网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第1张图片
© Doublespace Photography

Albion Library / Perkins+Will Canada

由专筑网叶中玉,韩平编译

来自建筑设计事务所的描述: 作为多伦多多元化Rexdale社区的城市基地,Albion是该市最繁忙的公共图书馆之一。帕金斯威尔建筑事务所(Perkins+Will Canada)的响应式设计方法将为需要重新定义社区中心的独特社区提供量身定制的解决方案。

From the architect. As the urban base for Toronto’s diverse Rexdale neighbourhood, Albion is one of the city’s busiest public libraries. A responsive design approach by Perkins+Will delivers a tailored solution for a unique community in need of a reimagined social epicenter.

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第2张图片
© Doublespace Photography

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第3张图片
建筑概念/Building Concept

基于在一系列咨询中收集的信息和有关社区驱动的资料,帕金斯威尔(Perkins+Will Canada)将大幅度改变原来的提议,改变和翻新现有建筑。

Building on information gathered during a series of consultation and a community-driven narrative, Perkins+Will dramatically shifted their original proposal to close down and renovate the existing building.

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第4张图片
© Michael Muraz

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第5张图片
© Michael Muraz

对图书馆的认知是社区的关键所在,帕金斯威尔(Perkins+Will Canada)和多伦多公共图书馆项目的业主作出战略性决定,在未充分利用的停车场上建立新的设施,从而使分公司的业务能够继续运营下去。

Recognizing the library was community critical, Perkins+Will and the client Toronto Public Library made a strategic decision to build a new facility on the underutilized parking lot allowing branch operations to continue.

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第6张图片
场地位置和平面/Site and Floor Plan

旧址将转变为一个郁郁葱葱的公共广场,设有一个园景停车场和一个市民广场。

The old site will be transformed into a lush public plaza with a landscaped parking lot and space for a market square.

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第7张图片
© Michael Muraz

这样设计出的图书馆也可以看作具有内部和外部社区授权的剧院。

The result is a library that features a theatre for community empowerment inside and out.

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第8张图片
© Doublespace Photography

图书馆让人联想到一个有围墙的花园,动感的外墙给人一种格栅前廊的幻觉 -其表面像隐蔽的面纱,给街道增添了色彩。庭院花园和室内展馆镶嵌其中, 沿着Albion图书馆的四周的步道环绕成一个纯粹的方形。建筑立面由明亮且色彩斑斓的赤陶土砖屏幕区分开。与现场周边道路上铺设的单调沥青相比,该形式让人们从Albion路繁忙的环境中得到喘息。

Reminiscent of a walled garden, the dynamic façade gives the illusion of a front porch trellis – its privacy veil injecting colour into the street. Punctuated by courtyard gardens and interior pavilions, Albion Library’s footprint is a pure square. The perimeter is defined by a screen of polychrome terracotta tiles in bright, unexpected colours. Contrasting the monotone asphalt that surrounds the site, the form offers a respite from the busy arterial context of Albion Road.

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第9张图片
© Michael Muraz

图书馆成为住宅区和繁忙的四车道道路之间的缓冲,其动感的外观给周围环境增添了一分活力,街景也变得具体而生动。

Buffering between the residential neighbourhood and busy four-lane road, the façade playfully juxtaposes its surroundings, animating the distinctly concrete streetscape.

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第10张图片
© Michael Muraz

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第11张图片
Doublespace Photography

进入室内,透明化的设计促进了社区交流。有策略性放置的玻璃墙隔开了会议室,而低视觉障碍物为丰富的活动和多样化节目定义了区域。每个空间都相互可见,且与图书馆的流通中心相连。

Stepping inside, transparency fosters community. Strategically placed glass walls separate meeting rooms, while low visual barriers create defined areas for activity and diverse programming. Every space is visibly accessible, yet connected to the library’s circulation hub.

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第12张图片
Doublespace Photography

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第13张图片
Doublespace Photography

帕金斯威尔(Perkins+Will Canada)的设计体现了社区的需求,超越了图书馆自身的意义所在,突出了协作和创作的空间。城市客厅类似于家庭的延伸,为文化活动,音乐会和读书提供了适应性的空间,从口语到嘻哈活动皆可在其中进行。图书馆创新工作实验室为文化生产做出了贡献,并提供无数STEM编程课程,同时鼓励年轻人进行科技创新、编码,电路建设和3D打印技术的能力。

Mirroring the community’s needs, Perkins+Will’s design moves beyond the bookshelf, prioritizing spaces for collaboration and creation. The Urban Living Room resembles an extension of the home, providing an adaptable space for cultural events, concerts and readings, from spoken word to hip-hop battles. The library’s Innovation Studio Lab contributes to cultural production and houses a myriad of STEM programming, empowering youth to enhance their technical skills in coding, circuit building and 3D Printing.

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第14张图片
© Michael Muraz

熙熙攘攘的灯光遍布整个空间 - 精心布置的窗户和照明灯具照亮了每个区域。图书馆的空间分为一系列开放的区域。 精心组合的空间创造了一个丰富多样的平面,可以适应开放,独立和私人空间,确保访问的便利性和多样化的体验。

Notched light is featured throughout – carefully placed windows and lighting fixtures illuminate each area. The library footprint is divided into a series of open zones. Careful composition of the spaces creates a rich and varied plan that accommodates open, cellular, and private spaces ensuring ease of access and diversity of experience.

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第15张图片
Doublespace Photography

自然景色和自然光线深入图书馆的内部,庭院也为外部空间提供安全感。明亮的色彩和几何形状给在绿色空间中的观众带来非正式感和俏皮感的体验。

Waving nature and natural light deep into the library’s interiors, the courtyards also provide secure zones for exterior programming. Bright colours and geometric shapes create a sense of informality and playfulness in the curated greenspace for a multigenerational audience.

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第16张图片
© Michael Muraz

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第17张图片
© Michael Muraz

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第18张图片
Doublespace Photography

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第19张图片
Doublespace Photography & Michael Muraz

城市客厅,社区的活力源|加拿大Albion图书馆第20张图片
© Michael Muraz

建筑设计:加拿大 帕金斯威尔建筑事务所
项目位置:加拿大
首席设计师:Andrew Frontini
面积:29000.0平方英尺
项目年份:2017
摄影:Michael Muraz, Doublespace Photography

•        Architects: Perkins+Will Canada
•        Location: 1515 Albion Rd, Etobicoke, ON M9V 1B2, Canada
•        Design Principal: Andrew Frontini
•        Area: 29000.0 ft2
•        Project Year: 2017
•        Photographs: Michael Muraz, Doublespace Photography


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (8617 articles)


文化建筑 (934 articles)


图书馆 (287 articles)


加拿大 (251 articles)


多伦多 (52 articles)


2017 (639 articles)


Perkins + Will (6 articles)


玻璃 (1315 articles)


木材 (2134 articles)