网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第1张图片

Laura Ortín的西班牙海滨住宅 “异构图”扩建项目
Laura Ortín adds "aesthetically disobedient" extension to beachfront home in Spain

由专筑网缕夕,李韧编译

设计师在西班牙阿利坎特(Alicante)地区的度假住宅上增加了异形扩建体量,内部以胶合板装饰,并设有一个窗口,使用者可以充分观赏到周边的景观。

This faceted extension added to a holiday residence in Spain's Alicante region features plywood-lined interiors and a picture window angled to frame a view of a nearby watchtower.

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第2张图片

这个住宅位于西班牙Torre de la Horadada小镇,业主委托西班牙穆尔西亚建筑师LauraOrtín为他们的儿子和孙辈进行住宅扩建,将建筑从单层扩建至两层。

地中海沿岸的前渔港是个很受欢迎的旅游目的地,近几十年来经历了大规模的现代化改造,从而适应越来越多的游客。

The owners of the property in the town of Torre de la Horadada commissioned architect Laura Ortín's Murcia-based studio to design a two-storey extension for use by their sons and grandchildren.
The former fishing port on the Mediterranean coast is now a popular tourist destination and has undergone extensive modernisation in recent decades to cope with the increasing number of seasonal visitors.

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第3张图片

由于该镇的扩张,现代退台式海滨别墅逐渐取代了当地传统建筑。

当地的每一个住宅都有一个屋顶露台,业主有权改造扩建,当地的规划法规只对房屋的高度、占地和红线轮廓进行限制。

As a consequence of the town's expansion, much of its traditional architecture has been lost and replaced with nondescript terraces like the one in which The Beach House is situated.
Each property in the row has a flat roof terrace that owners are entitled to build on, with local planning guidelines only restricting the height, occupancy and boundaries of the houses.

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第4张图片

其他别墅的扩建项目只是单纯地将原有建筑的外立面向上延伸,其结果是形成较为混乱的建筑风格。

Laura Ortín决定在不违反规范的前提下,设计一个美观大胆又实用的住宅。

Many of the extensions are based on the appearance of the ground-floor facades, which have also evolved over time. The result is an eclectic and unstructured mishmash of architectural styles.
Laura Ortín Arquitectura decided to take advantage of the lack of planning control to develop an aesthetically bold yet practical addition to the existing property.

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第5张图片

建筑师解释道:“这个设计方案运用了新形式,这是一种美学上的叛逆和功能形式的改变,在这个特定的背景下,它与夸张奇特的外观相适应。”

Ortín补充说:“我们假定一个并不传统的建筑外观,一面面向天空,与蓝天相融合,一面只是原有建筑的简单延伸,这让整个建筑体量变得轻盈,同时也直接凸显了设计效果。”

"The proposal suggests a new code, a sort of aesthetic and functional disobedience which, in this specific context, is aligned with a provocative vision of a necessary breach," said the architect.
"A volatile architecture is suggested," Ortín added, "one which is integrated in the celestial scenery, which is fused with the light-blue sky. An easy and simple extension, so that its execution is agile and its interpretation immediate."

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第6张图片

扩建部分由下层的承重墙支撑,建筑师运用了隔热的金属框架。外观色调受风力涡轮机的影响,让建筑更好地与天空融合。

The extension is supported by the load-bearing walls of the lower level and features a metal framework clad in thermally insulated panels. The exterior is finished in a hue influenced by wind turbines that is intended to help it merge with the sky.

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第7张图片

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第8张图片

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第9张图片

一个专用的楼梯到达现有前院的一侧,而上部体量稍稍扭曲,面向小镇16世纪的景观塔。

下部空间的前侧设有休息室和厨房,同时也可通往露台空间,这个空间旁边的楼梯可到达夹层,这里设置有额外的公共空间和进入后方屋顶露台的通道。

楼梯下方是一间带有储物间的双人房、一间浴室和一间有卫生间的主卧室。

The split-level residence is reached by a dedicated staircase to one side of the existing front yard and features an angular upper storey that is twisted so it faces towards the town's 16th-century watchtower.
The lower level contains a lounge and kitchen at the front that opens onto its own terrace. A staircase next to this space ascends to a mezzanine that provides an additional communal space with access to the rear roof terrace.
Beyond the staircase is a twin room with built-in storage, a bathroom, and a master bedroom with an en suite concealed behind opaque glass doors.

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第10张图片

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第11张图片

内部地面也运用了与主立面一致的材料,水磨石砖延伸到露台,室内外通过落地玻璃相连接。

内部的表面通过胶合板覆盖而成,这种材料通常用于运输集装箱内部。木材的颜色和颗粒感为主要的生活空间增添了温暖和质感。

摄影:David Frutos。

Terrazzo tiles used to create a consistent flooring surface throughout the main level extend onto the front terrace, which can be connected to the interior by retracting a large sliding glass panel.
The interior surfaces of the faceted volume are clad in plywood boards typically used to line the insides of shipping containers. The distinct grain of the wood adds warmth and texture to the main living spaces.
Photography is by David Frutos.

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第12张图片

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第13张图片

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第14张图片

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第15张图片

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第16张图片

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第17张图片

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第18张图片

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第19张图片

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第20张图片

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第21张图片

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第22张图片

自家的住宅扩建工程拒绝平庸!第23张图片


出处:本文译自www.dezeen.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (8990 articles)


居住建筑 (2775 articles)


住宅 (2233 articles)


西班牙 (591 articles)


阿利坎特 (8 articles)


水磨石 (46 articles)


玻璃 (1381 articles)


胶合板 (79 articles)