网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第1张图片

Declerck-Daels建筑事务所设计的Charlotte Mestdagh 牙医诊所
Dentist Charlotte Mestdagh / Declerck-Daels Architecten

由专筑网缕夕,王帅编译

来自建筑事务所的描述。看牙医可以是一件有趣的事情。

在我们的认知中,我们从不会觉得去牙医诊所是一件温暖、舒服的事情。所以Declerck-Daels 建筑事务所就想通过布鲁日的这座牙医诊所的设计去改变人们的这种认知。同时,业主也清晰地表示了他不想要一个纯白干净得可怕的医疗室。

Text description provided by the architects. It’s fun to go to the dentist.
Mostly you don’t expect a dental practice to be warm and cozy.  But that’s exactly what Declerck-Daels, Architecten conceived for this small building in Bruges.  Clearly this client didn’t want a clean medical room.

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第2张图片

以前的诊所就在车库里,挨着房子。因此场地的前院似乎是扩建的理想场所。改造工程只是作一个扩充,而不必新建。

The former practice was located in the garage, next to the house.  The front yard of the premises seemed the ideal place to build an extension.  A small infill, rather than building on a new parcel.

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第3张图片

新的扩充突出了后面的房子。右边邻近的体量已被拉伸,成为前面立面设计的一部分。这个立面的下降,以确保当前的房子不会影响周边的采光。Declerck Daels选择了一个紧凑和对比的建筑体量,使用其他建筑材料,创造出另一种气氛与光影效果。

The new construction highlights the house behind. The right neighbor’s volume has been stretch to design a part of the front façade of the new practice. This façade declines to ensures sun and light in the current house. Declerck-Daels chose a compact and contrasting volume, using other materials, creating another atmosphere with another approach of light.

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第4张图片

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第5张图片

建筑师在分隔开房子的矩形混凝土板上,安装了一个木制雕塑。立面和倾斜的屋顶覆盖着棕榈木材。窗户也使用了相同的木材。

On a rectangular concrete slab, separated from the house, they constructed a wooden sculpture. The façade and the sloping roof are cladded with padauk timber. The same wood was used for the windows.

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第6张图片

为了展现建筑的结构和材料,无论是在建筑中还是在建筑之外,建筑师都对大量的细节设计给予了极大的关注,并依赖于所有建筑商的工艺。

To expose the structure and the bare and authentic materials, both in- and outside the practice, the architect payed a lot of attention to the numerous details and counted on the craftsmanship of all the builders.

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第7张图片

木材是一种温暖、柔软和触觉的元素,可以在各种构件中找到它的身影:木梁、覆层、窗户、楼梯、天花板和固定家具。它与裸露的混凝土、硅酸钙装置和平淡的颜色相结合。没有什么需要隐藏的。所有材料都起着关键作用,它们形成了一个强有力整体。

Wood is a warm, soft and tactile element and is found in all shades: wooden beams, cladding, windows, stairs, ceiling and fixed furniture. It is combined in relation with exposed concrete, calcium silicate units and frivolous colors. There's nothing to hide. All materials play a key role and they form one strong unity.

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第8张图片

建筑师着重关注了不同空间的气氛和舒适度,用以照顾病人和医生的情绪,整个建筑中都有充足的光线。

The architects focused on the atmosphere and comfort of both patient and dentist through different entities. There’s an abundance of light throughout the whole practice.

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第9张图片

建筑入口、等候区、招待室和牙医治疗室位于该建筑的核心位置,通过超大的天窗,可以看到木质的外立面。

The entrance, waiting area, reception and dentist lab inhabit the core of the project and through the oversized skylight you can experience the wooden facade.

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第10张图片

患者通过天窗可以看到云朵和飞过的小鸟,以此可以分散注意力。

Patients are distracted by the clouds and the birds that can be seen through the skylights above the dental chairs.

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第11张图片

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第12张图片

从正立面窗户上使用了有趣的装饰形成一个光线过滤的效果。这个空间向街道开放。体量的收放和连接在这里交汇于一点。

The playful print on the windows from the front facade generates a fine filter. This space opens itself to the street. The play and connection of volumes can be captured here.

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第13张图片

绿色的小块成为必不可少的元素。这是医生工作起居的半私人空间。

新旧建筑之间有着密切的联系,当前的建筑、木制坡屋顶、屋顶绿化都和谐结合在一起。

绿色屋顶使用了大量的隔热和低能耗材料,这有助于生态建筑的可持续性。

The small plot of green is essential. This is the semi-private space that organizes living from working.
There is a strong relation between old and new, with nice views and perspectives on the current façade, the wooden sloping roof, the green roof, etc …
The use of the green roof, the big amount of insulation and the low energy consumption contributes to the sustainability of this ecological building.

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第14张图片

该项目是建筑、室内设计、结构工程、技术工程(在牙科诊所相当复杂)共同协作推进的结果,景观和装饰之间产生强烈的共鸣。这些共生的所有实体都被有趣的元素装饰。

这所牙科是亲切、热情和开放的,也是牙科诊所的一次建筑实践。

看到这里,你觉得去牙医是件有趣的事情了吗?

The project is the result of a strong symbiosis between architecture, interior design, structural engineering, technical engineering (quite complex in a dental office), landscaping and decoration.  This symbiosis of all entities is padded out with playful accents.
It is gracious, warm and welcoming.  An original approach of a dental practice.
It’s fun indeed to go to the dentist.

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第15张图片

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第16张图片

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第17张图片

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第18张图片

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第19张图片

牙科诊所建成这样,我再也不怕去看牙医了!第20张图片

•  建筑事务所:Declerck-Daels Architecten
•  项目位置:比利时
•  主持建筑师:Bernard Declerck, Griet Daels
•  项目面积:77平方米
•  项目年份:2016年
•  摄影:Tim Van de Velde
•  建造商:ABET Laminati, Sika, Vola

•  Architects: Declerck-Daels Architecten
•  Location: Pastoriestraat 174, 8200 Brugge, Belgium
•  Lead Architects: Bernard Declerck, Griet Daels
•  Area: 77.0 m2
•  Project Year: 2016
•  Photographs: Tim Van de Velde
•  Manufacturers: ABET Laminati, Sika, Vola

   
出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • 妹岛006
  • 2018.05.25 15:05
    看完了,还是不想去看牙医啊……
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (9483 articles)


    医疗建筑 (103 articles)


    牙科诊所 (5 articles)


    比利时 (132 articles)


    2016 (601 articles)


    木材 (2349 articles)


    玻璃 (1510 articles)


    绿色屋顶 (38 articles)