网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
本文转载自 搜建筑
                                                                                                
外墙动感的图书馆第1张图片


作为多伦多多元化Rexdale社区的城市基地,Albion是该市最繁忙的公共图书馆。 Perkins + Will的设计方法将为需要重新定义的独特社区提供量身定制的解决方案。
From the architect. As the urban base for Toronto’s diverse Rexdale neighbourhood, Albion is one of the city’s busiest public libraries. A responsive design approach by Perkins+Will delivers a tailored solution for a unique community in need of a reimagined social epicenter.

外墙动感的图书馆第2张图片


外墙动感的图书馆第3张图片


建立在一系列商议和社区描述的信息上,Perkins+Will将大幅度改变原来的提案,封闭和翻新现有建筑。
Building on information gathered during a series of consultation and a community-driven narrative, Perkins+Will dramatically shifted their original proposal to close down and renovate the existing building.

外墙动感的图书馆第4张图片


外墙动感的图书馆第5张图片


图书馆是社区的重要场所,Perkins + Will和客户多伦多公共图书馆作出策略性决定,在未充分利用的停车场上建立新的设施,从而能够继续下去。
Recognizing the library was community critical, Perkins+Will and the client Toronto Public Library made a strategic decision to build a new facility on the underutilized parking lot allowing branch operations to continue.

外墙动感的图书馆第6张图片


外墙动感的图书馆第7张图片


旧址将被改造成为一个郁郁葱葱的公共广场,设有一个园景停车场和一个集市广场。
The old site will be transformed into a lush public plaza with a landscaped parking lot and space for a market square.

外墙动感的图书馆第8张图片


外墙动感的图书馆第9张图片


图书馆还设有一个剧院,以增强社区的力量。
The result is a library that features a theatre for community empowerment inside and out.

外墙动感的图书馆第10张图片


外墙动感的图书馆第11张图片


让人联想到一个有围墙的花园,动感的外墙给人一种凉亭的幻觉 - 其隐私的面纱给街道增添了色彩。 Albion图书馆的足迹是庭院花园和室内展馆,是一个简约的广场。周边由明亮多彩的赤陶土瓷砖屏幕定义。与现场周边的单调沥青形成对比,该形式提供了轻松愉快感。
Reminiscent of a walled garden, the dynamic fa?ade gives the illusion of a front porch trellis – its privacy veil injecting colour into the street. Punctuated by courtyard gardens and interior pavilions, Albion Library’s footprint is a pure square. The perimeter is defined by a screen of polychrome terracotta tiles in bright, unexpected colours. Contrasting the monotone asphalt that surrounds the site, the form offers a respite from the busy arterial context of Albion Road.

外墙动感的图书馆第12张图片


外墙动感的图书馆第13张图片


住宅区和繁忙的四车道道路之间的缓冲,外观微妙地融入了其周围环境,带来活力的街景。
Buffering between the residential neighbourhood and busy four-lane road, the fa?ade playfully juxtaposes its surroundings, animating the distinctly concrete streetscape.

外墙动感的图书馆第14张图片


外墙动感的图书馆第15张图片


在内部,透明化促进社区。策略性的玻璃墙隔开了会议室,而低视觉障碍创造了活动和多功能的区域。每个空间都是可见的,且连接到图书馆的中心。
Stepping inside, transparency fosters community. Strategically placed glass walls separate meeting rooms, while low visual barriers create defined areas for activity and diverse programming. Every space is visibly accessible, yet connected to the library’s circulation hub.

外墙动感的图书馆第16张图片


外墙动感的图书馆第17张图片


Perkins + Will的设计体现了社区的需求,超越了书架,突出了协作和创作的空间。城市客厅类似于家庭的延伸,为文化活动,音乐会和读物提供了适应性的空间,从交谈到竞赛。图书馆创新实验室为文化生产做出了贡献,并提供无数STEM节目,提高青年人的编程技能,电路建设和3D打印技术的能力。
Mirroring the community’s needs, Perkins+Will’s design moves beyond the bookshelf, prioritizing spaces for collaboration and creation. The Urban Living Room resembles an extension of the home, providing an adaptable space for cultural events, concerts and readings, from spoken word to hip-hop battles. The library’s Innovation Studio Lab contributes to cultural production and houses a myriad of STEM programming, empowering youth to enhance their technical skills in coding, circuit building and 3D Printing.

外墙动感的图书馆第18张图片


外墙动感的图书馆第19张图片


Notched灯遍布整个空间 - 窗户和其照亮每个区域。图书馆分为一系列的开放区域。精心组合的空间创造了一个丰富多样的计划,适应开放,聚集和私人空间,确保访问的便利性和多样化的体验。
Notched light is featured throughout – carefully placed windows and lighting fixtures illuminate each area. The library footprint is divided into a series of open zones. Careful composition of the spaces creates a rich and varied plan that accommodates open, cellular, and private spaces ensuring ease of access and diversity of experience.

外墙动感的图书馆第20张图片


外墙动感的图书馆第21张图片


庭院中的景观和自然光线向图书馆延伸,庭院也为外部规划提供安全区域。明亮的色彩和几何形状为观众打造了非正式和俏皮感的绿色空间。
Waving nature and natural light deep into the library’s interiors, the courtyards also provide secure zones for exterior programming. Bright colours and geometric shapes create a sense of informality and playfulness in the curated greenspace for a multigenerational audience.

外墙动感的图书馆第22张图片


外墙动感的图书馆第23张图片


外墙动感的图书馆第24张图片


外墙动感的图书馆第25张图片


外墙动感的图书馆第26张图片


外墙动感的图书馆第27张图片


外墙动感的图书馆第28张图片


外墙动感的图书馆第29张图片


外墙动感的图书馆第30张图片


外墙动感的图书馆第31张图片


外墙动感的图书馆第32张图片


外墙动感的图书馆第33张图片


外墙动感的图书馆第34张图片


外墙动感的图书馆第35张图片


外墙动感的图书馆第36张图片


外墙动感的图书馆第37张图片


外墙动感的图书馆第38张图片


外墙动感的图书馆第39张图片


▼总平面图

外墙动感的图书馆第40张图片


▼概念图

外墙动感的图书馆第41张图片


建筑师:Perkins+Will
地点:加拿大
面积:29000平方英尺



外墙动感的图书馆第42张图片


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

设计头条 (3049 articles)


搜建筑 (44 articles)


文化建筑 (1016 articles)


图书馆 (301 articles)


多伦多 (54 articles)


瓷砖 (150 articles)


玻璃墙 (30 articles)


私人空间 (17 articles)


自然光线 (73 articles)


几何形状 (46 articles)