网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第1张图片


澳大利亚平台住宅
Platform House / studioplusthree

由专筑网邢子,王帅编译

来自建筑事务所的描述:悉尼studioplusthree建筑实践工作室最近设计了一座新的平台住宅,这一悉尼东部的非常受限的三角场地内将光线、空气和空间一并引入其中。为了解决城市对场地光线和开放空间的限制,生活区被抬升至树冠的高度,为业主提供了丰富的全景视野、充足的光线以及前所未有开阔感。

Text description provided by the architects. Sydney-based architecture practice studioplusthree has created a new living platform bringing light, air and space to a highly constrained triangular site in Sydney’s east. In an urban response to the site’s limitations of light and open space, living areas are elevated up to the tree canopy - offering lush panoramas, abundant light and a sense of horizon.

居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第2张图片


作为对三角形场地的回应,一层体量的对角线切割手法同样用于各个元素上;从橱窗展示到种植箱和室外座椅。作为覆盖层和屏幕,楼上的体量被包裹在柏树中,所有这些在现场手工完成的。该设计旨在将功能融入到细节中,以此来丰富家庭生活——例如高架屋顶平台的北部边缘,通过包含种植、室外座椅、屏风、台面以及存储空间的连续元素来表达。

Responding to the triangular site, the diagonal cut of the first floor volume is manifested in elements throughout; from window reveals to planter boxes and outdoor seating. Acting as both cladding and screen, the upstairs volumes is wrapped in a charred cypress, all of which was undertaken by hand, on-site. The design aims to integrate functionality into the details to enrich family living – such as the northern edge of the elevated deck, expressed in a continuous element that incorporates planting, outdoor seating, privacy screen, benchtop and storage.

居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第3张图片


居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第4张图片


该事务所总监Simon Rochowski说:“实际上,该项目当时受到了事务所和客户在设计和文化等其他领域的很多影响,比如京都的桂离宫,通过建筑构造出了独特的景观。”

“The project really came out of a lot of influences from other areas of design and culture that both ourselves and the client were exposed to at that time, such as Katsura Imperial Villa in Kyoto, which involves framing particular views of landscape through architecture” says studioplusthree director Simon Rochowski.

居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第5张图片


这种新的生活平台创造了一种基面——一条连续的地平线,在这条线上,入口布置着相应的景观,以回应周围环境。南侧立面的凹深与街道相呼应,使得沿立面布置的靠窗座椅表现出随意的居住状态。

This new living platform created a datum – a continuous horizon line, along which openings were carefully located in response to trees, greenery and views. The depth of the south façade provides a dialogue with the street, with deep reveals allowing casual inhabitation of window seats along this elevation.

居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第6张图片


居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第7张图片


居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第8张图片


住宅的重点是朝向西面的景观:一棵高大的无花果树与远处的城市相对。在树冠的衬托下,一系列滑动的穿孔金属屏风过滤了光线和景色,为住宅提供了与街道隔绝的空间,并且阻挡了西晒。垂直渐变的穿孔板为住户提供了隐私空间,并在保持了与上方自然之间的通透感。

Key to this experience is the western outlook: a lofty fig tree set against the city beyond. Providing seclusion from the street and protection from the western sun, a series of sliding perforated metal screens set against the tree canopy filter the light and views, with a vertical gradient of perforations offering privacy to neighbours below and transparency to the sky above.

居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第9张图片


悬臂式的一层体量为下面的平台提供了遮蔽,在一楼,起居空间朝着北向阳台开敞,提供了开放的社交空间以及连续的树梢景观。通过对比,材料定义了内部和外部的界限:深色的木材覆盖层从体量中被切割出来,衬托出苍白的木材和干净的白色平面。

The cantilevered first floor volume provides shelter to the deck below, and at first floor opens the living spaces out to the north-facing terrace - offering open, social spaces and a continuous view to the treetops. Playing with contrast, materials define notions of inner and outer: dark charred timber cladding is cut away from the volume to reveal pale timber and clean white planes within.

居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第10张图片


居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第11张图片


研究所主任Julin Ang说:“在建筑内部我们想得到非常中性和隐性的感觉,以便捕捉房屋周围树冠的光线和颜色变化。木制窗户和楼梯扶手采用天然材质——这有助于界定内部空间并且提供温暖的体验。”

The interior we wanted to be very neutral and recessive, so that it caught the changing light and colours of the canopy around the house. This was combined with natural materials like the timber window reveals and stair banisters – these elements help give the interior definition and warmth” says studioplusthree director Julin Ang.

居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第12张图片


居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第13张图片


居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第14张图片


在有限的预算范围内,大部分现有的底层被保留并重新配置,设计师的工作主要集中在被抬高的一层。环境策略简单而有效——生活区朝北,伴随着深深的挑檐以及隐藏式百叶窗为玻璃开口提供遮蔽,西晒的光线被无花果树和金属屏风调和。两个巨大的入口都内置了可操作的遮阳设备,为交叉通风和太阳能保护等方面提供了灵活性。住宅安装了太阳能热水和雨水收集系统,厚重的墙壁填充了远远超出标准厚度的保温材料。

Within a constrained budget, much of the existing ground floor was retained and reconfigured, focusing on the elevated first floor. Environmental strategies are simple yet effective – living spaces are oriented north, with deep eaves and recessed blinds sheltering glass openings. The western sun is mediated by the fig tree as well as the metal screen. These two large openings, with operable shading devices built-in; provide flexibility in cross-ventilation and solar protection. Solar hot water and rainwater collection are installed, whilst deep walls are filled with insulation far beyond the requirement.

居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第15张图片


黑色的木制外观掩盖了平静、明亮的内部空间,并为斑驳的光线、柔和的阴影以及贯穿生活空间的绿色植物提供了背景。在城市环境上,视线越过树冠扩大了室内空间的感知,同时金属青铜屏风过滤了光线、树木以及夕阳的移动对住宅内部的影响。

The blackened timber exterior belies a calm, bright interior that becomes a backdrop for dappled light, soft shadows and greenery playing through the elevated living spaces. Raised above its urban context, views over and through the canopy expand the perception of interior spaces, whilst the metallic bronze screen filters the movement of light, trees and the setting sun.

居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第16张图片


居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第17张图片


居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第18张图片


居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第19张图片


居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第20张图片


居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第21张图片


居住于树梢之上,享受着全景视野和前所未有的开阔感第22张图片


建筑设计:studioplusthree事务所
位置:澳大利亚
面积:198.0 平方米
项目时间:2017年
摄影:Brett Boardman, Noel Mclaughln
建造方:Everest Constructions
结构工程:Cantilever Consulting Engineers Pty Ltd
策划人:PCN Consulting
工程造价啊:Donald Bayley
建筑认证:Peter Boyce

Architects: studioplusthree
Location: Bellevue Hill, Australia
Area: 198.0 m2
Project Year: 2017
Photographs: Brett Boardman, Noel Mclaughln
Builder: Everest Constructions
Structural Engineer: Cantilever Consulting Engineers Pty Ltd
Planner: PCN Consulting
Quantity Surveyor: Donald Bayley
Building Certifier: Peter Boyce

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9853 articles)


居住建筑 (3022 articles)


住宅 (2468 articles)


澳大利亚 (411 articles)


悉尼 (96 articles)


2017 (796 articles)


木材 (2475 articles)


玻璃 (1636 articles)


金属 (498 articles)