网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第1张图片

©苏圣亮 ©SU Shengliang

Story of a Small Town
Hangzhou Haishu School of Future Sci-Tech City

在现在的城市中,经常可以看到年纪小小却压力重重的孩子,传统的校园让学生们早早地进入了以成年人为模板的空间环境中。一所城市里的学校应该长什么样?面临教育类建筑,零壹城市建筑事务所的设计师思考的是如何通过设计来打破传统校园的概念,给予孩子们这个年纪应有的快乐空间。

Traditional school planning in modern Chinese cities usually provides students and children with an adult-scale campus environment at an excessively early stage. Such environment gives no help to them in coping with high educational and social pressure. Facing these phenomenon, it is the architects’ responsibility to subversively break these conventions in school planning and offer children with space of their own scale and age in which they will enjoy living and studying.

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第2张图片

△ 南面鸟瞰 ©吴清山  South Aerial View ©WU Qingshan

水泥森林中的理想家园

未来科技城海曙学校位于杭州西部未来科技城板块,是一个包括幼儿园和小学的综合性建筑项目,它的建筑和室内由零壹城市建筑事务所一体化设计。海曙学校的设计灵感来自于儿童的绘画语言,孩子们笔下的理想校园充满了亲切的尺度和欢乐的街道,设计师由此出发,将 28000 多平方米的体量打散成 15 个坡屋顶小房子,依照幼儿园、小学各年级不同的尺度与行为将建筑尺度逐渐变大,通过小体量的院落组合塑造一个体量亲切、尺度宜人的舒适校园。

Ideal school in High-density Space
The project of Hangzhou Haishu School with a kindergarten and a primary school, is located in the Western Science and Technology City of Hangzhou.The architecture and interior design are both designed by LYCS Architecture.It is inspired by a random impromptu child drawing that depicts his ideal school which is like a small town full of small scale spaces and “happy” streets.Based on this inspiration, we divided the 28000sqm campus into 15 much smaller scale gabled volume. The scale of each volume gradually increases according to the growth of children’s age and the variation in their behaviors. A comfortable campus environment is formed by small inner courtyards within and among these volumes.

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第3张图片

△ 孩子们笔下的理想校园 ©零壹城市建筑事务所 Child Drawing ©LYCS Architecture

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第4张图片

△ 绘画语言的东南鸟瞰 ©零壹城市建筑事务所 Diagram ©LYCS Architecture

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第5张图片

△ 西面鸟瞰 ©吴清山  West Aerial View ©WU Qingshan

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第6张图片

△  水泥森林中的理想家园 ©苏圣亮  Ideal School In High-density Space ©SU Shengliang


建筑群体主要由教学楼、行政楼、体育馆、食堂等几部分组成,通过连廊、内院、不同开场程度的廊道将各个功能空间串联起来。而廊道、楼梯这些教室以外的空间不仅仅作为教室的连接,更是孩子们相遇的地方;操场、屋顶也不仅仅是字面体现的功能,而是孩子们沟通交流的空间。学校作为一个小尺度的社会,孩子们在里面通过亲身经历建立起自己的社会意识。

The school project consists of teaching buildings, an administration building, a gym, a canteen, etc. All the functional spaces are connected in series through corridors, inner courtyards and corridors of different opening degrees. Exposed stairs and corridors shaped dynamically are not only designed for circulation, but also for plenty of activity spaces. Under the gabled roofs are various common areas particularly designed for different types of gatherings, communications and social activities. As a mini society, the school enables students to build their own social consciousness with daily experience.

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第7张图片

△ 连廊是孩子们相遇的地方 ©苏圣亮   Exposed Stairs And Corridors ©SU Shengliang

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第8张图片

△ 连廊下空间 ©苏圣亮  Uder The Corridors ©SU Shengliang

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第9张图片

△ 教学楼与连廊俯瞰 ©吴清山  School Building And Corridor ©WU Qingshan


适合不同年龄阶段的小尺度房子

这是一所能满足27 班小学和12班幼儿园各项功能需求的学校。幼儿园、小学由南到北分布,建筑高度也相应地逐渐变高,以满足不同年龄段学生的活动和不同身体尺度对空间的需求,学生对于校园环境的感受也更加亲切。同时,富于变化的小房子打破了城市僵硬的建筑排布,丰富了建筑天际线变化。

Small-scale House for Different Ages
This project consists of 27 classrooms for primary school program and 12 classrooms for kindergarten program, which forms three U-shaped blocks and are distributed from south to north accordingly. The heights of these blocks increase incrementally to adapt different demand of scale of different departments, as well as to create a dynamic skyline.

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第10张图片

△ 丰富的建筑天际线变化 ©苏圣亮  Dynamic Skyline ©SU Shengliang

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第11张图片

△ 建筑按尺度需求逐渐变高排布 ©苏圣亮  Height-aligned Buildings ©SU Shengliang


小体量围合出各具特色的内院,而建筑体量之间又营造出有趣的街道空间。内院和街道的组成模式让教学楼建筑之间的连接围而不合,也使室外空间富有趣味和层次,为学生课余的活动空间创造了丰富的可能性,更加切合孩子的感受。

The enclosure of the building creates a distinctive inner courtyard and interesting street space.The space in-between buildings offers inner courtyards with variation of paving and landscape. A main street that satisfies youngster’s curiosity and desire is also created in between the blocks.

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第12张图片

△ 走廊和内院也是沟通交流空间 ©苏圣亮 Corridors And Courtyards Are Also Spaces For Communication  ©SU Shengliang

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第13张图片

△ 建筑体量间的街道空间 ©苏圣亮  Street Space Between Buildings ©SU Shengliang


幼儿园是独立的 U 型院落,像张开的臂膀给孩子们围合的安全感。院落中的彩虹跑道与建筑颜色相呼应,营造一个五彩斑斓、无拘无束和奇思妙想的空间。建筑的“小房子”形态被延续到室内,自己画笔下的形状在这里出现,使孩子们在对建筑的好奇中得到对家以外世界的美好初感受。

The kindergarten building stands as an independent U-shaped unit with open arms embracing the children. The rainbow runway echoes the architectural colours, creating a space that is colorful, unrestrained and whimsical. The "small house" form of the building was extended to the interior. The shapes of children's paintings appear here, so that they will get a wonderful first impression of the world from their curiosity about architecture.

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第14张图片

△ 幼儿园独立的U型院落 ©苏圣亮 Independent U-shaped Unit Of Kindergarten ©SU Shengliang

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第15张图片

△ 半开敞式走廊 ©苏圣亮   Semi-open Corridor ©SU Shengliang

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第16张图片

△ 幼儿园室内楼梯空间 ©苏圣亮  Stair Space Of Kindergarten ©SU Shengliang

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第17张图片

△ 幼儿园教室空间 ©苏圣亮  Kindergarten Classroom ©SU Shengliang


小学分为南北侧两部分,分别对应低年级和高年级的教学空间。南侧教学楼在建筑形态上由四个四层的单元连接形成半围合的庭院,朝向中心步道广场打开,从入校由中心步道走进内院再到教学楼内部,也是引导着孩子们对校园空间的探索。北侧教学楼则整体体量较大,最高的建筑面向城市干道一侧,体块相对统一规整,呼应城市界面。

The primary school is divided into two parts, the north and south sides, corresponding to the lower grades and the upper grades.The south buildings consist of four 4-floor units which form a half yard towards the Central open space.From entering the campus, the children walk into the yard by center walkway and then get the teaching building, which also guided the children to explore the campus space. Located near main road in the city, the highest building on the north side provides an unified facade that coordinates with the overall urban interface.

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第18张图片

△ 南侧小学教学楼内院 ©吴清山  Courtyard Of South Primary School Building ©WU Qingshan

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第19张图片

△ 南侧小学教学楼内院 ©吴清山 Courtyard Of South Primary School Building ©WU Qingshan

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第20张图片

△ 教学楼走廊空间与内院相互渗透 ©吴清山  Corridor And Courtyard Interpenetrate ©WU Qingshan

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第21张图片

△ 北侧小学教学楼内院 ©吴清山  Courtyard Of North Primary School Building ©WU Qingshan


另外,设计时也有意的将建筑走道和公共空间进行放大。南北两侧的小学各教学楼与食堂楼通过连廊在一二层均相连,连廊东侧以坡度处理,自然过渡至一层并形成半围合的小尺度活动空间。架空的连廊在满足双层交通空间的同时,放大尺度的平台和廊下围合的庭院也为学生创造了更多的室外活动空间。

In addition, the corridors and public spaces are enlarged purposely to connect the second floor of all building, so as to create an extra elevated public activity area.

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第22张图片

△ 具备双层交通空间的连廊 ©苏圣亮  Corridor With Double-deck Transportation ©SU Shengliang

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第23张图片

△ 连廊为学生提供更多的室外活动空间 ©吴清山  Corridors Create More Activity Areas ©WU Qingshan


可自由探索的趣味屋顶

为了给孩子们提供更多的趣味活动空间,设计师采用双坡屋顶形式的建筑体量,根据每个屋顶空间的特质,结合相应的学生群体特点对其进行空间设计和活动规划,创造了许多的屋顶活动空间,可以让孩子们自由的探索和创意使用,如躲猫猫的游戏场、认识植物的种植园,听老师讲故事的小剧场,安静读书的阅览室、肆意奔跑的跑道等等。

Fun Roof Space for Free Exploration
To make more intriguing activity space for students, the design offers massive rooftop activity space according to characteristics of different student groups and specialty of each roof form, such as playground, plantation, theatre, reading room, runway and relaxation area.

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第24张图片

△ 屋顶空间集合 ©零壹城市建筑事务所  Roof Space Collection ©LYCS Architecture

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第25张图片

△ 屋顶小剧场 ©吴清山  Roof Theatre ©WU Qingshan

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第26张图片

△ 屋顶游戏场 ©吴清山 Roof Playground ©WU Qingshan

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第27张图片

△ 屋顶游戏场 ©吴清山 Roof Playground ©WU Qingshan

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第28张图片

△ 屋顶游戏场 ©吴清山 Roof Playground ©WU Qingshan

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第29张图片

△ 屋顶跑道与看台 ©吴清山 Roof Runway ©WU Qingshan

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第30张图片

△ 在屋顶自由奔跑 ©吴清山  Roof Runway ©WU Qingshan

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第31张图片

△ 在屋顶自由奔跑 ©吴清山  Roof Runway ©WU Qingshan


富有辨识度的多彩山墙

在整个以浅灰和白色作为基调建筑群中,山墙成为海曙学校一个鲜明的识别特征。每个山墙面在形态、颜色和材料上都各具设计特色,这些以黄绿橙等明快颜色点缀的山墙面相互交错组合,丰富了轻松活泼的校园空间氛围,也增强了各个区域的归属感和辨识性。

Recognizable and Colorful Gable
In this campus colored with white and grey, each of the gabled facade is designed differently in color,material and window forms, as to signify the different usage of each building. These facade painted with bright colors of yellow, green and light blue not only renders a warm and lively atmosphere, but more importantly underlines the sense of belonging and identification of different area.

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第32张图片

△ 山墙集合 ©零壹城市建筑事务所  Gabled Facade Collection ©LYCS Architecture

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第33张图片

△ 山墙与楼梯空间 ©吴清山   Gables And Stairs ©WU Qingshan

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第34张图片

△ 山墙与楼梯空间 ©吴清山   Gables And Stairs ©WU Qingshan

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第35张图片

△ 明快颜色点缀的山墙面 ©吴清山  Colorful Gabled ©WU Qingshan


在此基础上,将其中的五个建筑单体的立面以深红颜色呈现,让校园质感不失统一又富有节奏。孩子们可以根据不同的山墙面去描述位置,形成孩子心中对于校园的有趣的认知地图。

Additionally, five buildings within the compound are covered with deep red in order to create a different rhythm within a unified materiality.Students,especially kindergarten children can easily describe their location in the campus according to the different facades,which helps to form their own cognitive map of the campus.

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第36张图片

△ 从体育馆内部看山墙 ©吴清山   Interior Of Gym ©WU Qingshan

整个校园及建筑以人的体量与场地、孩子们的成长和情感结合在一起。“小城故事”式的规划将让孩子们在童话般的小镇中穿梭徜徉。

Adhering to a special variation in scale, the design of this entire campus closely follows the growth and emotion of its users.The design notion of “the story of a small town” will allow students and children to enjoy their own fairy tale like campus.

小城故事多|杭州未来科技城海曙学校第37张图片

△  总平面 ©零壹城市建筑事务所  Site Plan ©LYCS Architecture

项目名称: 杭州未来科技城海曙学校
项目地点: 中国杭州
项目面积: 44,900 平方米
项目时间: 2015-2016 年(设计) 2016-2017 年(施工)
设计公司: 零壹城市建筑事务所(建筑设计、室内设计、景观设计)
设计团队: 阮昊、陈文彬、沈斌、尹勇、吴时阳、王继鹏、夏炜、吴涛、邓皓、蒋蕾蕾、李会、陈志林、范笑笑、陈杭君
参与人员: 葛霁雯、周桐、俞洲、宋国晗
合作单位: 浙江省建筑设计研究院
摄影师:苏圣亮、吴清山

Project name: Hangzhou Haishu School of Future Sci-Tech City
Location: Hangzhou, China
Total Architectural Area: 44,900sqm
Project Period: 2015-2016(Design);2016-2017(Construction)
Design Firm : LYCS Architecture (Architecture, Interior and Landscape Design)
Project Team: RUAN Hao, CHEN Wenbin, SHEN Bin, YIN Yong, WU Shiyang, WANG Jipeng, XIA Wei, WU Tao, DENG Hao, JIANG Leilei, LI Hui, CHEN Zhilin, FAN Xiaoxiao,  CHEN Hangjun
Participants: GE Qiwen, ZHOU Tong, YU Zhou, SONG Guohan
Architect of Record: Zhejiang Province Institute of Architecture Design and Research
Images: SU Shengliang, WU Qingshan


来源:本文由零壹城市建筑事务所提供稿件,所有著作权归属零壹城市建筑事务所所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9766 articles)


教育建筑 (596 articles)


学校 (167 articles)


中国 (1250 articles)


杭州 (108 articles)


2016 (618 articles)


零壹城市建筑事务所 (10 articles)


坡屋顶 (32 articles)