网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
日本冲绳岛白色住宅/John Pawson第1张图片

John Pawson completes bright white holiday home on Japan's Okinawa island

由专筑网Ann,刘庆新编译

这幢位于崖顶的度假住宅由英国建筑师John Pawson设计,临街面是无窗的白色墙壁,而后侧高耸的大型窗户和屋顶露台则面朝大海,视野开阔。

Pawson的工作室总部设于伦敦,他为委托人在日本冲绳量身打造了这幢度假别墅,委托人大部分时间在东京工作,他希望在夏季和冬季能够在冲绳岛安逸的度假。

This clifftop holiday home by British designer John Pawson presents white windowless facades to its guests, but at the rear large windows and a roof terrace face towards the sea.
Pawson's London-based studio designed Okinawa House for a family who spend most of the year in Tokyo, but want to escape to the island of Okinawa during summer and winter holidays.

日本冲绳岛白色住宅/John Pawson第2张图片

工作室在声明中表示:“像他在东京居住的盒子住宅一样,这里在垂直和水平方向上也十分开阔,[U形]流线的设计是出于视觉景观的需要。”

"As they live in a box-shaped house in Tokyo, the brief was for somewhere with a sense of vertical and horizontal expansivenessand the fluidity of the catenary [U-shaped] curve came up as a visual reference," said a statement from the studio.

日本冲绳岛白色住宅/John Pawson第3张图片

住宅由三个相交的体量构成,它们各自承载着不同的功能——单层起居空间、车库和容纳卧室的双层体量。

住宅在公路一侧没有设置窗户,避免行人的视线干扰,保证了隐私。仅有的入口是灰色的车库门和位于两部分体量之间向内凹进的一扇宽大木门。

The residence comprises three intersecting blocks with separate functions – a single-storey living space and garage, and a double-storey block containing bedrooms.
The blocks have no windows at the front, providing privacy from passersby. The only entrance points are a grey garage shutter and a broad wooden door that is set back from the site's perimeter between two blocks.

日本冲绳岛白色住宅/John Pawson第4张图片

建筑体量向基地后侧集中,玻璃墙也呈一定的角度以追求最佳的景观视野。屋顶平台隐蔽在单层起居空间顶部的防护墙之后。

The blocks funnel out towards the rear of the site, where glazed walls are angled to take in the best views of the ocean. A roof terrace is also nestled behind a parapet wall on top of the single-storey living space.

日本冲绳岛白色住宅/John Pawson第5张图片

工作室表示:“住宅整体斜向布局,将单层空间和二层空间整合在一起,彼此联系紧密并向后逐渐收缩,前端向外敞开,像海岬上张开的眼睛一样,升高首层地坪标高,最大程度获得开阔的景观视野。”

"The design traces the diagonal footprint of the plot, combining single and double-height spaces within a form that is closed and tapered to the rear, but to the front flares and opens like an eye over the headland, with the ground floor level raised to optimise sightlines to the ocean," said the studio.

日本冲绳岛白色住宅/John Pawson第6张图片

极简的室内设计,白色墙体、木质家具、磨光石质地板,极具Pawson式建筑风格。

Minimalist interiors, typical of Pawson's architectural style, are furnished with white and wooden pieces, as well as polished stone floors.

日本冲绳岛白色住宅/John Pawson第7张图片

餐柜与配套座椅从起居空间的滑动玻璃门延伸至一条隐蔽的走廊,把这两部分空间巧妙的连结在一起。

One sideboard with an integrated seat extends through the sliding glass walls of the living room into a sheltered porch, helping to create continuity between the two spaces.

日本冲绳岛白色住宅/John Pawson第8张图片

John Pawson曾将位于肯辛顿的原英联邦研究大楼成功改造为伦敦设计博物馆新馆,他的阿兰德波顿居住建筑项目也即将竣工。

John Pawson is currently reconfiguring the former Commonwealth Institute in Kensington to provide a new home for London's Design Museum, while work is nearing completion on his holiday home for Alain de Botton's Living Architecture project.

日本冲绳岛白色住宅/John Pawson第9张图片

John Pawson的极简设计手法也同样应用在家具设计上,比如支撑结构为倒置的V型的橡木椅子,时装设计师克里斯托弗凯恩的第一家实体零售店的室内设计也是如此。

摄影:Nacasa & Partners.

The designer has also applied his pared-back architectural style to a range of oak furniture with inverted V-shaped legs and the interior of fashion designer Christopher Kane's first physical retail space.
Photography is by Nacasa & Partners.


出处:本文译自www.dezeen.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10094 articles)


居住建筑 (3074 articles)


住宅 (2512 articles)


日本 (919 articles)


John Pawson (8 articles)


玻璃 (1673 articles)


木材 (2516 articles)


石材 (487 articles)