李韧编译

这座几何形的混凝土体量是苏格兰西海岸一家医院的户外放松场地。项目名为“Respite Pavilion(休息亭)”,由三个带有圆形孔的矩形平面相互交错而成,建筑耸立在一片桦树林周围。与此同时,为了与场地建立良好的联系,建筑的表面用红色的氧化铁颜料装饰。

This geometrically formed concrete structure provides a setting for outdoor relaxation in the grounds of a hospital on Scotland’s West Coast. Named the ‘Respite Pavilion’, the design comprises three rectangular planes, each with a circular aperture, that intersect to form a pavilion arranged around a grove of birch trees. Meanwhile, a reddish iron-oxide pigmentation has been used to establish an affinity with the land on which the structure sits.

规矩的体量看似束缚,但空间的灵魂却在远方第2张图片

混凝土结构提供室外放松场地/The concrete structure provides a setting for outdoor relaxation

建筑由Graeme Massie Architects事务所设计,位于苏格兰Irvine新医疗设施的庭院中。综合精神卫生和社区医院有着相应的门诊和住院设施。该项目受到“Points Of View”艺术策略主办方的委托,目的是让病人、工作人员和游客都能与Ayrshire地区产生不同的联系。项目由Donald Urquhart和Will Levi-Marshall共同开发,包括一系列创造性学科任务,其中有美术、摄影、电影和建筑。

Designed by Graeme Massie Architects, the pavilion occupies the grounds of a new healthcare facility in Irvine, Scotland. The integrated mental health facility and community hospital brings together a full range of outpatient and inpatient facilities. The scheme was commissioned as part of the ‘points of view’ arts strategy which aims to reconnect patients, staff, and visitors to the wider Ayrshire landscape. Developed by Donald Urquhart and Will Levi-Marshall, the program includes work across a range of creative disciplines — from fine art and photography, to film and architecture.

规矩的体量看似束缚,但空间的灵魂却在远方第3张图片

从不同的角度看,建筑像是一堆废墟、一座有围墙的花园,甚至是一座露天礼拜堂/From different angles, the structure appears as a ruin, a walled garden, or even an open-air chapel

建筑在医院周围的开阔景观中形成隐蔽的场地,表达积极的户外生活方式对身心健康的重要作用。建筑为病人、工作人员和亲属而设计,让他们可以在宜人的室外小气候下,享受独特的框景效果。

As the encouragement of an active outdoor lifestyle plays an important role in mental health and well-being, the brief called for a sheltered place to sit in the open landscape surrounding the hospital. Designed for patients, staff, and relatives alike, the pavilion offers framed views and flexible seating arrangements within a hospitable outdoor micro-climate.

规矩的体量看似束缚,但空间的灵魂却在远方第4张图片

休息亭由三个矩形平面组成,每个平面都有一个圆孔/The design comprises three rectangular planes, each with a circular aperture

“设计放着有着全新的探索,即在大范围的景观环境中,某个特定的区域产生有意义的场所感。”建筑师解释道,“地面有着红色调的自粘砂和砾石,这决定了设计的方向。在此基础上,将混凝土板和氧化铁颜料结合使用,以此建立与场地环境与整体背景的密切联系。”

‘The construction explores how the earth and geology of an area can help create a meaningful sense of place, rooting it in a wider landscape context,’ explain the architects. ‘A ground plane defines the extent of the intervention and is formed from red-toned self-binding sands and gravels. Upon this, the structure is formed from board marked concrete, with iron-oxide pigmentation to create an earthly affinity with the geology of the wider Ayrshire region.’

规矩的体量看似束缚,但空间的灵魂却在远方第5张图片

染色的氧化铁与土地建立密切联系/An iron-oxide pigmentation has been used to establish an earthy affinity with the land

规矩的体量看似束缚,但空间的灵魂却在远方第6张图片

休息亭形成框景效果,并且有着灵活的座椅/The pavilion offers framed views and flexible seating arrangements

规矩的体量看似束缚,但空间的灵魂却在远方第7张图片

营造了宜人的室外小气候/A hospitable outdoor micro-climate has been created

规矩的体量看似束缚,但空间的灵魂却在远方第8张图片

结构由混凝土板组合而成/The structure is formed from board marked concrete

规矩的体量看似束缚,但空间的灵魂却在远方第9张图片

设计团队认为,结构的形式呈现为刻意的模糊状态/The design team says that the form of the structure is deliberately ambiguous

规矩的体量看似束缚,但空间的灵魂却在远方第10张图片

总平面图/Site plan. Image courtesy of Graeme Massie Architects

规矩的体量看似束缚,但空间的灵魂却在远方第11张图片

剖面图/Section. Image courtesy of Graeme Massie Architects

规矩的体量看似束缚,但空间的灵魂却在远方第12张图片

剖面图/Section. Image courtesy of Graeme Massie Architects

规矩的体量看似束缚,但空间的灵魂却在远方第13张图片

北立面图/North elevation. Image courtesy of Graeme Massie Architects

规矩的体量看似束缚,但空间的灵魂却在远方第14张图片

东立面图/East elevation. Image courtesy of Graeme Massie Architects

规矩的体量看似束缚,但空间的灵魂却在远方第15张图片

南立面图/South elevation. Image courtesy of Graeme Massie Architects

规矩的体量看似束缚,但空间的灵魂却在远方第16张图片

西立面图/West elevation. Image courtesy of Graeme Massie Architects


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9677 articles)


公共建筑 (110 articles)


苏格兰 (19 articles)


Graeme Massie Architects (2 articles)


混凝土 (2305 articles)