网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
本文转载自 清风寨

此项目的核心理念是保持医疗护理的良好私密性,并创造温馨和舒适的空间体验感。于是设计师决定将医疗中心设计为独立的建筑,同时内部各功能空间保持良好的连通性。建筑位于辽阔的绿坪中央,与周围邻里环境相连。
The core driver of this project was to create a welcoming building without losing the privacy essential to medical care. Following this concept, it was decided to create a freestanding pavilion that links various functions to a central space. Sited on a spacious, green lot, the Medical Plaza combines care facilities with a shared neighborhood space.

▼建筑外观,front view

绿坪上的理疗中心,荷兰第1张图片


绿坪上的理疗中心,荷兰第2张图片


外部空间简洁质朴,来自西部红柏及玻璃墙,交替镶嵌在外部铝制框架内。建筑的长边墙壁与外界隔绝,其出入口及展示厅入口在这两个立面开设。建筑的其他立面由玻璃墙面围合并覆盖间隔为1.2米的垂直木质百叶,形成简洁的建筑外观,也给建筑内部的空间规划带来多种可能性。
The exterior volume is simple and modest. Inside a white aluminum frame, western red cedar and glass trade off as infill. The longitudinal walls are at and have a more closed off character. The entrance and exposition spaces are marked in these walls by large openings in the façade. The other walls are filled completely with glass which sits behind deep wooden louvres. The characteristic louvres repeat every 1.2 meters (4 feet), allowing for variety in interior composition. Black wooden louvres guarantee a simple façade, allowing for freedom behind the floor to ceiling glass.

▼建筑立面镶嵌在铝制框架内,the cedar and glass are insert in a white aluminum frame

绿坪上的理疗中心,荷兰第3张图片


▼立面由玻璃墙面围合并覆盖木质百叶,the other walls are filled completely with glass which sits behind deep wooden louvres

绿坪上的理疗中心,荷兰第4张图片


▼立面设计令室内敞亮透光,the facade brings in the natural light

绿坪上的理疗中心,荷兰第5张图片

     
绿坪上的理疗中心,荷兰第6张图片


医疗中心的中央区域为公共区域,空间开放透明,与各个功能区连通。人们可以从这里相遇,或轻易的通过北面出入口,走向南边的水系。立面大面积的玻璃墙令阳光透进来,洒在室内的木质铺装上,营造了温暖舒适的氛围。室内开阔的大厅连接入口,休息室以及展示空间。一些实用性功能空间包括洗手间和储藏室,分设在公共空间两侧。去往理疗室的入口由木材装饰,这里的每一个理疗空间250平方米,可同时为8个人提供治疗。
The central space is imagined as a public street from which the various care facilities each have their own entrances. The space is transparent. It is accessible to everyone and links the entry on the north side of the pavilion to the water on the south side. Large swaths of glass and a radiant skylight couple with the interior wood paneling to create a warm, open space. In the conceptual public street, there is an entry, a waiting room, and exposition space. Acting as a butter on either side of this public space, a band of utility space housing bathrooms and storage. The entrances to the care facilities behind the bands are delineated by large niches in the wood work. These care facilities each have 250m2 (2690 2) and offer flexibility in sharing and splitting the space for up to eight renters.

▼中央大厅连接多个功能区,the central space connects different functional spaces

绿坪上的理疗中心,荷兰第7张图片


绿坪上的理疗中心,荷兰第8张图片


▼木质的理疗室入口大门,the wood door

绿坪上的理疗中心,荷兰第9张图片


项目的初衷是将其设计为节能减排建筑,利用地热系统为建筑供暖,同时,屋顶的太阳能利用系统也可以根据使用者的需求调整电力供应。
The starting point for this project was the goal of creating an energy neutral building. The complex uses a passive heating via a geothermal system. There is a basic sun panel system on the roof which has the potential to be adjusted and expanded depending on the wishes of the user.

▼屋顶开窗为室内带来自然光,减少能源消耗,a basic sun panel system on the roof meets the goal of creating an energy natural building

绿坪上的理疗中心,荷兰第10张图片


项目还在建筑周围创造了新的花园与相邻的街道及水系相连,将场地原有的限制和分界打破。这栋护理中心位于周边场地的较高地势处,其细致的细节和对材料的考究,为这个战后的居民区带来了不一样的色彩。
A new yard has been created around the pavilion that connects the adjacent streets with the water on the south side. Existing divisions and fences around the site were removed to give the project a more open character. The Medical Plaza is somewhat elevated from the ground level and—due to its contrasting materialization and details—holds a significant image in the post-war residential area.

▼理疗中心于居住区之中,the pavilion in the residential area

绿坪上的理疗中心,荷兰第11张图片


绿坪上的理疗中心,荷兰第12张图片


绿坪上的理疗中心,荷兰第13张图片


▼平面图,plan

绿坪上的理疗中心,荷兰第14张图片


▼剖面图,section

绿坪上的理疗中心,荷兰第15张图片




绿坪上的理疗中心,荷兰第16张图片

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

设计头条 (2610 articles)


清风寨 (8 articles)


建筑 (8267 articles)


医疗建筑 (93 articles)


荷兰 (314 articles)


玻璃墙 (28 articles)


太阳能 (84 articles)