网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第1张图片

Ginza Place / Klein Dytham architecture

由专筑网李韧,朱王倩编译

来自建筑事务所的描述:银座广场是东京著名的商业开发区,该区域在日本最近的发展区域中具有举足轻重的地位。银座以高雅和精致闻名,近一个多世纪,它都是日本的主要文化和商业的中心。近期,银座广场通过沿街立面的大胆和良好表达,完成了其周边地区的交叉路口设计。

From the architect. Ginza Place, a major commercial development in Tokyo’s famous Ginza shopping district, occupies arguably the most prominent recent development site in Japan. Ginza’s reputation for elegance and sophistication has made it a center of Japanese culture and commerce for more than a century. Ginza Place completes the neighborhood’s central intersection by introducing a bold and well calculated facade to the streetscape.

细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第2张图片
© Nacasa & Partners

总部位于东京的Klein Dytham ar chitecture事务所负责本次的立面改造项目,并且通过改造让周围建筑与交叉路口更加融合,甚至为这里带来更多的人流量,另外,该设计也反映了该地区的各项特征。银座不仅以其著名的时装馆和艺术画廊而闻名于世,而且其著名的当代建筑作品也让人难以忘怀。许多国际知名建筑都位于银座。

Tokyo based Klein Dytham ar chitecture handled the facade and building massing, and was tasked with creating a public face that synthesized the surrounding architecture and captured the energy of the intersection. At the same time, the design had to reflect the sophisticated character of the district. Ginza is known not only for its elite fashion houses and art galleries, but for its renowned collection of contemporary structures. Many of the biggest names in Japanese and international architecture have built in Ginza.

细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第3张图片
© Nacasa & Partners

札幌的房地产公司以啤酒而闻名,近百年来都是这块地的拥有者,他们希望这座建筑像这里的其他建筑作品一样出色,因此,他们决定拆除现有建筑,并举办新建筑竞赛。Klein Dytham建筑事务所与作品KED与领先的日本建筑公司Taisei Corporation共同合作,完成了这个令人赞叹的立面改造项目。

The realty arm of Sapporo, a company better known for beer, has owned the site for over 100 years. Seeking to create a building befitting a site of this importance, they decided to demolish the existing structure and hold a competition for the replacement. Klein Dytham architecture wor ked with leading Japanese construction company Taisei Corporation to realize their winning massing and facade proposal.

细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第4张图片
© Nacasa & Partners

细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第5张图片
立面图/Elevation

立面的设计灵感来自sukashibori,日本传统工艺品中发现的开放式格子构架,这种构架通常用于小型物品,如篮子或餐具,在这个建筑中,则运用了这种嵌板系统,从而更加适应建筑的现有规模。该系统让幕墙能够定期开启或关闭。这种灵活的建筑表皮运用于建筑体量之上,将整块立面分割成几个较小的部分。

The facade takes its inspiration from sukashibori, a type of open latticework found in traditional Japanese crafts. Typically used in small items like baskets or tableware, the panel system used here was blown up to match the scale of the architecture. The permeability of the system allowed the facade design to be opened and closed strategically. The flexible architectural skin is applied unevenly over the building mass, breaking the large facade into smaller sections.

细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第6张图片
© Nacasa & Partners

立面的主体设计思路则来源于周边环境,尤其是位于银座的主要入口对面的Seiko大楼(Wako大楼)。Seiko大楼在1932年竣工后成为银座的象征,其塔楼仍然是该地区的标志。Klein Dytham分析了立面构成,将其划分成几个小型部分,以及一个向上延伸的体量。

The larger composition of the facade takes cues from the surroundings, especially the Seiko Building (Wako Building) on the opposite corner of Ginza’s main crossing. The Seiko Building became a symbol of Ginza upon its completion in 1932, and its clock tower remains t he icon of the area. Klein D ytham analyzed the facade, breaking it up into a short podium, a taller mid section, and a vertical extension at the top suggested by the upward thrust of the clock tower

细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第7张图片
© Nacasa & Partners

建筑立面表皮的尺度随着高度逐渐变化。表皮分为三个部分,分别与周边建筑物的高度相呼应。为了尽量结合人体尺度,位于底部的表皮面板尺寸最小,让行人走过时能够产生亲切感,面板正面从二楼开始,在这里有一个Nissan展示空间。

This increase in scale as the building rises from small to medium to large was repurposed in Ginza Place. The paneled facade is clearly divided into three sections, which reference the height of surrounding structures. The pattern is smallest at the base to establish a more intimate scale at pedestrian level. The panel facade begins on the second floor, where a wide aperture was made to reveal a Nissan show room behind.

细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第8张图片
© Nacasa & Partners

中、上段的面板尺寸逐渐增大,下两段面板系统相互结合,面板尺寸随着有规律地膨胀或收缩,形成一个封闭的抛物线。建筑更高的部分继续向上延伸,最终达到建筑顶部高度。建筑师通过这种垂直运动的戏剧性表达,使银座广场与周边的Seiko塔楼形成呼应。

The size of the panels increase in the middle and upper sections. The lower two sections of the panel system are both self contained; they swell and shrink parabolically to form an enclosed pattern. But the higher section continues to grow upwards, culminating in full floor-height panels at the building’s crown. This dramatic expression of vertical movement puts Ginza Place in direct conversation with the famous Seiko clock tower across the intersection.

细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第9张图片
© Nacasa & Partners

建筑立面分为三个部分,两两之间由楼层的落地玻璃水平分隔。建筑师将第三层和第七层的玻璃部分取消,在转角处形成宽阔的阳台,形成两个能够俯瞰银座全景的阳台餐厅。在建筑拐角处的公共功能将建筑内的活动,与下方的街道活动联系起来。整座建筑让人们以独特的角度欣赏到银座的不同面貌。

Each of the three sections are separated by horizontal breaks of floor-to-ceiling glass. The glazed sections on the third and seventh floor peel back to create broad balconies at the corner. Both balconies are occupied by restaurants that overlook Ginza crossing. Exposing public functions at the corner connects the activity in the building to the vibrant streets below. It also creates an opportunity for patrons to see and be seen in a way that is rare in Ginza, a district where most facades are formal and closed.

细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第10张图片
© Nacasa & Partners

Klein Dytham建筑事务所和Taisei公司通过紧密合作创建了这种独特的面板系统。每个面板的正面由一块铝板制成。切口均面板的折叠处、焊接接缝处、以及喷塑部位。面板均为预制,每个面板甚至有单独的标记用于明确其在立面上的位置。

Creating a panel system of this complexity required close collaboration between Klein Dytham architecture and Taisei. The front face of each panel is made of a single pi ece of aluminum plate. Incisions were made in the plates which were then folded, welded at the seams, and powdercoated. Each panel was prefabricated and given an individual address to record its position on the facade.

细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第11张图片
© Nacasa & Partners

Taisei公司主要负责监督面板的制作安装过程,通过每片面板背面的连接结构与建筑主体相连接。这种连接系统让面板随时能够自由的拆卸。空白面板之间的间隙最小为8毫米,这种立面围护工艺与最初的sukashibori格子艺术理念相呼应。

Taisei oversaw the fabrication and installation of the panels. Flanges on the back of each piece were carefully attached to a bespoke metal substructure developed for Ginza Place and now patented by Taisei. This framing system responds to the seismic concerns in Tokyo by allowing panels to shift and resettle freely. Gaps between panels were minimized to a clearance of 8 millimeters. The level of care and craftsmanship visible in the facade does justice to the sukashibori latticework that inspired its form.

细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第12张图片
© Nacasa & Partners

立面的设计手法诠释了银座的传统艺术。面板系统具有日本的传统特征,建筑师通过将这种面板用于建筑立面来表达对于社会各界的欢迎之情,这也大大提升了邻里的社区氛围。

The facade interprets and reflects the lineage of craft that is the mainstay of Ginza. The panel system acknowledges traditional Japanese forms but repurposes them to create a permeable skin that welcomes the community in and contributes to the social atmosphere of the neighborhood.

细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第13张图片
© Nacasa & Partners

银座广场的设计参考了社区性质和周围环境。在这个设计中,建筑师特别重视历史悠久的Seiko大楼和银座交叉路口对建筑的影响,从而通过建筑手段有效地将日本最重要的商业区的中心部分交汇在一起。在这个过程中,建筑不仅是一座引人注目的当代建筑,也是一个融合了当代与传统街区文化的集合体,它也将成为银座的代表。

The design of Ginza Place engages its surroundings both socially and architecturally. It pays special attention to the historic Seiko Building and the other struc tures on Ginza Crossing, effectively tying together the central intersection of Japan’s foremost commercial area. In do ing so, it manages to be both a striking contemporary architectural statement and a responsible steward of the sophisticated culture that has always defined Ginza.
            
细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第14张图片
© Nacasa & Partners

细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第15张图片
© Nacasa & Partners

细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第16张图片
一层平面图/1st Floor Plan

细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第17张图片
二层平面图/2nd Floor Plan

细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第18张图片
三层平面图/3rd Floor Plan

细腻的尺度,历史的传承丨东京银座广场第19张图片
七层平面图/7th Floor Plan

建筑设计:Klein Dytham architecture
地点:日本,东京
主创建筑师:Klein Dytham architecture
规模:7350.0平方米
项目时间:2017年
照片:Nacasa & Partners
客户:Tsuzureya Co., Ltd
团队:Astrid Klein, Mark Dytham and Yukinari Hisayama
结构工程师:Taisei Corporation
照明设计:SIRIUS LIGHTING OFFICE
总承包商:Taisei Corporation

Architects:Klein Dytham architecture
Location:Ginza, Chuo, Tokyo 104-0061, Japan
Architect in Charge:Klein Dytham architecture
Area:7350.0 m2
Project Year:2017
Photographs:Nacasa & Partners
Client:Tsuzureya Co., Ltd
Team:Astrid Klein, Mark Dytham and Yukinari Hisayama
Structural Engineer:Taisei Corporation
Lighting Designer:SIRIUS LIGHTING OFFICE
General Contractor:Taisei Corporation


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (8231 articles)


商业建筑 (429 articles)


东京银座 (3 articles)


立面 (23 articles)


日本 (854 articles)


2017 (557 articles)


Klein Dytham Architecture (5 articles)


铝板 (39 articles)